GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  JUDO

Investigație GSP // Cum s-au evaporat 140.000 de euro din scriptele FRJ în timpul mandatelor președinților Eduard Doandeș și Doru Sapta

În timp ce sportivii se antrenau sau luptau în competiţii, foștii conducători ai FRJ batjocoreau finanţele federaţiei de judo // Foto: ThinkstockPhoto
În timp ce sportivii se antrenau sau luptau în competiţii, foștii conducători ai FRJ batjocoreau finanţele federaţiei de judo // Foto: ThinkstockPhoto

Articol de - Publicat vineri, 26 mai 2017 00:00

Aceasta este suma care ar fi dispărut din scriptele FRJ în timpul mandatelor președinților Eduard Doandeș și Doru Sapta, numai din neînregistrările în contabilitate ale unor taxe colectate la competiții și deconturi duble.

În ziarul de ieri, Gazeta dezvăluia o parte din dezmățul petrecut la Federația Română de Judo pe vremea foștilor președinți Eduard Doandeș și Doru Sapta (2011-2015). Faptele pe scurt:

  • decontări de mii de euro pe produse de protocol premium, a căror destinație e necunoscută: marfă "Louis Vuitton", vinuri și parfumuri fine, seturi de birou, genți de laptop;
  • chirie de 3.000 € plătită de FRJ pentru închirierea unui sediu aflat în portofoliul unei firme de casă a ex-președintelui Doandeș, alți 33.000 € cheltuiți pentru amenajare;
  • telefoane și tablete de ultimă generație cărora li s-a pierdut urma din evidențe și facturi false pentru servicii-fantomă.

Azi, ziarul vine cu noi dezvăluiri din expertiza contabilă extrajudiciară realizată de societatea Ceptureanu Account Expert Consult SRL la FRJ. Detalii punctuale despre circuitele prin care peste 140.000 de euro s-au evaporat din seifurile federației.

Punctual, rețeta cuprinde două modalități de drenare a banilor: neînregistrarea în contabilitate a unor sume încasate cu chitanțe la diferite competiții organizate în România, cu participare internațională, și deconturi duble.

Fișe întregi cu aceste operațiuni compun parte din anexele raportului.

Sapta - Doandeș: 97.065 € - 6.333 €

Să le luăm pe rând. "Neînregistrarea în contabilitate înseamnă, în traducere, că banii aceia nu există. Au fost ascunși", explică un expert consultat de GSP.

El punctează și că "situația e și mai de neînțeles dacă sunt chitanțe clare care atestă faptul că FRJ chiar a încasat sumele respective! Pe scurt, ar însemna că federația a făcut dispăruți banii atâta vreme cât nu i-a evidențiat în contabilitate".

Cele mai consistente sume evaporate în acest mod apar în timpul mandatului lui Doru Sapta: 97.065 euro. Administrația Doandeș va fi fost mai circumspectă: a "vrăjit" aici doar 6.333 euro.

Recordurile absolute sunt atinse însă în 2014. Din taxele integrale colectate de la zeci de țări participante la Cupa Europei de la Deva și Open București, în valoare de 51.904 euro, n-a intrat niciun sfanț în evidențele FRJ!

Merge și cu decontări triple!

Și continuăm cu deconturile duble. Sau chiar triple! E cazul, bunăoară, al unei sume de 26.762,44 lei, adică aproape 6.000 de euro, decontată separat în aceeași zi de trei persoane diferite, pentru consumabile și protocol, "fără documente justificative sau dispoziție de plată", după cum precizează raportul.

Autorii? Daniela Grozavu (contabil-șef), Cristina Oprea (contabil) și Rodica Gheorghescu (referent). De altfel, ele sunt campioanele listingului în domeniu, la braț cu fostul președinte Eduard Doandeș.
Doandeș în Vietnam: 4.000 € o dată, 4.000 € de două ori! Adjudecat!

Există și câteva exemple de deconturi duble pe numele acestuia din urmă. Bunăoară, în 2013, efectuează o deplasare la Hanoi, în Vietnam. "Împreună cu dl Vizer participă la o întrunire cu membrii federațiilor asiatice" este explicația din documente.

Marius Vizer e și acum președintele Federației Internaționale de Judo. Costul transportului: 18.160 lei (cca. 4.000 euro). Factura aferentă serviciului "este înregistrată în data de 30.01, plătită în data de 05.02 prin bancă și decontată din nou în data de 01.02"!

Sau alta. Două facturi de transport decontate întâi pe 8 august 2013 (3.700 euro) și 26 august 2013 (2.600 euro) apar evidențiate din nou, ambele, și pe 30 august! În continuare, explicațiile dinspre Eduard Doandeș și Doru Sapta nu pot fi oferite. Ambii sunt de negăsit!

117.000 €este suma deconturilor duble și a plăților nejustificate cu documente evidențiată în expertiza contabilă efectuată pentru intervalul 2011-2015

 bani evaporati frj

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează