GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  DREPTURI TV

EXCLUSIV Șoc pe piața drepturilor TV: România rămâne fără Messi şi Ronaldo!

foto: Guliver/GettyImages
foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 12 iulie 2018 00:50

Drepturile TV pentru Spania şi Italia n-au fost achiziţionate de nicio televiziune din România şi sunt şanse foarte mici să fie cumpărate fiindcă firma care le deţine a cerut o sumă imensă: peste 35 de milioane de euro pentru următorii 3 ani!

Cristiano Ronaldo la Juventus. Transferul confirmat marţi seară face din Serie A un campionat megaatractiv în momentul de faţă. Spania rămâne fără rivalitatea Messi-Ronaldo, însă va fi în continuare o întrecere plină de calitate, mai ales atât timp cât decarul Argentinei va continua să evolueze pe Camp Nou.

Şi acum, veştile proaste pentru iubitorii de fotbal internaţional din România. Drepturile TV pentru cele două campionate au expirat, pentru teritoriul ţării noastre, odată cu finalul sezonului trecut. S-a intrat pe următorul pachet de 3 ani, 2018-2021, iar o firmă din Spania, Mediapro, a achiziţionat deja aceste drepturi, iar următorul pas a fost să le propună televiziunilor din România.

Numai că suma solicitată a fost una care a blocat orice negociere. Peste 35 de milioane de euro, adică o medie de peste 11,5 milioane de euro pe an. Suma a fost considerată inabordabilă, mai ales că Telekom şi Digi au luat împreună Champions League şi Europa League, tot până în 2021, pe o sumă mai mică.

E foarte probabil ca transferul lui Ronaldo să-i determine pe cei care au drepturile TV să fie inflexibili în a diminua pretenţiile financiare şi, astfel, LaLiga şi Serie A, care sunt la pachet în momentul de faţă, să nu fie cumpărate de nimeni şi, implicit, să nu fie retransmise de nicio staţie TV. 

Top 5 vedete campionatul Spaniei: 

Messi (Barcelona)
Luis Suarez (Barcelona)
Griezmann (Atletico Madrid)
Modrici (Real Madrid)
Marcelo (Real Madrid)

Top 5 vedete campionatul Italiei

Ronaldo (Juventus)
Dybala (Juventus)
Higuain (Juventus)
Icardi (Inter)
Insigne (Napoli)

Bundesliga, blocată un an!

Ceea ce e iminent cu Italia şi Spania pentru sezonul ce va începe în august s-a întâmplat, sezonul trecut, cu Bundesliga. După ce Eurosport a renunţat în 2017 la drepturi, acestea n-au mai fost cumpărate de nimeni din cauza pretenţiilor exagerate. Un an întreg, campionatul din Germania nu s-a văzut în România, dar în această primăvară cei care deţin dreptul de retransmisie au scăzut mult din suma solicitată, astfel că Telekom şi Digi au cumpărat şi vor oferi împreună meciurile din Bundesliga. Campionatul va debuta pe 24 august cu un supermeci, Bayern Munchen - Hoffenheim. 

În Laos şi Vietnam, Premier League va fi pe Facebook

Presa din Anglia a anunţat, zilele trecute, că începând din sezonul 2019-2020, în anumite ţări din Asia, meciurile din Premier League vor fi difuzate şi de reţeaua de socializare Facebook. Suma vehiculată pentru 3 ani de contract este de 200 de milioane de lire sterline, iar ţările în care se va transmite campionatul sunt: Thailanda, Vietnam, Cambodgia şi Laos. În competiţie cu Facebook, pentru aceste drepturi, au intra BeIn Sports, Fox Sports Asia, dar şi YouTube şi Netflix. 

Ce deţin cele două televiziuni de sport

TELEKOM SPORT
Champions League, Europa League, Liga 1, Liga 2, Cupa României, Cupa Franței, campionatul Angliei, campionatul Germaniei, Cupa Germaniei, Cupa Angliei

DIGISPORT
Champions League, Europa League, Liga 1, Liga 2, Cupa României, campionatul Franței, campionatul Belgiei, campionatul Germaniei, Supercupa Spaniei, Cupa Italiei, Cupa Ligii Franței, Cupa Ligii Angliei

Viitorul pe TVR, CFR pe Telekom!

Primele echipe româneşti care vor intra în cupele europene sunt Viitorul şi CFR. Clubul lui Hagi va întâlni în această seară, în deplasare, pe Racing Luxembourg, în primul tur preliminar din Europa League. Meciul va fi transmis de TVR 1 şi TVR HD. Apoi, pe 24 iulie, în turul 2 preliminar din Champions League, CFR va evolua acasă cu campioana Suediei, Malmo. Partida va începe la ora 19:00 şi va fi pe Telekom Sport. 

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (55)
romulus65
romulus65  •  13 Iulie 2018, 11:06
Postat de sibelius pe 12 Iulie 2018, 13:36

Le vinde in alte tari, doar nu crezi ca profitul lor sta in drepturile de televizare din Romania.

Cu atat mai bine daca vor face profit din vanzarea drepturilor tv in alte tari pentru ca atunci pot scade pretentiile lor fata de televiziunile din Romania. Daca sunt deja pe profit suma pe care o vor incasa din Romania inseamna tot profit si nu isi vor permite sa o piarda. Probabil ca se vor multumi cu 20-25 de milioane de euro in loc de 35 de milioane de euro.

maxp
maxp  •  12 Iulie 2018, 23:11
Postat de Ticu Troya pe 12 Iulie 2018, 21:19

Fotbalul din Bundesliga este cel mai spectaculos , direct pe poarta , nu sunt meciuri care se termina 0-0 ! Pentru cunoscatori !!

E spectaculos, dar si in scadere dpdv valoric. Nu stiu oricum daca e chiar mai spectaculos decat Premier League, ala e si spectaculos si tare valoric.

maxp
maxp  •  12 Iulie 2018, 23:10
Postat de sibelius pe 12 Iulie 2018, 18:05

Dreptul il ai, lipseste in schimb obligativitatea. Nimeni nu opreste TVR, Mediapro sau Intact sa achizitioneze drepturile de transmisie.

Ma refeream la altceva, nationala proprie sa poata fi difuzata si fara a plati. Bine, nu ma refer doar la TVR, mie mi-ar placea sa existe o regula universala, fiecare televiziune nationala sa aibe prioritate in a transmite meciurile echipelor nationale din diferite sporturi, mai ales la turnee finale. Sa difuzezi un turneu contracost e normal, dar tinand cont ca o tara contribuie ca si participare, ar trebui sa poata fi vazuta lejer de propria populatie. Stiu ca traim intr-o societate comerciala, dar s-a ajuns cam departe.

Vezi toate comentariile (55)
Comentează