GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  ANIVERSARE

Renumitul comentator sportiv Ion Ghițulescu a împlinit 90 de ani » Momente memorabile din carieră: „De la Galați plecam cu un pește, de la Bacău cu un curcan” :D

Ion Ghițulescu
Ion Ghițulescu

Articol de GSP - Publicat joi, 27 august 2020 14:15 / Actualizat joi, 27 august 2020 14:16

Ion Ghițulescu a împlinit azi 90 de ani.

Comentatorul celebru de la ”Fotbal minut cu minut” a crescut în Obor, aproape de stadionul unui club legendar. A jucat fotbal pe stradă cu Ozon și a devenit ziarist fiindcă Partidul Comunist i-a închis tatăl în pușcărie și astfel i-a refuzat fiului accesul la Facultatea de Chimie.

POVESTE CU UNIREA TRICOLOR

"Pe partea cu gara era tribuna I, dincoace era o tribună din lemn". E greu să-ți mai închipui tribune, gazon și meciuri în praful din fața gării Obor. În perioada interbelică, zona era fieful echipei Unirea Tricolor Obor, campioana României din 1941. Înainte să devină o voce cunoscută la "Fotbal minut cu minut", Ion Ghițulescu a copilărit la 500 de metri de stadionul Unirii.

Strada "Amiral Ioan Murgescu" e azi un "mini-Cotroceni", un loc prea liniștit ca să crezi că face parte din București. Un bunic plimbă un cărucior peste frunzele căzute din copaci și adunate dincolo de borduri, spre trotuar. Pe colț, trei saci mari, negri, așteaptă mașina de gunoi.

Ghițulescu vede altfel intersecția: "Aici băteam mingea cu Titus Ozon, cînd eram copii. Stăteam tot în casa asta, construită în 1935 în stil florentin de un arhitect devenit celebru ulterior". Ozon, un fotbalist-poveste, o glorie a lui Dinamo, dar și a Rapidului, din vremurile cînd fotbaliștii se bucurau să importe pe ascuns nasturi din deplasările pe care le făceau în străinătate.

„Conducătorii de cluburi se interesau de fiecare dată cine va veni la meci: arbitrul, comentatorul. De cele mai multe ori erau amabili cu noi... Nu vă gândiți că luam bani! Nici măcar n-am fost în situația să mi se propună bani vreodată. Dar amabilitatea mergea destul de departe... De la Galați plecam cu un pește, de la Bacău cu un curcan...”
Ion Ghițulescu

„Teoharie Coca-Cosma a hotărît ca emisiunea să se numească, în fiecare weekend, «Fotbal minut cu minut». Mi-e clar că fără radio aș fi fost un ilustru necunoscut. Iar voi n-ați mai fi venit niciodată să-mi ascultați poveștile”
Ion Ghițulescu

Citește interviul complet: EXCLUSIV Amintirile comentatorului radio care a inventat "Fotbal minut cu minut" » Meciurile în vremurile Cooperativei, gafa legendară a lui Țopescu

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
mafa
mafa  •  27 August 2020, 23:43

"O glorie a a lui dinamouuu dar si a Rapidului "...parca s-ar fi nascut întâi dinamo !!!....

silviu
silviu  •  27 August 2020, 19:48

La multi ani si multa sanatate dle Ghitulescu!

silviu
silviu  •  27 August 2020, 19:47
Postat de cornelconasu pe 27 August 2020, 15:23

Pare incredibil azi să asculți etapa la radio dar acei comentatori sportivi erau cu mult mai profesioniști peste cei ce îi avem azi la tv ! Ghițulescu, Soare, Secoșan, Domozină, Dan Voicilă, Urziceanu,Teoharie Coca Cosma, Fetecău, Eftimie Ionescu, Minoiu, Ilie Dobre, Antofi, Arhire, din cei de care îmi aduc aminte aveau un stil propriu și de obicei transmiteau din anumite zone ! O parte nu mai sunt dar de vocea și profesionalismul lor o să-mi aduc aminte tot timpul ! Ei transmiteau prin rotație coordonați de Ghițulescu din studio , iar la fiecare gol preluau legătura !

Total de acord cu tine, mai amintesc dintre cei pe care nu i-ai enumerat, Teodor Mateescu, Victor Tudor Popa, Ion Muresanu, Pavel Peana, Dan Stefanescu, Corneliu Mihailescu, Vasile Arhire, Dumitru Pelican, Ion Ghita, in mod sigur au mai fost si altii!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează