GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Îi știi pe cei 7 antrenori români care au câștigat Cupa Campionilor?!

Articol de GSP - Publicat joi, 07 mai 2020 10:48

Întoarcerea fotbalului va aduce cu sine o presiune suplimentară pe antrenori. Aceștia vor trebui în timp record să-și aducă jucătorii la un nivel fizic și mental optim pentru reluarea competițiilor oficiale și îndeplinirea obiectivelor. Nu toți vor beneficia de aportul unor SuperStaruri, de anvergura unui palmares intimidant pentru adversari și de bugete fără limită. Dar cu toții vor avea de pus pe masa finanțatorilor cluburilor și în sufletele fanilor rezultatele așteptate. La 34 de ani de la Finala câștigată de Emerich Ienei, Steaua și Duckadam la Sevilla, Superbet face o reverență antrenorilor români care au reușit să obțină cele mai prețioase trofee inter-cluburi pe 3 contiennte diferite. Ei sunt Ștefan Kovacs, Cicerone Manolache, Petre Moldoveanu, Emerich Ienei, Ilie Balaci, Anghel Iordănescu și Răzvan Lucescu. Deschide cont la Superbet.ro, obține Bonusul de Bun Venit de 500 Lei

ȘTIAI CE PALMARES IMPRESIONANT AU ANTRENORII NOȘTRI PE 3 CONTINENTE?

În Africa, palmaresul antrenorilor români în Cupa Campionilor este egal cu al managerilor francezi, în Asia suntem umăr la umăr cu brazilienii, antrenorii români fiind cei mai titrați europeni! E onorant și locul ocupat de ei în Europa, unde se află pe poziția a 7-a ca performanțe all time (contribuie substanțial aici și Mircea Lucescu și cele două trofee câștigate de el: Supercupa Europei în 2000 și Cupa UEFA în 2009, dar plusează și Anghel Iordănescu cu trofeul SuperCupei Europei din 1987). Instalează aplicația Superbet pentru a paria oricând și de oriunde ești pe cele mai tari meciuri de fotbal!

DE LA CRUYFF LA CARILLO

Primul antrenor roman care a cucerit C1 (Cupa Campionilor, actuala Liga Campionilor) e Ștefan Kovacs, manager important în istoria fabuloasă a lui Ajax Amsterdam. El a adus două trofee consecutive în Cupa Campionilor și a făcut să strălucească vitrina lăncierilor. Primul dintre ele a venit în 1972 după o finală contra lui Inter jucată chiar pe De Kuijp, stadionul rivalei din De Klassieker, Feyenoord. Johan Cruyff a rezolvat meciul cu o dublă în minutele 47 și 78. Al doilea a venit contra lui Juve, 1-0 în finala din 1973 de la Belgrad. 47 de ani mai târziu, Răzvan Lucescu devenea al 7-lea antrenor român care cucerește un continent. După finalele pierdute de Reghecampf în 2014 cu Al Hilal și Olăroiu în 2015 cu Al Ahli, fiul lui Mircea Lucescu a reușit un parcus de mare forță (a preluat echipa în fazele eliminatorii!) și a câștigat cu saudiții de la Al Hilal, Liga Campionilor Asiei. El a completat o triplă a antrenorilor români. Precedentele trofee fuseseră cucerite de Anghel Iordănescu în 2000 și 2005, cu Al Hilal, respectiv Al Ittihad. Cu o disciplnă tactică și cu eficacitatea unor jucători precum Gomis, Giovinco și Carillo, Răzvan Lucescu s-a impus cu dublă victorie în fața japonezilor de la Urawa Red Diamonds. Vezi cele mai bune cote pe meciurile antrenorilor din campionatele care se joacă în această perioadă.

SUPERANTRENORII CARE AU FOST ȘI TRICOLORI

5 dintre cei 7 antrenori români care au câștigat competiția celor mai valoroase echipe din Europa, Africa și Asia au jucat și pentru Națională. Cicerone Manolache a jucat 7 meciuri pentru România și a marcat 3 goluri, prima reușită a fost împotriva Spaniei, golul de 2-0 în victoria cu 3-1 a Naționalei noastre în fața Furiei Roja în 1962 în preliminariile EURO ’64. Petre Moldoveanu a jucat 5 meciuri în perioada 1949-1952, dar nu s-a remarcat. Ei au câștigat ca antrenori, Cupa Campionilor Africii. În 1974, Cicerone Manolache a făcut-o alături de CARA Brazzaville, printr-o dublă victorie: 4-2 acasă și 2-1 în deplasare în fața egiptenilor de la Ghazi El Mahalla. Un an mai târziu, Petre Moldoveanu câștiga tot cu dublă victorie finala jucată de echipa lui, Hafia (campioana din Guinea) împotriva nigerienilor de la Enugu Rangers: 1-0 acasă, 2-1 în deplasare.

Emerich Ienei are 12 meciuri la Națională. A făcut parte din echipa care a reprezentat România la Olimpiada de la Tokyo din 1964. Nea Imi a câștigat cel mai prețios trofeu din vitrina fotbalului românesc, Cupa Campionilor Europeni, ediția 1986, la Sevilla, contra Barcelonei la penalty-uri.

Cei mai reprezentativi pentru România din postura de Tricolori sunt Ilie Balaci și Anghel Iordănescu. “Marele Blond” al Olteniei a jucat 65 de meciuri și a marcat 8 goluri pentru Națională. La câțiva ani după retragere, a câștigat în Africa alături de tunisienii de la Club Africain, cel mai important trofeu al continentului negru, la nivelul echipelor de club. Practic, și-a asigurat trofeul încă din prima manșă a finalei: 6-2 contra lui SC Villa (campioana Ugandei). În retur a fost 1-1.

Anghel Iordănescu a marcat 21 de goluri în 57 de meciuri și a fost unul dintr jucătorii de bază pentru aproape un deceniu, într-o perioadă în care era o luptă teribilă pentru primul 11 al României.

TREI DINTRE ACEȘTI SUPERANTRENORI AU FOST ȘI SELECȚIONERII ROMÂNIEI

Ștefan Kovacs, Emerich Ienei și Anghel Iordănescu au condus și Naționala. De departe, Anghel Iordănescu e numărul unu între cei trei. În 1999 a fost desemnat pe plan intern, “Antrenorul secolului” A condus România până în sferturile Mondialului din 1994 și a calificat-o la 4 turnee finale de Campionat Mondial (1994 și 1998) și European (1996 și 2016). 

Totuși, sunt de menționat și performanțele lui Emerich Ienei, care a fost selecționer la două turnee finale, Coppa del Mondo Italia 1990 și Euro 2000 (unde i-a calificat pe tricolori în premieră în Sferturi, ieșind dintr-o grupă cu Germania, Anglia și Portugalia). 

Ștefan Kovacs a condus naționala în campania de calificare la Mondialul din Argentina 1978 și Euro 1980. A ratat calificările, dar ambele campanii au fost unele foarte disputate. A debutat cu două victorii de răsunet: 1-0 acasă, cu Spania, şi 2-0 în deplasare, cu Iugoslavia. Dar apoi, totul s-a năruit. 0-2 în Spania și un halucinant 4-6 acasă cu Iugoslavia, după ce la pauză tricolorii conduceau cu 3-2! Victoria ar fi calificat România! În campania următoare, s-a reîntâlnit cu ele, a luat 1 punct cu Spania, și-a împărțit punctele cu Iugoslavia, a luat toate punctele din meciurile cu Cipru dar a încheiat pe locul 3. 

IORDĂNESCU A TRĂIT CELE MAI MULTE FINALE

Dintre cei 7 antrenori, Anghel Iordănescu e singurul care a fost și jucător de câmp în cel puțin o finală de Cupa Campionilor. Iordănescu a intrat în minutul 72 al finalei istorice de la Sevilla. Dacă e să adunăm și Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală, Iordănescu a fost implicat în cele mai multe finale continentale jucate cu trofeul pe masă, 5 la număr, 3 în Europa, 2 în Asia. Mai mult, el a condus Steaua și în Finala Cupei Intercontinentale: 0-1 în fața lui River Plate la Tokyo. 

“Generalul” a fost la Națională sub comanda lui Ștefan Kovacs și la Steaua sub comanda lui Emerich Ienei. Față de de “Nea Imi” tocmai a făcut o revență și a propus ca noua arena din Ghencea să poarte numele Emerich Ienei. 

SISTEMUL DE JOC 4-4-2 CEL MAI UTILIZAT ÎN FINALE DE ANTRENORII ROMÂNI 

Ștefan Kovacs a fost cel mai ofensiv dintre antrenorii români care au cucerit cupe ale campionilor. El s-a integrat în filosofia lui Ajax și a contribuit la perfecționarea fotbalului total. A abordat în sistem 4-3-3 ambele finale jucate. Dar cel mai folosit sistem de joc în finale de către antrenorii români este 4-4-2, utilizat în toate cele 5 decade care au traversat și granița dintre milenii. Până și Răzvan Lucescu l-a utilizat în urmă cu câteva luni în cea mai recentă Cupă a Campionilor cucerită de un antrenor român. Și Mircea Lucescu l-a folosit în 2000 când a răpus în SuperCupa Europei Realul lui Casillas, Roberto Carlos, Figo și Raul, aflați sub comanda lui Vicente Del Bosque.

URMĂTOAREA PERFORMANȚĂ MAJORĂ A UNOR ANTRENORI ROMÂNI?

Îți dorim s-o trăiești alături de Superbet și să te bucuri de ea prin intermediul pariurilor câștigătoare pe care le pui. Răzvan Lucescu va lupta să apere în 2020 trofeul Ligii Campionilor Asiei. A pornit bine, cu 1/1 în primul meci în care a fost favorită și apoi a bifat un 2&3+ în deplasare. Reghecampf și Olăroiu țintesc și ei reveniri în lupta pentru acest trofeu. În anii următori. Viitorul e deschis multor SuperSurprize care să ne aducă mândrie ca suporteri ai fotbalului românesc și ai reprezentanților lui pe toate continentele.

#ÎMPREUNĂSUNTEMSUPER

Citește și:

10 antrenori care au transformat total echipele lor. Cine ar fi pariat că rezistă atât?

NOU Supermilion câștig în Liga Campionilor Jackpoturilor!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează