GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Care este diferenţa dintre apa îmbuteliată în sticlă şi cea în plastic?

Articol de GSP - Publicat marti, 31 mai 2022 10:41 / Actualizat marti, 31 mai 2022 10:41

Materialul din care este confecţionat recipientul în care păstrezi apa de băut poate influenţa calitatea acesteia. Unele sunt mai uşor de transportat, altele sunt predispuse la accidentări, în special în preajma copiilor. Grija pentru mediul înconjurător poate fi un alt criteriu de luat în calcul înainte de a alege din ce bei apă. Iată câteva aspecte ale eternei dileme dintre sticlă şi plastic în ceea ce priveşte apa îmbuteliată:

Gust şi proprietăţi

Calitatea apei trebuie să fie prioritară. Din acest punct de vedere, sticla are marele avantaj de a păstra proprietăţile şi gustul apei mult mai bine decât plasticul. Acest lucru are legătură cu procesul de producţie. Întrucât este fabricată din materiale naturale, în cazul sticlei nu există riscul pătrunderii unor substanţe chimice anorganice atunci când recipientul este expus la variaţii mari de temperatură. Dacă ai încercat vreodată să bei apă dintr-un pet lăsat câteva ore în soare, cu siguranţă ai simţit cum îşi schimbă gustul. În aceleaşi condiţii, apa din sticlă se poate încălzi sau răci, însă gustul rămâne intact. Cu toate acestea, tehnologiile fabricării ambalajelor din plastic au evoluat încât nu se mai foloseşte plastic periculos pentru sănătate, ci polimeri mult mai uşori şi mai rezistenţi.  

Aspect

Indiferent de volumul despre care vorbim, există o diferenţă şi în ceea ce priveşte apa îmbuteliată la sticlă, cutie sau bidon. Sticla reprezintă varianta premium, dar este un material greu, aşadar nu poate fi folosită drept recipient voluminos. Atât pentru acasă, cât şi la pachet poţi folosi sticle de apă de maxim 1 litru, care păstrează proprietăţile şi calitatea lichidului vital. Când vine vorba despre forma ambalajului, plasticul este de departe cel mai ofertant, deoarece nu există limită în privinţa designului în care poate fi turnat.

Cost

Preţul unei sticle faţă de un pet reflectă procesul de fabricaţie al fiecăruia. Întrucât producţia de sticlă este mai costisitoare, acest lucru se va reflecta în preţul per produs. Şi greutatea este mai mare, aşadar transportul costă mai mult. Calculul este acelaşi şi dacă privim volumul recipientelor. Să luăm drept referinţă 5 litri de apă. Dacă alegi plastic, poţi găsi un singur recipient pentru întreaga cantitate. Acelaşi volum ambalat la sticlă îl vei obţine doar din mai multe produse, 5 de un litru sau 10 de 0.5 litri, cu un cost net superior per bucată.

Siguranţă în utilizare

Depozitarea şi transportul unui recipient de apă te pot expune unor pericole. În special când vorbim despre copii, sticla este periculoasă. În eventualitatea scăpării sticlei, aceasta se sparge şi îi poate răni pe cei mici. Pentru a păstra calitatea oferită de recipientul din sticlă, numeroşi producători îmbracă produsul finit într-o husă din cauciuc, perfectă să prevină rănirea copiilor în cazul unui accident. Cel mai ergonomic şi mai uşor de utilizat pentru copii rămâne însă plasticul. Acesta poate fi modelat cu matriţe de forma degetelor pentru o prindere şi manipulare mai uşoară.

Grijă pentru mediu

În pofida aparenţelor, când vine vorba despre grija pentru mediul înconjurător, disputa dintre plastic şi sticlă nu a fost tranşată. Sticla este, într-adevăr, 100% reciclabilă, însă necesită mai multă energie pentru producţie şi transport. Procentul maxim de reciclare înseamnă că ori de câte ori ai reveni la transformarea unei sticle vechi în produs nou, acesta va avea aceeaşi calitate. Şi, totuşi, mai puţin de o treime din sticla folosită la nivel planetar este reciclată. Restul ajunge tot la gunoi. În plus, pentru fabricarea sticlei se foloseşte nisip, un material natural destul de prezent, dar insuficient pentru a ţine pasul cu producţia. De cealaltă parte, plasticul are deja eticheta de distrugător al mediului. Însă tocmai acest aspect a dus la o atenţie sporită acordată reciclării produselor plastice. Acum, plasticul se colectează selectiv şi din el nu se mai produc peturi, ci în special produse textile, prin procesul de downcycling.

Diferenţe între apa îmbuteliată la plastic şi cea la sticlă există din mai multe puncte de vedere. Statisticile servesc doar drept ghid orientativ, așa că pentru a alege responsabil trebuie să ţii cont de condiţiile tale de viaţă. Ia în calcul criteriile care contează pentru tine şi familia ta şi alege acel produs care te avantajează cel mai mult.

Citește și:

Cel mai nou transfer din Superliga: Măldărășanu pierde jucător după jucător
Superliga
Cel mai nou transfer din Superliga: Măldărășanu pierde jucător după jucător
Licitație la dineu pentru echipamentele Generației de Aur » Cât a plătit Șucu pentru tricoul lui Mourinho + Hagi a stabilit recordul serii
Nationala
Licitație la dineu pentru echipamentele Generației de Aur » Cât a plătit Șucu pentru tricoul lui Mourinho + Hagi a stabilit recordul serii
Șocant! Fotbalistul plătit de Dinamo cu 24.000 de euro pe lună: „O spun din sursă sigură”
Superliga
Șocant! Fotbalistul plătit de Dinamo cu 24.000 de euro pe lună: „O spun din sursă sigură”

Licitație la dineu pentru echipamentele Generației de Aur » Cât a plătit Șucu pentru tricoul lui Mourinho + Hagi a stabilit recordul serii

Cine transmite la TV meciul de adio al Generației de Aur » Ploaie de staruri mondiale pe Arena Națională


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează