GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  AGRESIUNI LA JUDO

EXCLUSIV "Îl f.. eu pe mu..tu' ăsta!" » Primul caz masculin în dosarul agresiunilor de la judo: ”Nu poți lăsa un psihopat ca Bercean să lucreze cu copiii!”

George Rotaru (stânga) și fiul său, Rareș (dreapta), în Norvegia, pe timpul unui stagiu de pregătire asigurat de senior în ţara în care lucrează de câţiva ani
George Rotaru (stânga) și fiul său, Rareș (dreapta), în Norvegia, pe timpul unui stagiu de pregătire asigurat de senior în ţara în care lucrează de câţiva ani

Articol de - Publicat marti, 04 decembrie 2018 09:19

George Rotaru relatează cum fiul său, Rareș, 20 de ani, a fost înlăturat de la lot după ce l-a înfruntat pe antrenorul Florin Bercean, care ”a vrut să-i sară în gât”. El pretinde că tehnicianul ar fi bătut nu doar fete, ci și băieți cu vârste mai mici. E al șaptelea caz în total. 

Trecem din tabăra fetelor în cea a băieților în scandalul abuzurilor fizice și psihice de la centrul olimpic de judo, condus de Florin Bercean, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu. Iar primul caz din lotul masculin, care se adaugă celorlalte șase anterioare de la feminin, se numește Rareș Rotaru, 20 de ani. 

În numele lui vorbește azi tatăl său, George, care, din Norvegia, unde lucrează în construcții, spune povestea fiului și zugrăvește fără ocolișuri tabloul terorii de la Cluj. 

"I-a tăiat aripile printr-un gest criminal"

"Pe Rareș l-am dus la judo de la 5 ani. Am practicat și eu același sport, de care sunt aproape de o viață, din pasiune. Mi-am investit banii nu doar în copil, ci și în fenomen, în general. Puștiul a crescut frumos, am lucrat mereu serios și i-am inoculat de mic dorința de a munci pentru a ajunge la Olimpiadă. Anul acesta, pur și simplu a explodat. A cucerit 11 medalii interne și externe, este campion național la individual și cu echipa, la categoria de 90 kilograme. Răsplata a fost că Florin Bercean l-a dat afară de la lot, tăindu-i aripile în plin avânt. În loc să-i valorifice creșterea de potențial, i-a oprit o evoluție firească printr-un gest criminal!", își începe pledoaria George Rotaru

"Zicea în sală: «Îl f.. eu pe mu..tu' ăsta!»"

El povestește episodul care a dus recent la îndepărtarea lui Rareș de la lot: "I s-a părut lui Bercean că băiatul nu e implicat într-un antrenament, a început să-l jignească și, pur și simplu, a sărit la el să-i bage mâna în gât! Fi-miu s-a ferit, n-a apucat să-l agreseze, dar l-a pus pe liber. L-au aruncat efectiv în stradă! Copilul și-a luat bagajele și a stat o săptămână la un prieten din Cluj, iar acum se pregătește la Pitești, la club, dar e tăiat de la competiții internaționale, de la indemnizații de lot, trecut pe linie moartă! Știu că după ce Rareș a părăsit sala ca urmare a acelui incident, Bercean a început să urle pe acolo: «Îl f... eu pe mu..tu' ăsta!». Că numai așa vorbește el! Îi înjură și-i umilește pe toți!".

Rotaru senior susține că a avut și o discuție personală cu tehnicianul: "Mi-a zis că a fost un dialog la nervi, dar nu mai poate să-l cheme înapoi pe Rareș, fiindcă s-a exprimat în fața celorlalți sportivi că-l dă afară. Dacă l-ar accepta din nou, și-ar știrbi din personalitate în raport cu ceilalți băieți! Adică nu mi-a invocat niciun motiv sportiv sau medical pentru decizie, ci doar pentru că așa a vrut mușchii lui!".

"A pocnit câțiva puști de la lot"

Completează: "Lui Bercean îi e cam teamă să se comporte cu băieții la fel cum o face cu fetele, dar și așa știu sigur că a pocnit și câțiva dintre puști! I-a bătut! Mai demult s-a dat și la un sportiv pe nume Brata, la o categorie mai mare, dar era să și-o ia. I-a zis omul ceva de genul «Stai în banca ta că dacă-ți dau una te duci cu cracii-n sus!». Și s-a potolit! Domne, nu poți lăsa copiii să lucreze cu un psihopat ca Bercean, căruia îi lipsește pedagogia și vrea să dirijeze tot ca un dictator!". 

"Și-au bătut joc de Croitoru, îl numea «antrenorul p...ii»"

George Rotaru aduce apoi în discuție și îndepărtarea de la lotul olimpic masculin a antrenorului Adrian Croitoru, "executat", recent, cu numai două săptămâni înaintea Mondialelor: "Și-au bătut joc de un simbol al judoului românesc. L-au mazilit după un șpriț în Poiana Brașov doar pentru ca duetul Bercean – Andreica să domine și să aibă supremație peste tot. S-au speriat când au văzut că Adi Croitoru are rezultate mai bune decât fetele, e foarte iubit de sportivi, respectat. Băieții erau încântați de atmosferă și de faptul că pot învăța, într-adevăr, niște lucruri speciale de la un mare campion, un tip cu o conduită ireproșabilă".

Detaliază: "Croitoru avea și o viziune pentru fiecare sportiv în parte, dar au destabilizat complet lotul prin înlăturarea lui abuzivă. Ce pretenții să mai ai când, în fața sportivilor, Bercean îl numea pe Croitoru «antrenorul p...ii»?!. Alții nu mai știu cum să aibă grijă de legendele lor, iar la noi, cum apare unul care face treabă, îi dăm la cap și-l ardem pe rug. O rușine!".

"Tot respectul pentru trecut, dar nu mai e de actualitate"

Și concluzionează: "Bine că mergem mai departe cu maniera comunistă de lucru a lui Bercean, fără să-i intereseze alimentație, refacere, program de pregătire și de competiție personalizat! Doar bătaie, înjosire, umilire, teroare! Ajunge! Nu mai putem merge așa înainte! Tot respectul și aprecierea pentru rezultatele pe care le-a avut în trecut cu fetele, dar omul nu mai e de actualitate. E depășit".

"Gușă îl apără pe Bercean fiindcă l-a susținut la alegeri"

George Rotaru are și o explicație pentru faptul că șeful FRJ îl sprijină necondiționat pe coordonatorul lotului olimpic în această perioadă: "Bercean l-a susținut pe Gușă la alegeri, când și-au împărțit activitățile. Unul se ocupă de partea sportivă, celălalt de imagine. Dar acum distrug împreună tot doar ca să-și termine mandatul. Bercean dă cu parul, iar pe Gușă nici nu-l interesează cu adevărat ce se întâmplă cu antrenorii și sportivii".

"Nu poți vorbi ca la stână cu niște copii care au personalitate. Ce învață băieții ăștia de la Bercean? Dacă ajung antrenori sau profesori la rândul lor, așa va trebui să-i trateze pe elevii lor, cu «Băi sulă!»?"

"Pe Vlad Simionescu au refuzat să-l ducă la Mondiale la categoria Ă100 de kilograme, pentru că, vezi Doamne, n-ar fi avut șanse la un parcurs bun, dar la câteva săptămâni distanță băiatul a luat argint la Grand Prix-ul de la Haga! Cum vine asta?"

"Dacă ți se pare că un sportiv nu trage la antrenamente, nu e nevoie să dai cu biciul în el și să-l umilești. Poate are o problemă medicală sau personală. Stai de vorbă, află motivele, explică-i, eventual lasă-l o zi, două la recuperare, dar nu-l călca în picioare!"

"Berceanu și Andreica n-au făcut decât să alunge sportivii de valoare de la lot. Nenorocesc un sport întreg. La Mondiale au dus doar pe cine au vrut mușchii lor, în schimb fiul lui Gușă e cărat peste tot din oficiu, deși are rezultate zero. La fel, la stagiul recent din Osaka au luat o grămadă de fetițe de 12-13 ani, bani aruncați pe fereastră"

George Rotaru

Covaliu: "Discutăm cazul în Comitetul Executiv COSR"

Dezvăluirile despre agresiunile de la lotul național de judo au intrat și în atenția COSR. Șeful Comitetului olimpic, Mihai Covaliu, a punctat ieri că "toți membrii Comitetului Executiv au luat act de mărturiile apărute în spațiul public și vom discuta cazul în proxima ședință. Personal, mă surprinde situația, pentru că-l cunosc bine pe Florin Bercean. Îl știu ca pe un om dedicat și cu grijă față de sportivii lui. Pe de altă parte, nu putem ignora nici ceea ce au spus fostele sportive de la lot. Trebuie să ascultăm toate părțile, vreau să avem la dispoziție informațiile complete, astfel încât în Comitetul Executiv să putem lua măsurile juste". 

  • Ca și în toate celelalte cazuri, antrenorul Florin Bercean nu a dorit să răspundă la acuzațiile venite acum dinspre lotul masculin.

CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE FETELOR AGRESATE LA LOTUL DE JUDO:

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (16)
deva1
deva1  •  06 Decembrie 2018, 16:09

George Rotaru jigneste grav pe Florin Bercean. Nu stiu cine este George Rotaru, sau Rotaru Senior cum ii spui tu Justin Gafiuc , dar articolul este ca si celelalte la comanda . Tu, justin gafiuc ai primit ordin, tu executi. Cineva din gsp centraza , tu dai cu capul. Sa iti die rusine acum in Postul Craciunului ca faci asemenea magarii judoului romanesc. Oricum , tu justin ai un obiectiv , sa iti atingi tinta. Se stie cum lucrezi, asa s-a procedat si cu Gimnastica feminina de catre gsp. Apoi justin te retragi, si ajungi pe fotbal din nou. Oricum , singur te faci de rusine si iti faci singur in lumea judoului foarte multi dusmani. Te-ai gandit Justine, daca Lui Dumnezeu ii place ce faci acum? Parca ai de dat teza de doctorat in judo sau pe drept penal. Sper ca cei de la judo Ploiesti sa intervina si sa te opreasca din ati face singur acest mare rau si a face si altora.

1162320980599115
George Marius Rotaru  •  05 Decembrie 2018, 03:55
Postat de tonyys pe 04 Decembrie 2018, 14:53

du-te bre si te culca...cate autostrazi sau sali de sport moderne crezi ca avea Romania in 1976 cand Nadia lua 10 perfect ? Gimanstica si de altfel orice alt sport inseamna antrenori capabili si multa munca, prima a distrus-o gsp si apoi s-a ales praful.

GSP face foarte bine....luptå impotriva abuzurilor....cu pretul distrugerii unui om/sportiv, nimic nu mai are valoare...

1162320980599115
George Marius Rotaru  •  05 Decembrie 2018, 03:31

Stop metodelor de lucru care afecteaza psihic sportivii ! Sportul promoveaza valori ,este ceva nobil .....creeaza caractere ....nu este normal sa fie profesori,sa lucreze cu tinerii,oameni care jignesc...oameni cu vocabular suburban.....ce rost mai are atunci .....pentru ce luptåm?Ce promovam?Ce mesaj transmitem?Ce invata un sportiv de la un profesor ?

Vezi toate comentariile (16)
Comentează