GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Tu știi cum să-ți protejezi articulația genunchiului atunci când ieși la alergat?

Articol de GSP - Publicat joi, 14 septembrie 2023 14:05 / Actualizat joi, 14 septembrie 2023 14:05

Că o faci de plăcere, pentru relaxare sau din dorința de a te menține în formă, pentru o viață sănătoasă, alergatul este una dintre cele mai populare forme de activitate fizică la nivel global. Dacă și tu obișnuiești să ieși cu regularitate la alergat, este bine să iei în considerare sănătatea articulației genunchiului, cea care resimte din plin efectele activității fizice.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum continui să faci sport fără a pune presiune suplimentară pe articulațiile genunchiului, citește sfaturile de mai jos. Vom vedea care sunt cele mai importante recomandări pe care să le respecți, începând cu alegerea echipamentului corect și terminând cu recuperarea de care organismul are nevoie după exercițiile fizice la care îl supui.

De ce este important să ai grijă de articulația genunchiului

Protejarea articulației genunchiului în timpul alergării este esențială pentru prevenirea leziunilor și menținerea sănătății pe termen lung. În caz contrar, în timp pot apărea dureri, disconfort la mișcare sau senzația de instabilitate a articulației.

În cazuri în care se produc leziuni, controlul de specialitate este mai mult decât recomandat, alături de investigații imagistice specifice. În funcție de cauza problemei, mobilitatea articulației poate fi redobândită prin tratamente de care poți beneficia în clinici medicale multidisciplinare, așa cum aflăm și de pe nord.ro.

Cum anume ai grijă de sănătatea articulației genunchiului pentru a evita vizita în cabinetul medicului ortoped? Iată sfaturi utile care îți vin în ajutor.

Alegerea echipamentului potrivit

Optează pentru încălțăminte de alergare de calitate, care oferă amortizare și susținere adecvată. Acest lucru va reduce impactul asupra articulațiilor genunchiului. Atunci când cumperi încălțămintea, alege mărimea potrivită și verifică talpa astfel încât ea să fie recomandată pentru suprafața pe care tu urmează să alergi. În plus, schimbă periodic încălțămintea, în special atunci când observi deteriorarea tălpii.

Exercițiile de încălzire și întindere

Încălzește-te înainte de alergare prin efectuarea unor exerciții ușoare de încălzire, cum ar fi jogging lent sau mers pe loc. Apoi, întinde-ți mușchii și articulațiile, acordând o atenție specială zonei genunchiului. În acest fel protejezi ligamentele și meniscul ținând articulația la adăpostul mușchilor care o înconjoară.

Tehnica de alergare corectă

Adoptă o tehnică de alergare corectă, cu pași mici și o poziție verticală a corpului, așa cum explică și runtastic.com. Evită să-ți supraîncarci genunchii prin lovituri puternice sau pași lungi. Nu folosi banda de alergat, aceasta având efecte negative asupra articulației genunchiului. Atunci când alergi, fii sigur că o faci corect: prima dată calcă cu călcâiul și mai apoi cu restul tălpii piciorului. Nu te grăbi și adaptează ritmul în funcție de condiția ta fizică. La cea mai mică senzație de durere sau de disconfort la nivelul articulației, oprește-te și fă repaus câteva zile.

Suprafața de alergare cea mai bună

Alege suprafețe moi sau maleabile și mai puțin accidentate pentru alergare, cum ar fi piste de alergare sau căi pietonale asfaltate. Evită suprafețele dure, cum ar fi asfaltul dur sau betonul, care pot crește șocul asupra genunchiului. Atunci când poți, aleargă pe pământ sau pe iarbă ori pe suprafețe sintetice special concepute în acest scop. Desigur, nu uita să alegi încălțămintea potrivită pentru suprafața pe care îți desfășori activitatea.

Creșterea treptată a intensității

Pentru menținerea sănătății articulației, dar și a stării tale de sănătate, începe cu sesiuni de alergare mai scurte și mai ușoare, apoi crește treptat distanța și intensitatea. Astfel, vei oferi articulațiilor timpul necesar să se adapteze la stresul crescut, pe măsură ce mușchii și ligamentele se întăresc.

Antrenamentul de forță

Includerea antrenamentului de forță în rutina ta poate ajuta la întărirea mușchilor din jurul genunchiului, oferind o mai bună susținere și stabilitate. Cu toate acestea, sunt necesare exerciții specifice pentru creșterea musculaturii din jurul articulației. Este bine să ceri sfatul unui antrenor sau a unui kinetoterapeut care să-ți arate exact ce exerciții să incluzi în antrenamentele tale săptămânale.

Menținerea unei greutăți sănătoase și recuperarea adecvată

Menținerea unei greutăți sănătoase reduce stresul asupra articulațiilor genunchiului și previne riscul de leziuni. Desigur, o greutate optimă înseamnă și o stare de bine generală, precum și o viață mai sănătoasă.

În plus, asigură-te că acorzi corpului tău suficient timp pentru recuperare după sesiunile de alergare. Odihna și somnul adecvate sunt esențiale pentru refacerea mușchilor și a articulațiilor. Reia exercițiile fizice doar atunci când durerea musculară a dispărut și doar atunci când nu mai resimți niciun disconfort la alergare.

Alternează alergatul cu alte activități sportive

Încorporează diverse forme de exerciții în rutina ta, cum ar fi înotul sau ciclismul, pentru a reduce stresul continuu asupra articulației genunchiului. Ascultă-ți corpul și acordă atenție oricăror dureri sau disconforturi în zona articulațiilor. Dacă apar probleme sau dureri persistente, consultă un medic sau un specialist în sănătate pentru evaluare și sfaturi suplimentare.

Amintește-ți că fiecare persoană are nevoi și condiții individuale, așa că este întotdeauna bine să consulți un profesionist sau un antrenor specializat înainte de a începe o nouă rutină de alergare sau de exercițiu intens. Sportul are reale beneficii pentru sănătate doar dacă este practicat corect, în mod constant, dar cu moderație.

Photo: Pexels.

Citește și:

Dramă în prelungiri pentru Boloni! Metz a avut 2-0 cu om în plus: incredibil cât s-a terminat barajul pentru Ligue 1
Stranieri
Dramă în prelungiri pentru Boloni! Metz a avut 2-0 cu om în plus: incredibil cât s-a terminat barajul pentru Ligue 1
Isterie în Turcia, la prezentarea lui Mourinho la Fenerbahce! » Lusitanul a venit pe mare și a vorbit în fața a 45.000 de oameni: „Voi mă iubiți înainte de victorii”
Campionate
Isterie în Turcia, la prezentarea lui Mourinho la Fenerbahce! » Lusitanul a venit pe mare și a vorbit în fața a 45.000 de oameni: „Voi mă iubiți înainte de victorii”
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează