GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  CAMPANIA NU ABUZ

VIDEO ȘI FOTO ȘOCANTE Cap în gură la 3 metri înălțime: antrenorul acuzat de abuz asupra minorilor a urcat în scaun și a lovit un arbitru! Reacția victimei + spectator amenințat: “Îți rup capul”

Articol de - Publicat vineri, 22 decembrie 2017 14:20

Gsp.ro a investigat în ultimele 3 zile cazul antrenorului de volei Virgil Rău, acuzat de patru juniori că - în ultimii patru ani - i-a lovit, înjurat și scuipat constant în timpul și după meciuri 

“Arbitrul trebuie să fie la înălțimea tijei de deasupra fileului. Undeva, la 2.90 metri”, spune Gheorghe Vișan, președintele Federației Române de Volei, întrebat de reporteri care este înălțimea oficială a unui scaun de arbitraj.

Ați văzut vreodată un antrenor urcat peste arbitru, sus, în scaun?, vine întrebarea.

  • Vișan: “Cum adică, urcat în scaun?! Nu, bineînțeles că n-am văzut niciodată”.
  • Reporter: “Vă trimitem noi imaginea acum”

Gazeta a intrat, joi, în posesia unei fotografii cu adevărat uimitoare. Virgil Rău - un antrenor care lucrează în același timp la echipele de juniori de la CSS 2 Baia Mare, la Centrul de Excelență de volei din Baia Mare, la echipa de prima ligă CSS 2 CNE UKRO Baia Mare și e fost antrenor federal la un lot național de juniori - este cocoțat în scaunul de arbitraj, peste “principalul” înghesuit în spațiul de câțiva centimetri pătrați. Pare o poză din dans, dar cine valsează pe o tijă de metal, la o înălțime de peste 2 metri deasupra unei săli de volei?

virgil ru bacusport.ro
Virgil Rău, antrenorul acuzat de abuzuri împotriva minorilor. Sursă: sportbăcăuan.ro

“Am avut un antrenament de forță la scară din aia de lemn. Unui băiat, pur și simplu, i-a crăpat pielea în palmă de la efort. E vorba de Ionescu. Nu s-a mai putut ține, avea 2 metri și 10 și destulă greutate. Virgil Rău i-a zis: “Urcă-te pe scară că te lovesc”. Copilul i-a răspuns că nu mai poate. S-a dus și i-a dat o palmă”

Daniel Ivașcu, 19 ani, fost junior CSS 2 Baia Mare

Junior: antrenorul Era băut

Episodul s-a petrecut în primăvară, la un meci de cadeți disputat la Baia Mare, între CSS2 și CSS LAPI Dej. Martorii povestesc că Virgil Rău l-a lovit pe arbitru cu capul în gură. Prezent în sală, Albert Aldea - unul dintre foștii jucători de-ai lui Rău care, joi seară, s-a răzgândit și a acceptat să povestească abuzurile la care a fost supus - confirmă:

“Eram acolo, în tribună. Virgil era băut, după o noapte de băutură. El venea beat și în timpul meciului. Ieșea din vestiar, se ducea afară și termina berea. În ziua aia a fost foarte băut. Era meciul cu Dejul, ne bătuse Dejul. S-a dus domnul profesor frumos pe scări, l-a luat pe arbitru de cap și i-a băgat un cap în gură de i-a spart fruntea. Nu știu cum se numea arbitrul. I-a spus: “Dacă cobori de aici, te omor cu bătaia!”. De frică, arbitrul a rămas acolo. S-a dat jos după ce s-a terminat meciul. Nu a făcut nimeni nimic. Toate lumea se teme de el”.

Răzvan Răcășan și ceilalți copii contactați confirmă faptele.

Doar președintele federației, Vișan, e neîncrezător: “Nu mă pot să mă elucidez. Trebuie să-l întrebăm pe Rău ce căuta acolo. Dacă martorii spun că i-a dat un cap în gură arbitrului, unde au fost martorii până acum?”.

Citește mai jos continuarea articolului

gheorghe vian
Gheorghe Vișan, președintele FRV din 2004. Sursă: Sportul Sălăjean

Întrebarea revine obsesiv de trei zile, de când Gazeta scrie despre abuzurile antrenorului Virgil Rău. De ce n-au vorbit cei agresați la momentul petrecerii faptelor?

Albert Aldea are un răspuns: “De frica lui nu am vorbit, că ne bătea. Dacă-i spuneam, noi seara nu mai trăiam. Ne amenința. Aveam momente în care ne spunea: “Vă omor. Intru și eu în pușcărie. Și, ce?!!”. Erau vorbele lui”.

“La un antrenament, era nervos pe toți jucătorii. Mi-a dat mie cu piciorul în burtă, dar nu doar o dată. De față cu toți ceilalți. Dădea și cu pumnul și cu palma. Odată, mi-a dat cu pumnul în abdomen. Mi-a dat palme peste față. L-a deranjat că am avut câteva absențe la liceu”

Alexandru Ionescu, 19 ani, fost junior CSS 2 Baia Mare

Dacă jucătorii se temeau de o reacție imediată, de ce n-au vorbit arbitrii?

ARBITRUL AGRESAT CONFIRMĂ

Conform datelor FRJ, arbitrul meciului CSS 2 Baia Mare - CSS LAPI Dej, disputat în octombrie 2016, este Cristian Gale din Oradea. Doi dintre jucători l-au recunoscut în postura arbitrului lovit de Virgil Rău.

cristian gale
Cristian Gale, arbitrul peste care Virgil Rău s-a suit în scaun pentru a-i da o lecție. Sursă: Facebook

Gale a confirmat incidentul, însă a refuzat să dea detalii. Singura sa declarația oficială a fost: “Nu am făcut referat pentru că s-au mai făcut și altădată și nu s-a întâmplat nimic! Toată lumea știe ce se întâmplă la Baia Mare”.

Reacția sa este șocantă și arată un fenomen lipsit de orice formă de control!

“M-a lovit de cel puțin 10 ori în ăștia 4 ani, dar cel mai rău mă durea când îmi spunea “f***-ți m**** mă-tii!”. De multe ori își cerea scuze, dar uneori chiar nu-și cerea scuze. Pe mine mă durea pentru că tata este mort de când aveam patru ani”

Răzvan Răcășan, 19 ani, fost junior CSS 2 Baia Mare

Din mărturiile adunate, toți oficialii din volei contactați se tem de complicitatea - dezinteresată sau nu - a conducerii FRV. Frica aceasta de a povesti se simte în fiecare discuție, iar ea e întărită chiar de președintele Vișan care, într-o discuție neoficială, a sugerat că jucătorii care au vorbit despre abuzurile la care au fost supuși ar putea chiar să fie suspendați pentru că nu s-au adresat, înainte, comisiilor federale.

În schimb, regulamentul FRV prevede că un antrenor care lovește un arbitru primește inițial doar o amendă de 5000 de euro. Abia după alte trei abateri poate ajunge la excluderea din viața sportivă!

UN ANTRENOR A RENUNȚAT SĂ VORBEASCĂ. DE FRICĂ

Joi seară, după ce Gazeta a anunțat mărturia unui important antrenor din Divizia A în episodul de azi, respectivul a sunat și, cu scuzele de rigoare, a spus că nu mai dorește să-i fie publicat numele. El vorbea despre bătăile la care a fost martor și despre episoadele de beție ale antrenorului de la Baia Mare.

Întrebat despre lipsa de reacție a FRV, Albert Aldea a răspuns:

“Președintele nu crede pentru că este pe mână cu Virgil. Se înțeleg foarte bine. Dom’ profesor ne spunea că îl are la mână pe Vișan”.

Citește mai jos continuarea articolului

aldea 1
Albert Aldea este acum suspendat după ce a plecat de la Baia Mare fără acordul clubului. El era neplătit de patru luni. Sursă: Facebook

Aflat în al patrulea mandat de președinte, Gheorghe Vișan neagă orice legătură de rudenie sau de prietenie cu antrenorul acuzat, dar nici nu crede în veridicitatea celor spuse de juniorii din sportul pe care-l conduce de 13 ani.

PROBĂ VIDEO: SPECTATORUL AMENINȚAT CU BĂTAIE DE RĂU

Gazeta l-a informat pe șeful voleiului despre o altă probă, de data aceasta video. În imaginile suprinse la un meci jucat la Dej, în această primăvară, un spectator s-a revoltat din tribună față de lovitura pe care Virgil Rău i-a aplicat-o unui jucător, în timpul time-out-ului. Filmarea pornește imediat după momentul lovirii, când spectatorul - un dejean pe nume Pop - este amenințat de Rău: “După meci, te aștept afară! Îți rup capul!”.

VEZI AICI MOMENTUL ȘOCANT PETRECUT LA DEJ

În discuție intervine o femeie neidentificată, iar Pop este auzit când spune că “nu este normal să bată copiii”. Este momentul în care Virgil Rău lasă discuția cu jucătorii se întoarce spre tribună, amenințând și mai clar: “Popică, după meci îți rup capul!”.

Informat despre această înregistrare, Gheorghe Vișan a avut o reacție uluitoare:

“Să vină spectatorul și să povestească!”.

Practic, deși federația are în sală niște arbitri care o reprezintă, președintele ei aruncă responsabilitatea asumării unei mărturii în cârca fanilor!

Asta în timp ce arbitrii tac de frică. Gazeta a stat de vorbă cu un arbitru din provincie care, sub protecția anonimatului, a povestit: “Îl cunosc pe Virgil Rău de foarte mulți ani și pot să vă spun că are un comportament mizerabil. Eu l-am mai sancționat cu cartonașe galbene sau cu avertismente. L-am văzut bătând jucători, omul ăsta a mutat arbitrii cu tot cu scaun și cu fileu la unele meciuri”.

Mărturia nu are, până la asumarea identității, valoarea celor oferite în ultimele două zile de juniorii Răzvan Răcășan, Dani Ivașcu, Alexandru Ionescu și Albert Aldea. Toți au vorbit despre agresiunile fizice și psihice repetate la care au fost supuși de antrenorul lor.

aldea 3
Răcășan, Ionescu și Aldea (jos) sunt trei dintre cei patru voleibaliști agresați de Virgil Rău (sus, dreapta). Sursă: Facebook

Virgil Rău și directorul CSS 2 Baia Mare, Cornel Negruț, nu au răspuns la apelurile jurnaliștilor pentru a comenta imaginile de mai sus. În episoadele precente, ei susținuseră teoria unei conspirații a juniorilor.

Cazul, însă, continuă. În următorul episod, puteți vedea mărturia video impresionantă a altui voleibalist care-l acuză pe Rău de relele tratamente.

AI FOST MARTORUL UNOR AGRESIUNI ASUPRA COPIILOR DIN SPORTUL ROMÂNESC?

Intră pe nuabuz.gsp.ro și povestește cazul tău.

Spune și tu “ Nu Abuz”! O campanie Gazeta Sporturilor pentru demascarea abuzurilor împotriva minorilor din sport. 

CITEȘTE MAI JOS MĂRTURIILE MINORILOR ABUZAȚI

Mărturie VIDEO terifiantă: junior bătut, înjurat și scuipat de antrenorul Centrului de Excelență. “Cel mai rău durea când mă înjura de morții mamei. Tata a murit când aveam 4 ani”

Abuzurile antrenorului Rău » Noi mărturii ale copiilor: “Mi-a dat un picior în burtă. Ne înjura de mamă, de părinți”. Cum se apără cel acuzat de agresiune fizică și verbală

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
1763011987338096
Dan Boariu  •  25 Decembrie 2017, 13:00

L'am arbitrat pe Virgil Rau la Baia Mare in meciul cu Dej , meci foarte important si un meci al orgoliilor . Nu a avut nicio reactie care sa nu fie la locul ei , nici fata de mine , nici fata de jucatori . Nu mai stiu rezultatul , dar dupa meci ne'am strans mana si am plecat .Este un tip mai dur , dar tine la elevii lui si ii pregateste si pentru viata , nu doar pentru volei

alenb
alenb  •  22 Decembrie 2017, 22:58
Postat de ungurul_vesel pe 22 Decembrie 2017, 17:13

In imagini nu se vede nimic care sa confirme ca e vorba de individul cu nume predestinat. In poza poate sa fie si presedintele Rusiei din punctul meu de vedere. Treba unui ziar e s informeze corect si nu sa arunce tot felul de speculatii. Speculatiile sunt domeniul ziarelor de can-can. Gsp pretinde ca e altceva. Nu putem combate minciuna cu o alta minciuna!

Ce nu vezi mah chiorule, mareste imaginea daca nu-l recunosti pe derbedeu. Nu stiu desper ce dezimformare aberezi, daca insa intr-o tara civilizata individul asta lovea jucatori, antrenori, spectatori era de mult la beci in lanturi, unde-i este locul. Aaa, il lua si pe presedinte cu el.

costin_stucan
costin_stucan  •  22 Decembrie 2017, 21:15

@ungurul_vesel Ma surprinde ca vorbesti despre ceva nu ai citit. Daca citeai, observai ca arbitrul din poza a recunoscut incidentul povestit de jucatorii de la Baia Mare.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează