GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

Pro TV nu şi-a achitat drepturile TV către UEFA, Steaua, Rapid şi Vaslui NU-ŞI PRIMESC BANII! :O

PROTV le poate produce cluburilor din Liga 1 o pagubă de aproape 1.5 milioane de euro
PROTV le poate produce cluburilor din Liga 1 o pagubă de aproape 1.5 milioane de euro

Articol de - Publicat vineri, 15 iunie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 15 iunie 2012 17:27

Pentru că n-au încasat toţi banii, cei de la UEFA au înştiinţat oficial cele 3 echipe care au jucat în grupe, Steaua, Rapid şi Vaslui, că nu-şi vor primi ultima jumătate din cota de market poll, aproape 1,5 milioane de euro.

Într-o perioadă în care scandalul provocat de TVR, care a cedat meciuri de la Euro 2012 şi de la Jocurile Olimpice de la Londra către Dolce Sport, a acaparat atenţia întregii mass- media din România, un alt post TV e pe cale să arunce în aer fotbalul românesc. Principalul post comercial din ţară.

UEFA somează Pro TV
Pro TV n-a achitat ultima tranşă de bani pe care trebuie să o vireze în contul UEFA pentru drepturile meciurilor din Europa League pe sezonul precedent, ultimul din contractul de 3 ani pe care postul din Pache l-a încheiat cu forul continental.

Din cauză că Pro TV nu şi-a onorat obligaţiile de plată, UEFA a anunţat zilele trecute cele 3 cluburi care au participat în grupele competiţiei, Steaua, Rapid şi FC Vaslui, că nu-şi vor primi cea de-a doua jumătate din cota de market poll, dar şi că face demersurile pentru a-şi încasa suma de la Pro TV.

Sumele trebuiau virate pe 1 iunie
"Banii trebuiau să ne vină pe 1 iunie, aşa s-a întîmplat în fiecare din anii precedenţi. De această dată am primit un fax în care ni s-a transmis că pînă cînd Pro TV nu achită suma, nu vom vedea nici un euro", au confirmat ieri pentru GSP conducerile cluburilor din Ghencea, Giuleşti şi din Vaslui. Pro TV n-a răspuns ieri solicitării Gazetei de a comenta pe marginea subiectului.

Aproape 3 milioane de euro anual e cota de market poll
Cota de market poll reprezintă în jur de 30 la sută din suma pe care televiziunea din ţara respectivă o plăteşte anual la UEFA. Suma se împarte între echipele participante, cota cea mai mare revenindu-i clubului care evoluează în cele mai multe meciuri şi care face cele mai bune audienţe TV. Spre exemplu, în sezonul 2010-2011, Steaua, care a fost singura echipă românească în grupele EL, a încasat aproape toată cota de market poll, ajungînd la aproape 2,5 milioane de euro.

Europa League trece pe Digi şi Dolce
Începînd din sezonul 2012-2013, a doua competiţie fotbalistică intercluburi din Europa va fi transmisă în România de două posturi: Digi Sport şi Dolce Sport. Cele două vor transmite, de asememea, şi Champions League.

Pagubă de aproape 1,5 milioane pentru cluburi
Echipa: Ultima tranşă din market poll
Steaua: 650.000
Rapid: 450.000
FC Vaslui: 350.000
TOTAL: 1.450.000

ALTE ŞTIRI DESPRE PROTV:

Pierderi de peste 27 de milioane de euro?
Conform Forbes România, care a realizat un studiu amplu pe invetiţia realiazată de trustul lui Adrian Sîrbu în Europa League, afacerea a fost una catastrofală. Pentru cei 3 ani, 2009-2012, Pro TV a achiziţionat pachetul exclusiv în schimbul a 30 de milioane de euro. Publicitatea realizată însă a fost în jurul a 2,2-2,3 milioane de euro, astfel că pierderile sînt estimate la peste 27 de milioane de euro.

Au cedat meciuri la Dolce
Tocmai pentru că a fost o investiţie care nu numai că nu a adus profit, ba chiar a înregistrat pierderi colosale, Pro TV a luat decizia ca în sezonul trecut să cedeze meciuri din Europa League către Dolce Sport. Postul Romtelecomului a transmis atît jocuri din grupe, cît şi din fazele finale, în schimbul unei sume care n-a fost făcută publică nici de Pro TV, nici de Dolce Sport.

Pro TV a păgubit şi LPF
Nu e pentru prima dată cînd postul din Pache Protopopescu e acuzat că nu şi-a achitat obligaţiile de plată pentru drepturile de transmisie a unor meciuri de fotbal. În 2004-2005, în ultimul an de contract pentru Liga 1, Pro TV n-a mai achitat către Ligă aproape 1,5 milioane de dolari, iar cluburile au rămas fără o parte din banii promişi. Din cauza acestui lucru, LPF a interzis, chiar şi la licitaţia din 2011 pentru Liga 1, prezenţa Pro TV-ului şi a celorlalte posturi din trustul lui Sîrbu.

58.000 de euro au fost încasările din publicitate ale Pro TV-ului la meciul Steaua - Liverpool 1-1, din al doilea an din contractul de drepturi, fiind partida care a adus cele mai mari venituri postului din Pache Protopopescu în Europa League în 2010-2011

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (34)
tzusti
tzusti  •  15 Iunie 2012, 23:38
Postat de stelistu01 pe 15 Iunie 2012, 18:32

Pana la urma o sa vedem Europa League pe OTV...

pai daca fiscul si ar cere datoriile catre stat ale posturilor pupincuriste sa stii ca doar otv ul ar mai functiona in romania,astia zic de tvr si 120 de milioane de euro datori da sa vezi protv si antenele ce datorii au si mai plang guvernanti ca n au bani de pensii si trebuie sa vanda tot ce se mai poate c sa aiba bani,MINCIUNI PT PROSTI

stelistu01
stelistu01  •  15 Iunie 2012, 18:32

Pana la urma o sa vedem Europa League pe OTV...

bstefan
bstefan  •  15 Iunie 2012, 18:17

Un sfat, lasati politica, pe forumul acesta, numai despre sport sau ce este legat de el.Atata vreme cat internetul este legal, vom avea acces la competitii, indiferent cat de voraci sunt tembelii de la Pro, Digi sau antene. Totusi sa recunoastem prestatia RCS-RDS, este la inaltime, mai putin Liga cu Pushcarie. Mai bine alocau orele comentariilor de fotbal european si sud-american. Un boicot generalizat, ar forta "marile" noastre echipe, Steaua, Dianmo, Rapid sau CFR, sa-si negocieze singure contractele. Cu siguranta ca si alte branduri precum Poli T. si Stiinta Cr., ar reinvia. Cred ca sistemul "platesti si vezi", este posibil in Romania, doar pentru evenimente excepti

Vezi toate comentariile (34)
Comentează