GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  OPINII GSP

5 semnături noi în Gazetă: Cristian Tudor Popescu, Cătălin Striblea, Ioana Mihalcea, Narcis Drejan și Tudor Samuilă

Articol de GSP - Publicat luni, 22 martie 2021 10:30 / Actualizat duminica, 28 martie 2021 12:50

"Transferuri" noi la Opinii: cinci jurnaliști se alătură echipei de editorialiști a Gazetei. 

Gazeta rămâne cea mai puternică voce în presa de sport, prin semnăturile sale de top, începând cu Ovidiu Ioanițoaia și Cristian Geambașu și continuând cu Radu Cosașu, Traian Ungureanu, Radu Naum, Alin Buzărin, Theodor Jumătate, Costin Ștucan, Dan Udrea, Remus Răureanu, Cătălin Oprișan sau Andrei Crăciun. 

De azi, alți 5 jurnaliști importanți vor semna, ocazional, articole de opinie în Gazeta Sporturilor și pe GSP.ro. Este vorba despre Cristian Tudor Popescu, Cătălin Striblea, Ioana Mihalcea, Tudor Samuilă și Narcis Drejan. Prezentarea lor, mai jos.  

Faptele sunt sacre, opiniile sunt libere. Și, la Gazetă, foarte încurajate, pentru că diversitatea de opinii e parte din ADN-ul acestei redacții. Aducem în fața publicului stiluri variate, unghiuri diferite de abordare și perspective speciale, adăugând noi semnături valoroase în echipa noastră de editorialiști - Cătălin Țepelin, redactor-șef Gazeta Sporturilor 

Cristian Tudor Popescu

5 semnături noi în Gazetă: Cristian Tudor Popescu, Cătălin Striblea, Ioana Mihalcea, Narcis Drejan și Tudor Samuilă

Este unul dintre cei mai importanți jurnaliști români post-decembriști. Absolvent de Automatică și Calculatoare, dar îndrăgostit de literatură și sport, a devenit apoi scriitor și ziarist. După '89 a lucrat la Adevărul, ziar pe care l-a și condus până în 2005. A fondat ulterior cotidianul Gândul, de care s-a despărțit în 2015. 

A publicat aproape 20 de volume, a fost președintele Clubului Român de Presă, este doctor în cinematografie și media, membru al Uniunii Scriitorilor și Uniunii Cineaștilor din România. În prezent, este realizator al emisiunilor "Cap Limpede" la Digi24 și "Piata Victoriei" la Europa FM și scrie articole de opinie pentru Republica și Gazeta Sporturilor. 

A jucat fotbal și handbal, iar tenisul este și acum una dintre evadările sale preferate. Scrie aspru și direct, e incomod și combativ, păstrează amabilitățile doar pentru strângerea de mâini de la fileu. 

1. Voi scrie aici deoarece GSP mi-a propus să scriu. 2. Dacă a scrie despre politică îmi face rău, scrisul despre sport îmi face bine. 3. Și sper să facă și altora - Cristian Tudor Popescu 

Cătălin Striblea

5 semnături noi în Gazetă: Cristian Tudor Popescu, Cătălin Striblea, Ioana Mihalcea, Narcis Drejan și Tudor Samuilă

Are aproape 30 de ani de presă pe care i-a început la Vaslui, la Radio Unison. Restul i-a împărțit între Realitatea TV, RTV, B1 TV. 

A fost jurnalist BBC și a înființat Realitatea FM. Patru ani a făcut matinalul Digi FM, iar acum este la Europa FM, unde moderează România în Direct și Avocatul Diavolului. 

De ceva vreme este co-autor al podcastului Vorbitorincii, alături de Radu Paraschivescu.   

Am făcut sport, am trăit în sport, aproape respir sport. Și vorbesc despre sport. Nu numai ca înfruntare a trupurilor și a minților. Ci și ca meșteșug de așezare a societății. Pentru mine sportul este cultură, iar uneori un pic artă. Cred în civilizația sportului și-i aduc echilibru și cumpătare - Cătălin Striblea 

Ioana Mihalcea

5 semnături noi în Gazetă: Cristian Tudor Popescu, Cătălin Striblea, Ioana Mihalcea, Narcis Drejan și Tudor Samuilă

Licențiată în jurnalism la FJSC, a intrat în presa sportivă la Gazeta Sporturilor, în 2006. A trecut prin toate etapele meseriei și are o experiență semnificativă ca redactor de ziar & online și reporter de teren. În prezent este editor online, moderator de comentarii pe toate platformele GSP și semnează articole de opinie pe site-ul Gazetei. 

În afară de sport, e foarte pasionată de tehnologie, social media, artă și călătorii, căutând mereu conexiuni între domenii și detalii interesante și relevante, care să poată fi aplicate în activitatea profesională de zi cu zi. 

Dincolo de partea obiectivă și informativă a meseriei, un jurnalist poate comunica și subiectiv cu cititorii, poate deschide un nou unghi, o perspectivă inedită, poate propune o viziune originală, o informație neștiută, poate invita la dezbatere și te poate face să te gândești mai adânc la un anumit subiect, dincolo de aparențe. Pășesc în jurnalismul de opinie cu convingerea că publicul are nevoie de perspective diverse și cu speranța că reflexul de a critica va fi biruit de echilibru. Mă bucur ca pot aborda și aceasta latură a jurnalismului, la care vreau să contribui cu păreri și subiecte de discuție interesante - Ioana Mihalcea 

Tudor Samuilă

5 semnături noi în Gazetă: Cristian Tudor Popescu, Cătălin Striblea, Ioana Mihalcea, Narcis Drejan și Tudor Samuilă

Ziarist dinainte să fi absolvit liceul. La 17 ani călca în prima redacție, cea a defunctului cotidian Sport XXI, neștiind că nu va fi doar un summer-job care să îi producă niște bani pentru vacanță, ci pur și simplu restul vieții. Pentru că asta înseamnă meseria de ziarist sportiv, un consum permanent la granița dintre pasiune și meserie, dintre subiectiv și obiectiv, dintre a fi apreciat și a fi înjurat

Fiu al omului de televiziune Liviu Tudor Samuilă, ceea ce automat îl plasează în categoria ”piloșilor”, ajunge să parcurgă toate etapele meseriei, de la reporter-soldat – cel care face toate filmările refuzate de ceilalți – la comentator si mai apoi moderator, trecând prin B1 TV, Național TV, GSP TV și Telekom Sport, basculând în decursul anilor de la circul perioadei "Petrică, dă-i pe GSP!" la eleganța unui Minut 91 petrecut în compania lui Dinu, Panduru și Balaj. 

Filo-german datorită celor doisprezece ani petrecuți pe băncile Colegiului Goethe, este printre puținii ziariști români care în copilărie nu s-a îndrăgostit de vreun Inter, Milan, Real, Barca sau Liverpool, ci de nesărații de la Bayern. De ăia fără umor, care își arată respectul pentru adversar dându-i cât de multe goluri pot. 

Adică ăia care vorbesc mai puțin și fac mai mult, ăia cu principii și reguli. În consecință, nu există nimic care să îl enerveze mai mult decât oamenii de fotbal din România care pun mai mult preț pe formă decât pe fond, fățarnicii, prefăcuții, cei care nu produc nimic decât zgomot și spoială. Lor le vor fi dedicate editorialele de aici! 

Când îți propune Gazeta să scrii editoriale, te simți ca un jucător care înainte de Revoluție primea o ofertă de la Steaua sau Dinamo. Noi, ăștia care practicăm cea mai cool meserie din lume, ar trebui, prin emisiunile ori editorialele noastre, să încercăm să reparăm ceea ce s-a defectat în ultimii 30 de ani și astfel să convingem tinerii că sportul românesc merită o șansă din partea lor. Noi țineam cu Steaua, Dinamo, Rapid și Craiova în copilărie. Ei, cu Barca, Real sau PSG. Și asta trebuie schimbat - Tudor Samuilă 

Narcis Drejan

5 semnături noi în Gazetă: Cristian Tudor Popescu, Cătălin Striblea, Ioana Mihalcea, Narcis Drejan și Tudor Samuilă

A făcut tot timpul parte din "cealaltă echipă" din presa sportivă, chiar dacă, acum 20 de ani, Adi Florea și Gusti Roman au insistat ca el să scrie în "ProSport-ul lui Ioanițoaia", cum i se spunea la vremea respectivă. 

Primele sale materiale au fost semnate Trejan și s-a supărat atât de tare, încât a plecat la ceilalți. Teribilismele tinereții. În 21 de ani a rămas în presa scrisă, chiar dacă lumea îi recunoaște vocea seară de seară, la Radio Sport Total FM, de 11 ani, sau îl văd la DigiSport Matinal cum spune imnul Universității Craiova, în unele duminici pe la nunți. 

A ținut cu Craiova, când era una, a crescut cu Balaci, Deselnicu și Oblemenco, iar criticilor le răspunde cu o vorbă veche, pe care o folosește și Sorin Cîrțu azi, de la cel care poartă numele stadionului din Bănie: "Nu înseamnă că dacă te uiți la TV știi să-l și repari!". Dacă va scrie despre Leeds United să nu-l credeți, că e subiectivismul prin definiție, și are impresia că Marcelo Bielsa e cel mai mare metodist din fotbal. 

A studiat jurnalismul și istoria, pe bune, nu la "fără frecvență", cum îi place să spună, și nici nu e atras de mediul corporate. Mai mulți prieteni l-au tot bătut la cap să publice gândurile într-o carte, dar le-a spus că mai are de citit niște clasici, nu mulți, și că s-a umplut țara de scriitori cu mai multe cărți scrise decât citite. 

Voi scrie în Gazetă și un clișeu fotbalistic ar spune că-s fan de mic al echipei lui Tolontan! Nu, dar chiar sunt. Cu puținii bani din anii '97-'98 nu ratam niciun ziar și savuram textele lui Ioan Chirilă, nea Johnny Cupen, Radu Cosașu sau Fănuș Neagu. Și nu pot să uit ce mi-a spus domnul Cupen într-o zi, în redacție: Bă, Drejane, vezi că voi, oltenii, aveți talent la scris, dar sunteți jigodii! - Narcis Drejan

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (46)
1923rapidgiulesti
1923rapidgiulesti  •  23 Martie 2021, 06:04

Cum se așează lucrurile, ma întrebam cum va fi posibil sa dispara ctp din peisaj si voi mi ati dat raspunsul, ce este mult, strica!

radugo
radugo  •  23 Martie 2021, 00:42

Ugh, CTP și Striblea la GSP. Puteți să schimbați titlul și să scrieți în loc: ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10207337678216165
Asavoaei Catalin  •  22 Martie 2021, 22:09

Domnul Cristian Tudor Popescu face un cadou nesperat Gazetei Sporturilor alegând să își publice opiniile în cadrul acestei publicații. Din punctul meu de vedere este o greșeală, domnul Popescu nu are nevoie de GSP ci este invers: mă tem că imaginea scriitorului și gazetarului ar putea avea de suferit în urma acestei colaborări, GSP înseamnă Becali, Dragomir, scandal și femei dezbrăcate. Sper să se răzgândească, îl prețuiesc pe acest om.

Vezi toate comentariile (46)
Comentează