GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

EXCLUSIV Mondialul din Qatar, gaură pentru TVR: pierdere de 5,5 milioane de euro + Cât a costat difuzarea în România și cât a câștigat postul public din publicitate

Articol de , - Publicat vineri, 21 aprilie 2023 11:30 / Actualizat vineri, 21 aprilie 2023 11:50

La patru luni de la terminarea Campionatului Mondial din Qatar, Gazeta Sporturilor vă prezintă defalcarea cheltuielilor avute de Televiziunea Română, dar și suma care a intrat în conturile SRTv din vânzarea spațiului publicitar.

Turneul final din Qatar s-a terminat în decembrie, iar Argentina a fost noua Regină a lumii.

Astăzi ne oprim în dreptul postului public de televiziune din România, TVR, deținătorul în exclusivitate al drepturilor pentru țara noastră. A venit momentul bilanțului.

Achiziția CM 2022 a costat TVR 9,8 milioane de euro

Pentru transmiterea tuturor meciurilor din Qatar, Societatea Română de Televiziune a trebuit să plătească către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) suma de 9,8 milioane de euro. Atât a costat licența de transmisie a partidelor în România. 

La această sumă s-au mai adăugat:

  • 189.440 de euro pentru trei posturi de comentatori la fiecare joc disputat în Qatar
  • 118.000 de euro pentru preluarea semnalului pe toată durata turneului final
  • 68.000 de euro cazarea pentru cei opt trimiși ai Televiziunii Române la Doha
  • 8.000 de euro diurna pentru cei opt trimiși ai Televiziunii Române la Doha
  • 8.000 de euro biletele pentru zece persoane (două persoane dintre ele fiind eliminate din deplasare după achiziția biletelor)
  • 10.000 de euro plus asigurări de sănătate, asigurări pentru echipament, transfer aeroport/hotel/aeroport + cheltuieli cu justificare ulterioară

În total, suma cheltuită de TVR pentru transmiterea în țara noastră a turneului final din Qatar s-a ridicat la aproximativ 10,2 milioane de euro!

Cât a încasat Televiziunea Română din publicitate

Dar cât a încasat Societatea Română de Televiziune? Gazeta Sporturilor a solicitat oficial, pe 27 martie, un punct de vedere postului public în privința veniturilor din publicitate generate de Mondial. Răspunsul a venit astăzi:

Veniturile SRTv generate de vânzarea spațiului publicitar aferent Campionatului Mondial din Qatar 2022, precum și a programelor asociate cu acesta au fost de aproximativ 4.641.407 euro

Deși performanța comercială a fost notabilă pentru postul public, care a adunat aproape 5 milioane de euro din publicitate, la general s-a ieșit pe minus. Instituția condusă de Dan Turturică a marcat o pierdere de 5,5 milioane de euro.

3 milioanede telespectatori au urmărit, în medie, finala Campionatului Mondial din 2022, dintre Argentina și Franța. TVR a fost în fruntea topului audienţelor cu un rating de 16,4% şi un share de 36,3%, triplu faţă de următoarea televiziune clasată

Campionatul Mondial din Qatar a venit și cu două scandaluri în TVR

1. Marian Olaianos dat afară după ce-a agresat o colegă

Gazeta Sporturilor a dezvăluit pe 8 noiembrie 2022 că Marian Olaianos e acuzat că a bruscat-o și a lovit-o pe Nadine Vlădescu, colega de la secția Cultural cu care avusese o aventură. După incident, Vlădescu a depus o plângere la conducerea TVR-ului.

„Olaianos m-a înjurat, m-a lovit cu palmele, cu pumnii și cu un set de chei, m-a strangulat și m-a dat cu capul de perete", a susținut aceasta. La rândul lui, Olaianos a reclamat că a fost hărțuit sexual. După mai multe luni de anchetă disciplinară, TVR l-a concediat pe 9 martie pe Marian Olaianos din „motive disciplinare grave”, deși, la rândul lui, el a susținut că a fost șantajat și hărțuit sexual. 

  • Olaianos era unul dintre cei mai vechi și mai apreciați jurnaliști din departamentul Sport al postului public: lucrează în TVR din 1999, a fost reporter de teren, comentator și a realizat mai multe emisiuni, cea mai de succes fiind Replay.

2. Cristian Oprean a cumpărat bilete de 425.000 de euro

Cristian Oprean, cel care a coordonat delegația Televiziunii Române la Mondialul din Qatar, a plătit o sumă uriașă din contul personal către FIFA! El a cumpărat peste 700 de bilete în numele TVR, fără a fi mandatat în acest sens, și le-a vândut mai departe.

„În noaptea de vineri, 29 aprilie 2022, în jurul orei două, trei dimineața s-a făcut o tranzacție de 425.000 de euro dintr-unul din conturile lui Oprean! Acesta a achitat integral, într-o singură tranșă, suma totală pentru cele 712 bilete”, sunau dezvăluirile unui persoane din interiorul televiziunii pentru GSP. 

Aceleași surse au susținut că Oprean a plasat inițial o comandă mai mare, de 820 de bilete, pe portalul deținătorilor de drepturi TV, însă FIFA i-a refuzat 108 tichete.

  • Oprean, care lucra în TVR de 20 de ani, și-a dat demisia, iar postul public a decis sesizarea organelor de urmărire penală pentru a se afla dacă șeful delegației postului public a avut complici în această acțiune de vânzare a tichetelor și care e suma pe care a obținut-o în urma acțiunilor sale.

Ce l-a impresionat și ce l-a șocat la Mondial pe Emil Hossu-Longin» Reportaj GSP pe stadion

Citește și:

Un nou post de sport apare în România » Astăzi a primit licența din partea Consiliului Național al Audiovizualului
MEDIA
Un nou post de sport apare în România » Astăzi a primit licența din partea Consiliului Național al Audiovizualului
Lovitură pe piața drepturilor TV pentru postul care și-a închis singura emisiune de sport: „Naționala” se mută pe Pro TV!
MEDIA
Lovitură pe piața drepturilor TV pentru postul care și-a închis singura emisiune de sport: „Naționala” se mută pe Pro TV!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (19)
DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  22 Aprilie 2023, 19:25
Postat de alenb pe 22 Aprilie 2023, 14:56

Ai dreptate, deci facea bine Ceausescu ca nu mai prelua transmiterea campionatului mondial de fotbal si ne silea sa ne punem antene sa-l vedem la bulgari, unguri, sarbi etc?

Acum suntem obligați sa plătim bani pentru trântori. Mai bine asa? Ceaușescu ni din cauza banilor o făcea. Acum aruncam cu banii pe geam pt ce? Lasă că este mai bine asa. Cu banii ăștia se construia jumătate de spital complet echipat. Încă un CM și aveam un spital.

alenb
alenb  •  22 Aprilie 2023, 15:09

Daca nu se prelua mondialul de catre TVR era scandal cat casa, daca s-a preluat tot nu-i bine ca au iesit pe minus, oricum o dai tot rau e. Articolul e slab si incomplet, ar fi fost util sa aflam daca TVR putea sa cumpere aceste drepturi Tv doar la jumate din suma ca sa nu mai iasa pe minus, probabil ca nu se putea dar era bine ca art sa atinga si acest subiect. Tot la fel era util sa aflam cum au iesit alte televiuni publice care au transmis, RAIul, ARD-ZDF, BBC, Franta sau chiar vecinii din est, daca cumva mai toate tv urile publice au iesit pe minus inseamna ca asta e si ideea unei televiziuni publice.

alenb
alenb  •  22 Aprilie 2023, 14:56
Postat de DoarDiviziaB pe 21 Aprilie 2023, 21:10

Serios? Avem profesori plătiți în bătaie de joc însă aruncam bani pe lucruri neimportante precum meciurile Ghanei? Ești bun!

Ai dreptate, deci facea bine Ceausescu ca nu mai prelua transmiterea campionatului mondial de fotbal si ne silea sa ne punem antene sa-l vedem la bulgari, unguri, sarbi etc?

Vezi toate comentariile (19)
Comentează