GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  CAMPANIA NU ABUZ

A cincea mărturie despre abuzurile antrenorului Rău: cum îi lovea pe jucătorii minori și cum devasta vestiarul după meciuri

Articol de - Publicat joi, 04 ianuarie 2018 12:46

Corpul de Control al ministrului Educației și Cercetării era așteptat ieri, 3 ianuarie, la Centrul de Excelență pentru volei de la Baia Mare, conform anunțului făcut de Liviu Pop pe 27 decembrie. Ministrul Pop a fost sesizat de reporterii Gazetei după ce patru foști juniori de la centrul finanțat din banii MEC l-au acuzat pe antrenorul Virgil Rău că i-a abuzat fizic și verbal în mod repetat, în cei patru ani petrecuți la Baia Mare.

Până aseară, susțin sursele Gazetei, niciun oficial al Ministerului Educației nu fusese văzut în incinta centrului din Baia Mare. Contactat de Gazetă, ministrul Pop a răspuns printr-un SMS: “Sursele dumneavoastră nu sunt bune. De ieri, echipa este acolo”.

Antrenorul acuzat, Virgil Rău, nu a mai plecat în cantonament cu una dintre echipele de juniori pe care le pregătește. Motivul nu este, însă, controlul de la minister, ci reprogramarea unei restanțe a echipei de seniori CSS 2 CNE UKRO Baia Mare, pe care tot el o antrenează.

rau main
Virgil Rău, suit în scaun peste arbitrul Cristian Gale pentru a-i administra un cap în figură. De frică, arbitrul nu a făcut plângere și nu a scris în raport

La Câmpulung și Blaj, cei patru minori care au vorbit până acum despre abuzurile la care au fost supuși așteaptă împreună cu părinții lor să fie contactați și ei de oficialii ministerului, ca parte a verificărilor anunțate de Liviu Pop. Mama lui Răzvan Răcășan, primul jucător care a ieșit public și a povestit tratamentul lui Rău, intenționează să depună o plângere la Ministerul Educației și la cel al Sportului, precum și la poliție.

Sora minorului agresat: “Suntem obișnuiți să acceptăm răul ca pe un dat”

Aflată în Germania unde studiază arhitectura, sora lui Răcășan, Andra, a explicat de ce familia sa nu a vorbit mai devreme despre abuzurile antrenorului:

“Atunci când am fost puși în fața răului, atunci când Răzvan îmi povestea ce se întâmplă acolo, mă revoltam, dar în același timp mă simțeam neputincioasă.

Problema în societatea noastră este că suntem obișnuiți să acceptăm răul ca pe un dat, să îl relativizăm și să acceptăm din capul locului legitimitatea lui. Justificarea era mereu că toți antrenorii sunt și trebuie să fie mai duri. Dar să umilești, să scuipi și să bați elevii nu ține de rigoarea pedagogică. Iar eu și mama mea nu am fost pregătite pentru un rău atât de mare. Credeam de fiecare dată că avem de-a face cu o excepție.

Era de la sine înțeles că, dacă am fi făcut plângere, Răzvan nu ar mai fi continuat o cariera sportivă, lucru pe care în acel moment și-l dorea foarte mult

Teama de represalii a familiei Răcășan are un temei. După ce tânărul a vorbit despre abuzuri, președintele Federației Române de Volei, Gheorghe Vișan, a început să pună presiune pe oficialii clubului la care e legitimat acum voleibalistul, forțându-i să-l suspende pe Răcășan pentru o pretinsă vină de “denigrare a oficialilor federației”.

În schimb, Virgil Rău - antrenorul acuzat de patru foști jucători - nu a fost chemat deocamdată la nicio comisie a FRV. Federația nu a demarat nicio anchetă.

Din 2004, federația este condusă de Gheorghe Vișan, fost inspector general în Ministerul Educației și Cercetării. E același minister care anunță că va verifica abuzurile ignorate de Vișan și de directorul Negruț, soțul fostei deputate Cornelia Negruț, colegă de alianță politică în Maramureș cu ministrul senator Liviu Pop.

gheorghe vian
Gheorghe Vișan e președintele FRV din 2004

Până acum, au vorbit patru jucători.

Astăzi, Gazeta publică încă o mărturie, a cincea.

Purice: “Mama a vrut să-l dea în judecată”

Florin Purice are 20 de ani, este din Botoșani și a ajuns la CSS 2 Baia Mare în 2014, în același timp cu Alexandru Ionescu, Albert Aldea și Răzvan Răcășan. În această primăvară, a părăsit clubul pentru a doua oară după ce, în 2015, a fugit pur și simplu de la Baia Mare, motivul fiind dragostea pentru o fată.

“Erau meciuri când jucai de frică, dar erau și meciuri când se comporta frumos cu noi. Le explica colegilor că ne lasă să jucăm din capul nostru”
Florin Purice, fost junior antrenat de Virgil Rău

Cu un an mai mare decât cei trei juniori veniți de la Câmpulung Muscel, Purice povestește cu umor experiența avută cu antrenorul Virgil Rău. Spune că meseria de chelner într-un restaurant l-a ajutat să nu pună la suflet ce i s-a întâmplat.

În plus, susține Purice, datorită faptului că era mai mare decât colegii săi, Rău nu a avut față de el un comportament foarte agresiv:

“După doi ani, la un meci - nu mai știu ce am făcut - m-a prins de ureche și m-a tras. Nu să-mi rupă urechea. Un pic mai tare doar. A mai fost o dată când mi-a dat o palmă. Mi-a zis ceva, m-a schimbat și eu am spus așa “Du-te-n….”. Nu l-am înjurat pe el, eram nervos pe mine. S-a uitat la mine, nu știu ce mi-a strigat și am plecat. A venit și mi-a dat o palmă peste cap, ușor. Mi-a spus: “Eu sunt șeful aici!” Eu m-am înțeles bine cu el”.

florin purice
Fost junior la Centrul de Excelență de la Baia Mare, Florin Purice are 20 de ani, mai joacă volei de plăcere și lucrează într-un restaurant

Purice a fost, însă, în vestiar la episoadele violente povestite de Răcășan, Ionescu și Aldea. El confirmă declarațiile foștilor săi colegi legate de bătăi și de devastarea vestiarelor:

“Virgil se juca pur și simplu cu băncile. Le muta cu o mână chiar dacă erau vreo patru-cinci. Avea forță în el, nu se juca. Cred că vi s-a povestit incidentul de la Buzău. Când l-a lovit pe Aldea și i-a spart nasul. Eu atunci am scăpat. Eu cu Magdaș am scăpat. Ceilalți și-au luat și mai rău. Am fost la antrenamentul la care Ionescu a luat o palmă și un picior
în coaste”.

“Ca antrenor, Virgil e super. Dar asta e chestia. Îl strică comportamentul. Dacă ar schimba asta la el, ar fi un om de nota 1000”
Florin Purice, fost junior antrenat de Virgil Rău

În mărturiile lor, ceilalți patru juniori care au vorbit despre abuzurile lui Virgil Rău au susținut că părinții lui Purice au intenționat să-l dea în judecată pe antrenor.

După ce a declarat că s-a înțeles bine cu fostul său antrenor, Purice a răspuns destul de evaziv la întrebările despre intenția mamei sale de a se adresa justiției: “Da, mama a vrut să-l dea în judecată. S-au certat. Voia să-l dea în judecată că ne bătea, că ne înjura, ne scuipa. Ne spunea “moldoveni proști”. Eu nu puneam la suflet. Lucrez la un restaurant și trec fel și fel de oameni. Sunt obișnuit cu chestia asta”.

Mâine, în Gazetă, puteți citi despre un alt arbitru agresat de Virgil Rău și o nouă confirmare a unor episoade publicate în ultimele două săptămâni.

ISTORICUL CAZULUI RĂU

20 decembrie Răzvan Răcășan, un voleibalist de 19 ani, povestește că a fost abuzat fizic și verbal de antrenorul Virgil Rău în cei patru ani de juniorat la Centrul de Excelență din Baia Mare. Rău și directorul CSS 2 Baia Mare, Cornel Negruț, neagă acuzațiile și vorbesc despre o conspirație a jucătorilor. Președintele Federației de volei, Gheorghe Vișan, spune că nu crede în veridicitatea declarațiilor jucătorului, dar anunță că “va sesiza comisia”
21 decembrie Alți doi foști juniori, Daniel Ivașcu și Alexandru Ionescu, confirmă declarațiile lui Răcășan și-și povestesc experiențele traumatizante la care i-a supus Rău
21 decembrie Al patrulea junior, Albert Aldea, acceptă să vorbească. Mărturia sa confirmă declarațiile colegilor despre abuzurile lui Virgil Rău
22 decembrie  Gazeta publică o poză cu Rău urcat peste un arbitru de scaun pentru a-l lovi. Arbitrul din imagine, Cristian Gale, recunoaște că a fost agresat. De asemenea, apare un clip video în care Rău îl amenință cu bătaia pe un spectator din Dej, revoltat că antrenorul își bate jucătorii în timpul meciurilor
22 decembrie Președintele Federației de volei, Gheorghe Vișan, spune că nu a sesizat Comisia de Disciplină.
23 decembrie Gazeta scrie despre legăturile politice importante ale directorului Centrului de Excelență de la Baia Mare, Cornel Negruț, nașul lui Virgil Rău care îl protejează pe antrenorul acuzat de abuz împotriva minorilor
27 decembrie Ministrul Educației și Cercetării, Liviu Pop, declară pentru Gazetă că miercuri, 3 ianuarie, va trimite Corpul de Control la Centrul de Excelență de la Baia Mare
29 decembrie Gazeta publică o poză în care juniorii antrenați de Virgil Rău, pe atunci minori, consumă alcool în microbuzul cu care echipa se întoarce de la un meci
29 decembrie Managerul clubului CSUV Timișoara - unde activează acum Răzvan Răcășan, primul copil care a vorbit despre abuzurile lui Virgil Rău - recunoaște că este presat de președintele FRV, Gheorghe Vișan, să-l suspende pe jucător pentru că a adus prejudicii “imaginii oficialilor federației”

CITEȘTE MAI JOS MĂRTURIILE MINORILOR ABUZAȚI

Mărturie VIDEO terifiantă: junior bătut, înjurat și scuipat de antrenorul Centrului de Excelență. “Cel mai rău durea când mă înjura de morții mamei. Tata a murit când aveam 4 ani”

Abuzurile antrenorului Rău » Noi mărturii ale copiilor: “Mi-a dat un picior în burtă. Ne înjura de mamă, de părinți”. Cum se apără cel acuzat de agresiune fizică și verbală

VIDEO ȘI FOTO ȘOCANTE Cap în gură la 3 metri înălțime: antrenorul acuzat de abuz asupra minorilor a urcat în scaun și a lovit un arbitru! Reacția victimei + spectator amenințat: “Îți rup capul”

VIDEO “M-a așteptat în vestiar și mi-a spart nasul! Nu era meci să nu joc cu frică” » Numărul minorilor care susțin că au fost abuzați de antrenorul de prima ligă Virgil Rău a ajuns la 4!

Decizie de ultimă oră după investigația GSP în cazul abuzurilor asupra minorilor din volei » Ministrul Educației: "Trimit Corpul de Control la Baia Mare”

Revoltător: federația face presiuni mari pentru suspendarea minorului care a povestit cum a fost abuzat fizic și psihic, dar lasă antrenorul agresor în pace + Încă o dovadă foto: minorii consumă alcool în autocar

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
de_tot_rasul
de_tot_rasul  •  09 Ianuarie 2018, 23:12

*** . Ori asta a amagit-o , ori a sperat ca o i-a cu el , ori ceva de genu si acum se razbuna .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

108992139590592
DM Bob  •  04 Ianuarie 2018, 14:09

Dece nu chemam minerii sa antreneze? Daca presedintele a batut nevinovati ce ne mai miram de antrenori? Santem un popor de mielusei !!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează