GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  CEL MAI VÎRSTNIC “TRICOLOR” CREDE ÎN ECHIPA LUI PIŢURCĂ

“Puneţi suflet!”

Articol de GSP - Publicat marti, 27 mai 2008 00:00

La 81 de ani, Francisc Zavoda speră ca jucătorii echipei naţionale să treacă de grupa de la Euro şi să reînnoade şirul calificărilor la marile turnee finale.

Gazeta Sporturilor l-a găsit pe cel mai vîrstnic fost component al echipei naţionale. Este Francisc Zavoda, cunoscut de microbişti ca Zavoda I. A împlinit luna trecută 81 de ani. Au trecut 57 de ani de cînd a îmbrăcat prima dată tricoul “naţionalei” , în amicalul cu Cehoslovacia, 2-2, disputat la Praga, pe 22 mai 1951. Feri juca atunci împreună cu Voinescu, fratele său, Zavoda II, Farmati, Flamaropol, Băncuţ, Apolzan, Bone, Serfozo, Peniţă Moldoveanu, Vaczi, Petschowszki, Filoti.

Cei care au peste 65 de ani şi-i amintesc pe “zeii” stadioanelor de acum peste o jumătate de veac.

“Nu credeam să mai apuc Romănia la un turneu final!”
În ciuda vîrstei, Feri Zavoda nu-şi arată anii. Vorbeşte molcom, apăsat, ca un bunic plin de viaţă, deşi fotbalul a lăsat urme: “Mă mai dor genunchii dimineaţa. Trebuie să-i frec ca să mă pot ridica în picioare . Dar fac gimnastică, mai alerg cu cîinele prin curte”. A stat o vreme în Bucureşti, cu chirie. Acum locuieşte la Baia Mare, într-o casă veche, bine îngrijită, pe strada Si­mion Bărnuţiu la numărul 19. Bi­blioteca este refugiul, sanctuarul său. Locul unde îşi păstrează puţi­ne­le amintiri pe care le mai are ca “triocolor”. Cîteva albume cu poze vechi, pe care le priveşte cu nostal­gie. Oftează: “Nu credeam să mai apuc să văd România la un turneu final. Dar acum, cu băieţii ăştia, poate mai trăiesc să-i văd şi la altele!”.

“N-am luat niciodată primă”
Îşi aminteşte cum era fotbalul pe vremea lui: “Eram toţi prieteni, in­diferent că eram de la Stea­ua, Dinamo, Rapid sau alte echi­pe. Peste tot ne vedeai împreu­nă. La reunirile «naţionalei» stăteam la hotel. În deplasări mergeam cu trenul. Cîte opt în compartiment. la clasa a treia. Dormeam cu rîndul. Cînd unii aţipeau, ceilalţi stăteau pe culoar, să le facă loc. N-am pri­mit niciodată nici o primă, nici în străinătate. Noi jucam din pa­siune şi pen­tru onoare. Cred că dacă pui sufet, chiar şi azi, cînd totul e pe bani mulţi, contează. Asta să facă şi băieţii lui Piţurcă. Să pună suflet, că numai aşa pot obţine rezultate bune  ”. Are un regret mare: “Am luat o mulţime de campionate şi Cupe cu Steaua, dar şi cei de acolo ne-au uitat”.

“Amintiri? Şi bune, şi rele”
Cînd începe să povestească par­că i se umezesc puţin ochii: “Amintiri plăcute? Cînd am jucat cu marea echipă a Un­ga­riei şi i-am dat-o printre picioare unuia. A venit Puskas şi mi-a zis: «Bravo, Feri!». Apoi, în Polo­nia, după un meci, ne-au asaltat fetele. Eram şi noi băieţi frumoşi. Le-am scos în oraş, la o pră­ji­tură, la dans. Ce vre­muri!”. Cea mai mare dezamăg­ire la “naţională” a avut-o la Olimpiada din Finlanda, din ‘52: “Antre­nor era Gică Po­pescu, pe care îl aveam şi la Steaua. Nu m-a băgat un minut”.

“Cum o loveam odată”
A ieşit în curte şi, du­pă mult timp, a pus din nou piciorul pe minge. “Cum o loveam odată. Dacă aveam min­gea asta pe vremea mea, mar­cam o grămadă de goluri. Atunci se juca cu minge cu şireturi. Era mult mai grea. Cînd o loveai cu capul îţi zdruncina creierii”, a spus fostul atacant. “O să pun tricoul la fiecare meci al nostru de la Euro. Sper să-l îmbrac de mai mult de 3 ori”, a completat Zavoda.

“Piţurcă? Bun antrenor”
Francisc Zavoda îl consideră pe Vi­ctor Piţurcă principalul “vinovat” pentru performanţa generaţiei lui Mutu şi Chivu. “Fotbaliştii ro­mâni, dacă au un antrenor bun, aşa cum e Piţurcă, sînt capabili de orice. O să vedeţi că Victor Piţurcă ne va ca­li­­fica şi de acum la turneele fina­le , crede veteranul “naţionalei”.

A refuzat valiza
În 1957, în drum spre Anglia cu echipa armatei, CCA Bucureşti, Francisc Zavoda a fost abordat în Germania de doi oficiali ai formaţiei Dinamo Berlin. “Eram în Berlinul de Est şi ne pregăteam să trecem în Vest. Au venit în camera mea de hotel doi domni, care vor­beau bine româneşte, cu o valiză în mînă. În valiză erau mult peste 100.000 de mărci şi un bilet cu numele meu. Nu am mai văzut aşa mulţi bani pînă atunci. Mi-au zis că dacă semnez şi merg cu ei în Vest, banii vor fi ai mei. Nu am semnat. M-am gîndit la fratele meu, care rămînea în ţară şi urma să fie dat afară din armată. La fel şi restul familiei mele ar fi avut de suferit. Cînd m-am întors în ţară am văzut cît de bine lucra securitatea. Ei ştiau că mi se propusese să rămîn în Germania Occide­ntală”, a povestit Feri Zavoda.

Mizează pe Nicoliţă
Preferatul lui Zavoda din ac­tuala echipă naţională a României este stelistul Bănel Nicoliţă. “Dacă va juca, Nicoliţă va fi revelaţia acestui Campionat European. Are nişte calităţi extraordinare şi foarte mare disponibilitate la efort. Cînd echipa e în atac, el ajunge vîrf, iar cînd se apără e fundaş. Păcat că unii l-au stricat. De exemplu, Becali l-a terminat după ce Bănel a mar­cat în proprie poartă cu Iaşiul”, crede fostul tricolor.

“Avem adversari grei la Euro! Dar cît timp e o şansă, să se bată pentru ea! Contează enorm cum vom începe cu Franţa. Avem jucători de valoare, nu trebuie să le fie frică de nimeni!”
Francisc Zavoda fost internaţional

Carte de vizită

Francisc Zavoda
Data Şi locul naŞterii: 14 aprilie 1927, Rodna-Veche (Bistriţa-Năsăud)

A jucat la: Phoenix Baia Mare (1947-1948), CFR Bucureşti (1948-1949), CCA Bucureşti (1950-1960)

Palmares: 5 titluri şi 4 Cupe (toate cu CCA)

Meciuri / goluri În Liga I: 190 / 43

Selecţii / goluri la “naţională: 8/ 0

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
 •  27 Mai 2008, 19:41

mult respect pentrul domnul zavoda,si felicitari pentru articol.pacat ca nu avem mai multe articole de genul asta,asa mai invatam si noi despre fotbalul de odinioara si despre omenie in acelasi timp.sunt de acord cu echia propusa de domnul zavoda mai putin banel

 •  27 Mai 2008, 19:37

Pt Robert Si-au impartit alde' Mitica toate biletele pe acolo ..asa ca slabe sanse pt adevaratele legende sa ocupe un loc in loja oficiala :)

 •  27 Mai 2008, 16:06

Salut. Am o poza cu Domnul Zavoda de pe vremea cand era jucator la C.C.A. Am si autograful lui. De fapt, in aceea poza am intreaga echipa si autografele lor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează