GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Afecțiuni dermatologice comune la câini și pisici - pentru toate trebuie să te prezinți la Nord Vet în Suceava

Articol de GSP - Publicat vineri, 24 februarie 2023 19:04 / Actualizat vineri, 24 februarie 2023 19:04

Pielea este cel mai mare organ al animalelor, formând astfel o barieră între organism și mediul extern. Care este rolul pielii? Cel de protecție împotriva agenților dăunători fizici, dar și chimici și, nu în cele din urmă, biologici așa cum sunt patogenii.

Diagnosticul pentru afecțiunile dermatologice se pune imediat după examinarea vizuală, în cele mai multe dintre cazuri. Totuși, efecțiunile pot fi ușor confundate între ele dacă sunt examinate de către un necunoscător. De aceea este important să te adresezi personalului calificat. Nord Vet, cabinet veterinar Suceava, are mereu porțile deschise pentru tine dacă ești din zona Moldovei.

Să nu mai batem pasul pe loc și să vorbim despre cele mai comune afecțiuni dermatologice la câini și pisici.

1. Dermatita alergică

Dermatita alergică apare în urma contactului cu alergenii din mediu sau din alimentație. Ca simptomatologice amintim de mâncărime, inflamație și chiar infecții dermatologice și auriculare.

Despre ce alergeni din mediul înconjurător este vorba? Ei bine, praf, polen, acarieni, iarbă, dar și spori de mucegai. Aceștia pot pătrunde în corp prin diferite căi, provocând o reacție imună din partea organismului. Exact după același principiu funcționează și alergiile alimentare.

Să știi că rasele precum Terrier, Labrador Retriever, Golden Retriever, Cocker Spaniel, Dalmațian și Boxer sunt mai predispuse la alergii. Cât despre pisici, cele mai predispuse la alergii sunt siamezele.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi dermatitele? Se vor agrava și vor crea mediul perfect de dezvoltare al infecțiilor, în special atunci când prietenul necuvântător se scarpină până își provoacă leziuni.

2. Dermatofitozele

Dermatofitozele sunt infecții de tip fungic extrem de des întâlnite. Acestea mai poartă și denumirea de tinea corporissau infecții cu dermatofiți și se manifestă asupra scalpului, pielii și unghiilor.

Dermatofitozele se manifestă în general prin leziuni circulare sau neregulate, roșiatice, prezente pe cap, piept, coapse și antebrațe. Cum apare această infecție? Câinele sau pisica ta poate dezvolta această infecție atunci când intră în contact cu medii deja infectate, locuri umede, atât prin contact direct, cât și indirect.

3. Demodicoza

Despre demodicoză trebuie să știi că se hrănește cu celulele epiteliale, respectiv cu sebumul produs de glandele sebacee. Cum? În foliculii piloși, atât la câini, cât și la pisici, dar și la oameni, se găsește un organism microscopic ce poartă denumirea de Demodex.

Demodexul este un acarian comensal organismului animal. El trăiește hrănindu-se cu reziduurile de pe piele, după cum s-a enunțat mai sus, fără să își deranjeze gazda.

Totuși, în situații de imunosupresie, demodexul poate ajunge să se dezvolte în cantitate prea mare și să afecteze astfel țesutul. Partea bună este că demodicoza nu este transmisibilă.

Cum se manifestă? Prietenul tău va începe să piardă părul, apare descuamarea și roșeața în diferite zone ale corpului. Dacă nu este tratată la timp, această afecțiune se poate împânzi pe tot corpul.

4. Scabia sau râia

Despre râie trebuie să știi știi că este cauzată de parazitul Sarcoptes scbatiei. Odată ce sarcoptul râiei ajunge la nivel cutanat, acesta sapă tuneluri și provoacă mâncărimi groaznice gazdei, ducând la pierderea părului și formarea crustelor.

Principalele simptome pentru această afecțiune sunt mâncărimea puternică, alopecia cu preponderență pe abdomen și membre, piele roșie și inflamată, mici papule care evoluează în răni crustoase.

Atenție! Scabia se poate transmite între animale, dar și de la animale la om. Dacă nu iei măsuri pentru tratarea acesteia, va produce leziuni grave și va duce la scăderea considerabilă a calității vieții animalului.

Tratamentul constă în spălarea periodică cu șampoane speciale, aplicarea unor produse anti-acarieni, dar și administrarea medicamentelor specifice pe cale orală sau injectabilă.

Din lista afecțiunilor dermatologice comune atât câinilor, cât și pisicilor, mai putem aminti de pioderma și seboreea.

Cu oricare dintre problemele de mai sus se confruntă prietenul tău necuvântător, esențial este să iei cât mai curând atitudine. Animalul tău de companie se va confrunta cu mâncărimi groaznice ce îi vor scădea semnificativ calitatea vieții.

Prezintă-te cât mai curând la cabinetul unui medic veterinar. Dacă ești din Suceava sau din împrejurimi, nu ezita să iei legătura cu Nord Vet, clinică veterinară renumită. Prietenul tău va fi tratat așa cum se cuvine la Nord Vet, iar afecțiunile dermatologice vor dispărea cu siguranță dacă respecți toate recomandările medicului.

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close