GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Un Crăciun cu arome iberice: cum consumi și păstrezi jamonul, deliciul spaniol care cucerește România

Articol de GSP - Publicat vineri, 15 decembrie 2023 17:38 / Actualizat vineri, 15 decembrie 2023 18:11

Produsele din carne de porc nu lipsesc de pe masa de Crăciun a românilor. În ultimii ani, un deliciu iberic a devenit tot mai popular la noi în țară. Este vorba despre jamón, o șuncă tradițională din Spania. A venit momentul să descoperi și tu de ce este atât de apreciată această delicatesă și cum se păstrează jamonul pentru un gust savuros îndelungat, potrivit specialiștilor Alioli.ro

Află ce este și cum se prepară jamónul

Jamónul, jambonul sau șunca spaniolă, are o lungă istorie în cultura culinară, iar originile sale se pierd în timp. Trebuie să știi că producția de jamón este asociată în mod special cu Spania, unde această delicatesă este considerată un adevărat simbol național. 

Procesul de preparare este unul complex și începe de la selecția pulpelor de porc, iar calitatea acestora va influența și rezultatul final. Mai departe, carnea este presărată cu sare în cantități generoase, atât pe exterior, cât și la interior, pentru a extrage umiditatea și a ajuta la conservare. După perioada de sărarea, carnea este spălată, iar mai apoi coapsele sunt atârnate la uscat. Procesul continuă cu maturarea, etapă în care coapsele sunt ținute în condiții specifice de umiditate și temperatură. Maturarea poate dura de la câteva luni la câțiva ani, în funcție de tipul de jamón și calitatea dorită. În unele cazuri, carnea poate fi și afumată pentru un plus de aromă. La final, jamónul este ambalat și numai bun de pus pe masă. 

Tipurile de jamón

Există mai multe varietăți de jamón, fiecare regiune din Spania având metode tradiționale sau secrete de producere. În principiu, există două tipuri extrem de cunoscute pentru acest preparat: 

  • Jamón serrano (în traducere, de la munte) – se referă la jambonul din porc obișnuit
  • Jamón ibérico – este un jambon de calitate superioară, obținut din porcul negru iberic, denumit și pata negra

Un Crăciun cu arome iberice: cum consumi și păstrezi jamonul, deliciul spaniol care cucerește România

Calitatea și prețul sunt date de specia de porc din care se prepară jamónul, alimentația, dar și timpul de maturare. Astfel, Jamón Iberico are la rândul său mai multe clasificări:

  • Jamón ibérico de bellota – varietate cu cea mai înaltă calitate, în care porcul iberic este crescut în libertate și hrănit doar cu ghinde
  • Jamón ibérico de recebo – jambon spaniol din carne de porc iberic, hrănit cu un mix de ghinde și cereale
  • Jamón ibérico de pienso – cel mai vândut jambon din carne de porc iberic, crescut doar cu cereale

Anumite regiuni din Spania sunt renumite pentru producția de jamón, cum ar fi Teruel și Trevelez pentru jamón serrano, iar Extremadura și regiunea andaluză pentru Jamón ibérico. Datorită calității sale superioare și gustului deosebit, jamón a devenit un produs exportat și apreciat în întreaga lume.

Un Crăciun cu arome iberice: cum consumi și păstrezi jamonul, deliciul spaniol care cucerește România

Românii și jamónul

Potrivit Jamoneria by Alioli, singura jamonerie din România, în țara noastră există un interes tot mai mare pentru produsele tradiționale spaniole. Românii au consumat de aproape patru ori mai mult jamón în ultimii doi ani față de 2021. București, Cluj și Timișoara sunt orașele cu cei mai mulți iubitori de jamón. Anual peste 3.000 de bucăți sunt livrate în aceste orașe, iar unii dintre cumpărători sunt dispuși să plătească până la 6.000 de lei pe o singură bucată. De altfel, românii fiind mari iubitori de carne de porc, aceștia cumpără de până la 25 de ori mai mult jamon în preajma Crăciunului decât în alte perioade.

Cu o greutate între 4,5 kg și 9 kg, jamónul este un produs potrivit pentru un consum îndelungat, de până la 3 luni. Jamónul spaniol este cumpărat cel mai frecvent pentru consum propriu, dar și pentru a fi oferit cadou. 

Iată cum se servește jamónul

Jamónul este cel mai adesea tăiat și servit crud în felii subțirii și consumat la temperatura camerei. Poate fi servit ca aperitiv sau în combinație cu alte produse, precum brânzeturi, fructe sau nuci. Pentru tăierea lui se folosește un cuțit special, lung și ascuțit, cunoscut sub numele de „jamonera”. 

Un Crăciun cu arome iberice: cum consumi și păstrezi jamonul, deliciul spaniol care cucerește România

Sfat: Când alegi jamónul, ar trebui să fii atent ca bucata să aibă un ax subțire. De asemenea, copita purtată este un semn că animalul a fost crescut în aer liber. Culoarea la exterior ar trebui să fie maro deschis. Nu este nimic rău dacă observi mucegai. Datorită lui, șunca are acel gust special, atât de apreciat.

Vinurile roșii ușoare sau vinurile albe seci se potrivesc de minune cu jamónul. Brânzeturile cu arome bogate, cum ar fi Manchego sau brânza de capră, sunt recomandate alături de această delicatesă. Jamónul poate fi inclus și în diferite rețete, cum ar fi paella, tapas, sandvișuri gourmet, salate și multe altele. Este versatil și va adăuga o notă specială. 

Un Crăciun cu arome iberice: cum consumi și păstrezi jamonul, deliciul spaniol care cucerește România

Cât de sănătos este și cum se păstrează jamónul?

Jamónul este un produs ușor de păstrat deoarece nu necesită temperaturi scăzute. Fiind o specialitate de carne uscată, jamónul se păstrează cel mai bine într-o încăpere ventilată, fără umezeală, cu temperaturi între 16 și 20 grade Celsius, recomandă specialiștii Alioli.ro. Este important să fie evitată depozitarea lui la temperaturi scăzute, de exemplu în frigider. Așadar, jamónul nu se strică dacă este ținut în condiții de uz casnic. Odată început, un jamón poate fi consumat în aproximativ 3 luni. Este recomandat să fie acoperit cu o hârtie pergament. 

Jamónul este o sursă excelentă de proteine și conține grăsimi sănătoase. Totuși, consumul în exces poate contribui la aportul crescut de sodiu și grăsimi. Variantele mai slabe și cele cu un conținut mai mare de carne slabă pot fi opțiuni excelente pentru a impresiona musafirii.

Așadar, dacă vrei să încerci o delicatesă în timpul Crăciunului sau cauți un cadou inedit pentru un apropiat gurmand, jamónul reprezintă o alegere excelentă, pe care o poți comanda pe Alioli.ro. 

Citește și:

Alibec i-a dat răspunsul final lui Gigi Becali: „Ăsta e scopul meu”
Superliga
Alibec i-a dat răspunsul final lui Gigi Becali: „Ăsta e scopul meu”
„E «fiert» pe «cașcaval», caracter JOSNIC!” » Îl atacă furibund pe Gică Popescu: „Meritam și eu să fiu invitat la meciul Generației de Aur!”
Nationala
„E «fiert» pe «cașcaval», caracter JOSNIC!” » Îl atacă furibund pe Gică Popescu: „Meritam și eu să fiu invitat la meciul Generației de Aur!”
„Vești bune! Rangers îl dă afară pe Ianis Hagi” » Transferul „Prințului” din Scoția este în prim-plan în presa internațională
Campionate
„Vești bune! Rangers îl dă afară pe Ianis Hagi” » Transferul „Prințului” din Scoția este în prim-plan în presa internațională

Imagini tari de la dineul Generației de Aur » Prima care a vrut să facă poză cu Jose Mourinho

Cine transmite la TV meciul de adio al Generației de Aur » Ploaie de staruri mondiale pe Arena Națională


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează