GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  CRONICĂ DE FILM

Doi români şi un infern de gheaţă » Filmul "Steag românesc pe gheţurile Groenlandei" spune povestea neromanţată a expediţiei EcoGreenland

Articol de - Publicat sambata, 29 decembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 28 decembrie 2012 20:25

650 de kilometri de alb, filmaţi şi povestiţi de alpiniştii Cornel Coman şi Ticu Lăcătuşu


Numai alături de cineva care te leagă prietenia şi încrederea totală te poţi înhăma la un drum lung şi greu. Aşa s-au gîndit Cornel Coman şi Ticu Lăcătuşi, alpinişti cu recorduri în rucsac şi cu experienţă preţioasă, cînd s-au hotărît să devină primii români care traversează calota glaciară arctică de la est la vest, fără ajutor din afară. Adică gheţurile Groenlandei supuse de doi tovarăşi curajoşi. Ajutaţi de un film, pus cap la cap de Irina Păcurariu şi difuzat pe TVR Internaţional, cît se poate de real şi de unic care să le stea mărturie.

Groenlanda, tărîm ireal
Expediţia a durat 37 de zile, deşi era gîndită pentru 30. Kilometrii înghiţiţi de cei doi bărbaţi pe schiuri şi de săniuţele cu provizii pe care le trăgeau după ei au fost 650 la număr. Coman este, aşa cum îl recomandă filmul, primul organizator al unei expediţii tricolore în Himalaya, în 1985. Lăcătuşu este cel dintîi român ce a cucerit un optmiar, în 1992. Nimeni mai potrivit decît ei pentru a se lua la trîntă cu Cercul Polar de Nord şi cu stihiile acestuia. Se întîmpla în 2010.

Vocea naratoarei ne aduce aminte că filmul este un documentar. Multe, multe informaţii. Uneori atît de multe că sînt deja prea multe, telespectatorul nu le reţine. Dar e important să ştim că Groenlanda este cea mai mare insulă a planetei şi că Lăcătuşu şi Coman şi-au propus să urce cele mai înalte vîrfuri de aici. Vîrfuri care nu depăşesc însă 3.700 de metri. La început, impresia este că peliculei îi lipseşte componenta emoţională, prin hăţişul de date, măsurători şi nume nefamiliare nouă.

Apoi însă emoţia apare. Emoţii de toate formele şi mărimile, de la problemele cu echipamentul rătăcit de la început de expediţie pînă la micul vulcan islandez nărăvaş care a încurcat în 2010 planurile mai multor călători cu avionul. Rătăciţi în Islanda pentru cîteva zile, cei doi expediţionari filmează strada - ultimele bucăţi de realitate populate cu alţi oameni decît ei înşişi.

Zîmbete sincere
Cu cît se apropie mai tare de debutul expediţiei, culoarea locală se intensifică. Poveştile cu urşi polari care îi întîmpină în Groenlanda sînt pline de suspans. Atît de pline încît poţi să-ţi cumperi armă fără permis. Eschimoşii primitori şi sufletişti îi ajută să pornească în deşertul îngheţat, cu ajutorul unor sănii trase de cîini polari minunaţi, care însă nu aleargă aliniaţi la dungă ca în filmele artistice.
Apoi, de pe 29 aprilie 2010, rămîn doar ei doi. Coman şi Lăcătuşu, două puncte negre în întinderea nemărginită albă, filmîndu-şi nebunia. Peisaje nesfîrşite albe venite parcă de pe altă lume şi feţele lor, culmea!, zîmbitoare cînd unul dintre ei spune că îi este atît de cald în hainele acelea potrivite încît a transpirat. În acea zi erau -30 de grade Celsius.

Cornel Coman şi Ticu Lăcătuşu îşi povestesc apoi zilele istovitoare care au urmat. Dificultăţile la înaintare, zilele în care au stat lipiţi de tabără, din cauza ninsorii abundente, a vîntului sau a ceţii. GPS-ul care se tot descărca şi nu putea fi încărcat la panourile solare. Supa caldă care aduce surîsul pe buze, echivalentul polar a o mie de fripturi bine pregătite. Scopul ecologic şi desfăşurarea ecologică a expediţiei. Cel mai puternic vînt din lume, care bate mereu din faţă. Fîlfîirile corturilor aruncate parcă de o mînă neglijentă pe oceanul de alb, atît de alb încît, dacă nu ar fi intervenţiile lor filmate cu devotament, ochii te-ar durea atît de tare încît ai plînge.


"Cel mai greu moment de care îmi aduc aminte a fost cînd ne-am despărţit de sania cu cîini"
Cornel Coman, expediţionar român

"Uită-te şi tu ce monotonie este afară! Ce tristă ar fi Groenlanda fără vînt!
Ticu Lăcătuşu, expediţionar român

37 de zile a durat EcoGreenland

650 de kilometri au străbătut Coman şi Lăcătuşu în expediţia de la Cercul Polar de Nord

61 de ani a împlinit Cornel Coman chiar în timpul călătoriei în Groenlanda

16 kilometri cu indigestie
În ziua de 17 mai 2010, chiar de aniversarea a 15 ani de cînd Lăcătuşu urcase pe Everest, Cornel Coman a avut probleme "de stomac şi de digestie", cum spune chiar el. Chiar şi în aceste condiţii, cei doi s-au deplasat 16 kilometri în cea mai dură iarnă, Lăcătuşu cărînd şi una dintre săniuţele colegului său.

Titlu: Steag românesc pe gheţurile Groenlandei
Autor: Irina Păcurariu
Durata: 52 de minute
Data lansării: decembrie 2012
Click aici pentru a urmări filmul!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
victorgr
victorgr  •  29 Decembrie 2012, 14:34

"sănii trase de cîini polari minunaţi, care însă nu aleargă aliniaţi la dungă ca în filmele artistice". Ciini polari nu exista, eventual husky. Si sint doua metode de a lega ciinii: in evantai sau in linie, fiecare metoda cu avantajele si dezavantajele ei. Nu mai intru in detalii, nicio legatura cu filmele artistice. Iar sa-i numesti eschimosi pe inuiti este la fel cum ai spune ca Obama este negru si nu afroamerican! Eschimos este un peiorativ, populatiile nordice , depinde unde sint localizate, sint compuse din inuiti, sami, laponi, evenci, etc. Nimeni din nord nu recunoaste termenul jignitor de eschimos. In Groenlanda traiesc inuiti.

ave_biancorossi
ave_biancorossi  •  29 Decembrie 2012, 12:18
Postat de ovidiu_3003 pe 29 Decembrie 2012, 10:56

Am facut un sondaj pe un numar reprezentativ de persoane si alpinismul intereseaza pe mai putin de 1 la suta din populatia Romaniei ...

1% ?? esti prea optimist. poate 0,1% e mult mai aproape de realitate. felicitari lui coman, acelasi vechi si vajnic si neobosit aventurier. si mai ales lui ticu dumitrescu, un alpinist la fel de indraznet si priceput. de asemenea, felicitari realizatoarei si postului TVR.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  29 Decembrie 2012, 10:56

Am facut un sondaj pe un numar reprezentativ de persoane si alpinismul intereseaza pe mai putin de 1 la suta din populatia Romaniei ...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close