GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  TVR

Audit intern la TVR » Conducerea acuză o schemă prin care drepturile TV erau cumpărate la suprapreț

Conducerea Televiziunii Române a dispus un control intern care vizează achizițiile unor competiții sportive din perioada 2014-2023.
Conducerea Televiziunii Române a dispus un control intern care vizează achizițiile unor competiții sportive din perioada 2014-2023.

Articol de - Publicat joi, 20 iulie 2023 17:30 / Actualizat joi, 20 iulie 2023 17:49

Conducerea Televiziunii Române a dispus un control intern care vizează achizițiile unor competiții sportive din perioada 2014-2023.

Departamentul sport din cadrul TVR este în centrul unui nou scandal. Conducerea Televiziunii Române a dispus un control intern care vizează achițiile unor competiții sportive din perioada 2014-2023.

Într-un comunicat emis astăzi, TVR scrie că drepturile de televizare pentru anumite competiții ar fi fost achiziționate la o sumă mai mare. În locul unei negocieri directe cu European Broadcasting Union, șefii televiziuni ar fi preferat operatori privați din România, în calitate de intermediari.

Control intern la Televiziunea Română

„Managementul Televiziunii Române a dispus demararea unei proceduri de control intern prin care va fi verificat modul de achiziție de către Societatea Română de Televiziune (SRTv) a tuturor evenimentelor sportive din ultimii 9 ani.

Demersul a fost inițiat în urma semnalării mai multor situaţii în care reprezentanții SRTv din cadrul Departamentului Sport, responsabili cu negocierea şi achiziţionarea drepturilor tv, ar fi refuzat contractarea unor competiții sportive ofertate de European Broadcasting Union (EBU), pentru ca, ulterior, să le cumpere de la operatori privaţi din România cu sume mult mai mari decât cele iniţiale.

Concret, un raport de audit realizat de Compartimentul Audit Intern a relevat o serie de probleme privind achiziţiile sportive realizate de vechile conduceri ale Departamentului Sport al SRTv.

Astfel, managementul SRTv a aprobat demararea unui control legat de derularea tuturor proceselor, negocierilor şi încheierii/neîncheierii contractelor de achiziţii de drepturi sportive, interne şi externe, din perioada 2014 - 2023”, se arată în comunicatul emis de TVR. 

Plângere penală împotriva lui Cristian Oprean 

În februarie 2023, TVR a depus o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean, fost angajat al instituției, pentru abuz de încredere și înșelăciune. În aprilie 2022, când era jurnalist la televiziunea publică, Oprean a întocmit două oferte, în valoare de 6,6 milioane de euro, pentru ca TVR să transmită câteva competiții sportive întinse pe următorii ani.

Conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, orice aprobare sau efectuare de cheltuieli în valoare de până în 100 de mii de euro se realizează prin hotărârea Comitetului Director, în timp ce cheltuielile care depășesc acest prag sunt aprobate doar de CA.

Așadar, prin demersul său, Cristian Oprean și-a depășit atribuțiile prevăzute în fișa postului, substituindu-se ordonatorului principal de credite și intervenind în politica editorială a serviciului public de televiziune.

Conducerea TVR a aflat de aceste fapte abia în luna ianuarie 2023, când Televiziunea Română a primit primele facturi aferente acestor angajamente. Corespondența purtată ulterior de actuala conducere a Departamentului Sport din cadrul Televiziunii Române cu reprezentanţii departamentului de profil de la EBU a relevat faptul că cele două oferte trimise de fostul salariat SRTv generează obligații financiare pentru televiziunea publică. 

Angajarea cheltuielilor fără mandat din partea conducerii TVR a creat un prejudiciu televiziunii publice, motiv pentru care reprezentanții instituției au depus o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean
- Comunicatul TVR din februarie 2023

Citește și alte știri de actualitate: 

Informație de ultimă oră: galeria FCSB a făcut un pact cu cea dinamovistă! Ce s-au înțeles

FRF o lasă descoperită pe CSA Steaua în disputa cu FCSB pentru accesul pe Ghencea! Decizia de azi care avantajează clubul lui Gigi Becali

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează