GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  GAZETA SPECIAL

Vicecampion mondial, taleristul Ioan Toman are deja un urmaş » Mic, înarmat şi campion

Săptămîna trecută, Vlad a cîştigat şi Cupa României, la categoria Open, stabilind un nou record naţional la juniori II, cu 103 talere doborîte din 125   Foto: Marius Mărgărit +1   FOTO
Săptămîna trecută, Vlad a cîştigat şi Cupa României, la categoria Open, stabilind un nou record naţional la juniori II, cu 103 talere doborîte din 125 Foto: Marius Mărgărit

Articol de - Publicat duminica, 16 octombrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 15 octombrie 2011 23:35

La doar 11 ani, Vlad Gheţu a devenit cel mai tînăr deţinător al titlului naţional la talere skeet, cîştigînd competiţia juniorilor de pînă la 17 ani

La 8 ani, cînd cei mai mulţi dintre copii abia descoperă Counter Strike, petrecînd zeci de ore în faţa calculatorului, prin catacombe imaginare şi muniţie pixelată, Vlad Gheţu are deja experienţă de trăgător adevărat. Tatăl său, Dan, fost campion naţional de pistol precizie, i-a dăruit o puşcă de jucărie pe cînd băiatul era foarte mic. A tot "tras" cu ea pînă cînd n-a mai fost bună de nimic.

În grădină, cu bunicul
Dar, într-o seară, puştiul a descoperit prin casă o armă adevărată, cu aer comprimat. Chiar dacă abia putea s-o ducă, părintele său l-a învăţat cum s-o folosească. "M-am gîndit că poate m-a moştenit şi i-am dat şansa să vedem ce poate să facă", explică seniorul. L-a lăsat în grija bunicului, pentru că Vlad nu avea forţă să închidă arma după ce o încărca.

În grădina din spatele casei, cutiile de bere au devenit primele ţinte. "La început exersam epolarea. Îl tot văzusem pe tata cum făcea şi încercam să-l imit. Apoi am pornit să trag. Am doborît destul de multe ţinte, chiar de la primele încercări. Ce mai, mi-a plăcut!", îşi aminteşte Vlad, care pe vremea aceea făcea deja karate. S-a plictisit repede însă de ţintele fixe şi, pînă la prima vizită la poligon, n-a mai fost decît un pas.

Al 4-lea între vînători
Se întîmpla la 8 ani şi jumătate. Tatăl său şi alţi vînători cu experienţă îşi programaseră un concurs de talere. De pe margine, puştiul urmărea fascinat cum "bătrînii" spulberau obiectivele care zburau prin aer. "Hai să tragă şi ăla micu'!", a propus unul dintre ei. Şi a intrat în joc. Abia putea manevra arma, grea de peste 3,5 kilograme. I-a lăsat însă fără cuvinte pe veterani, terminînd pe locul 4. A fost începutul.

Vînătăi şi spaima mamei
Văzînd că are talent, Dan Gheţu şi-a luat fiul tot mai des în poligon. Pînă la urmă, au ales să se specializeze la skeet, probă în care talerele sînt aruncate din două turnuri. N-a fost deloc uşor. Să tragi cu o Beretta de 3,6 kilograme e dificil şi pentru un puşti de 17 ani, dar pentru unul de 8! Epolarea, procedeul prin care din poziţia de aşteptare treci în cea de tragere, dar şi reculul puternic al armei, l-au umplut de vînătăi pe Vlad.

"Pînă capeţi automatismul mişcării, te tot loveşti în obraz, iar dacă nu ţii bine arma, reculul îţi face umărul albastru", spune Dan Gheţu. Apoi continuă: "Cînd venea acasă de la antrenamente, ne ascundeam de maică-sa, să nu-l vadă. S-a speriat, zicea că omor copilul. Am luat-o şi pe ea la poligon, să vadă ce facem, şi s-a mai liniştit. După cîteva antrenamente, la prima verificare, a nimerit 96 de talere din 125. Era un scor mai mult decît promiţător".

Copilul care trage ca un bărbat
Cînd intri în poligonul Iosif Sîrbu, zgomotul cartuşelor te pocneşte în moalele capului, deşi eşti la peste 100 de metri de locul în care se antrenează taleriştii. Vlad se îndreaptă spre primul post. Îşi pune arma descărcată pe umăr şi căştile pe urechi.

Puştiul timid se transformă imediat în trăgătorul de elită. Se concentrează, are propriile mişcări în care îşi pregăteşte lovitura. Cînd ratează, rar, loveşte nervos pămîntul cu piciorul. Deocamdată, obiectivul e să pulverizeze la fiecare manşă cel puţin 20 de talere din 25, ca să treacă de sută la total. Dar ştie că pentru ca visele să devină realitate, e nevoie de mult mai mult. După fiecare antrenament îşi curăţă conştiincios arma, o Beretta originală, care costă în jur de 2.500 de euro.


Vacanţe în poligon
Talerele au devenit marea pasiune a lui Vlad, care, în ciuda vîrstei, a înţeles că, pentru a ajunge foarte bun, trebuie să facă şi sacrificii. Iarnă sau vară, a început să meargă foarte des în poligon, chiar şi peste orele de antrenamente de la club. "Astă-iarnă, zăpada era de un metru. Am dat-o noi la o parte ca să eliberăm posturile de tragere. Îi îngheţau mîinile pe armă, dar tot nu renunţa. Vara la fel, n-o mai puteai ţine de fierbinte ce era. Alţi copii erau la ştrand, Vlad era la poligon, exersa", spune mîndru tatăl său.

101 pentru primul titlu
De cum a prins gustul talerelor, Vlad a renunţat la karate. S-a dus la tir, la Steaua, unde este antrenat de Marian Cărbunaru. În august, a participat la primul său campionat naţional, la juniori II, unde limita de vîrstă este de 17 ani. El nu a împlinit încă 11 ani. A intrat în finală cu colegul său de club, Andrei Năstase, care are 15 ani. Vlad a fost mai bun şi, cu 101 talere doborîte, din 125 posibile, a devenit cel mai tînăr campion naţional din istoria talerelor romăneşti. Ioan Toman (52 de ani), fost vicecampion mondial la talere skeet în 2007, care încă mai participă în competiţiile internaţionalem are deja un urmaş de nădejde.


"Nu m-am gîndit la viitorul apropiat. Îmi place să trag, vreau să mă antrenez cît mai bine şi, cine ştie?, poate într-o zi voi ajunge şi la Olimpiadă. O iau uşor, foc cu foc"
Vlad Gheţu

"Vlad Gheţu e chiar un fenomen. E greu să atragi copii la vîrsta lui la talere, arma e grea, zgomotul îi sperie, la fel şi reculul care le provoacă durere. Dar Vlad e în elementul lui. E una dintre marile speranţe ale talerelor româneşti"
Ion Ţîrloiu, antrenor coordonator FR Tir

Prin ochii ziaristului
(Cum e la talere? E greu al naibii. Mi-a pus arma în mînă şi, pentru prima dată am încercat să trag după un taler. Patru încercări simple. Uauuu! Talerele ţîşnesc, nici n-am apucat să le văd. Am tras în gol, prin copaci. Măcar n-am făcut victime, nu s-a auzit nici un schelălăit de cîine, n-a căzut nici o veveriţă. Vlad a avut decenţa să nu zîmbescă. Dar şi-o fi zis în gînd : "Omul e varză!").

Primul şi la pian
Vlad nu e primul doar la talere. Elev în clasa a V-a la Şcoala generală numărul 1 din Afumaţi, Ilfov, el n-a scăpat niciodată premiul I. De doi ani a început să studieze şi pianul, în particular. A cîştigat şi la acest instrument premiul I la ultimele două ediţii ale Marelui Premiu de interpretare, organizat anual la Palatul Copiilor, la categoria lui de pregătire.

Ion Dumitrescu, primul campion olimpic la talere, în '60
Proba de talere are două specializări, skeet (talerele sînt aruncate din turnuri înalte de 3 m) şi trap (talerele sînt aruncate de jos, dintr-un şanţ). Ambele sînt probe olimpice. Concursurile se desfăşoară pe durata a 5 manşe, la fiecare trăgîndu-se cîte 25 de cartuşe. Se trage din 8 posturi fixe, cele mai dificile fiind loviturile duble, cînd din ambele turnuri pleacă simultan cîte un taler, iar trăgătorul trebuie să le "prindă" pe amîndouă. Distanţa de tragere este variabilă, talerul are diametru de numai 11 centimetri, iar viteza de deplasare este în jur de 100 km-oră. De-a lungul timpului, România a avut cîteva rezultate notabile. Ion Dumitrescu a fost campion olimpic la JO de la Roma, din '60, la talere trap. Apoi, echipa naţională de talere skeet a cîştigat titlul mondial în 1995 şi, în fine, Ioan Toman a fost vicecampion mondial individual la talere skeet în 2007.

"Îl ştiu pe Vlad. La cît de mic este, are o îndemînare extraordinară în mînuirea armei. Are calităţi care să-l recomande ca un posibil viitor campion. Totul este ca pasiunea să nu se stingă cu trecerea anilor şi să persevereze ca şi pînă acum"
Ioan Toman, fost campion mondial cu echipa de talere a României în 1995

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
ady_my_star
ady_my_star  •  16 Octombrie 2011, 12:13

tare pustiu!mult succes in viitor si sper sa fie cat mai multi ca tine, sa fim mandri ca suntem romani!

rudel.obreja
rudel.obreja  •  16 Octombrie 2011, 11:26

Are pusca inaintea sa treaca prin etapele de viata ale oricarui roman: 1)prima ejaculare 2)primul sarut 3)prima bataie de la tigani care sa-l bage in coma temporara 4)prima data cand face sex ... ce frumos!

zob79
zob79  •  16 Octombrie 2011, 02:02

Mult succes, Vlad! Urmeaza-ti visul...si fa-ne sa fim mindri de tine!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează