Articol de Ionuţ Iordache, Adrian Jitea - Publicat luni, 28 aprilie 2025 15:39 / Actualizat luni, 28 aprilie 2025 17:07
La peste 2.000 de kilometri de țară, românii din Danemarca au strâns o sumedenie de amintiri legate de traiul lor în „Țara Fericirii”. Gazeta Sporturilor a luat legătura cu ei în deplasarea prilejuită de meciul Esbjerg - CSM București.
Conform Institutului de Statistică din Danemarca, peste 45.000 de români locuiau în 2023 în țara din nordul Europei.
Comunitatea de români este al doilea cel mai mare grup de imigranți europeni din Danemarca, după polonezi, care sunt peste 55.000.
Dintre aceștia, peste 100 au fost la meciul Esbjerg - CSM București 26-22 și câțiva dintre ei ne-au povestit cum este viața pentru ei în „Țara Fericirii”.
1. „Iau televizoare cu 50 de euro și le vând cu 100”
Adrian are 35 de ani și a venit acum 12 ani în Danemarca: „Când am aterizat la aeroport, am văzut o reclamă în care ni se ura bun-venit în cea mai fericită țară din lume. Asta e o mare vrăjeală, poate sunt fericiți din punct de vedere social, dar danezii sunt tare triști”.
El a avut mai multe meserii, iar acum așteaptă să se angajeze la o fabrică de pâine: „Am fost în șomaj și pentru a beneficia în continuare de serviciile lor sociale trebuie să mai strâng 300 de ore de muncă undeva. Așa că mi-au găsit ei să lucrez la o fabrică de pâine. Nici nu știu ce o să fac acolo, pe mine mă interesează să strâng orele alea. Probabil, o să încarc, o să descarc, doar nu m-or pune să fac pâine, nu?”.
Până atunci, Adrian încearcă să mai strângă niște bani în afară de ajutorul de șomaj: „Danezii îți vând lucrurile foarte ieftin pentru că vor să scape rapid de ele. Eu vânez toată ziua ofertele astea și apoi le vând mai scump. Cel mai bine merg televizoarele. Le cumpăr cu 40-50 de euro și le vând cu 100”.
2. „Sunt în șomaj, dar fac UBER la negru”
Sebi are 40 de ani și este de 5 ani în Danemarca: „Momentan sunt în șomaj, nu mă grăbesc să mă angajez undeva. Lucrez pe UBER pe numele altcuiva și câștig destul de bine”.
El stă într-un apartament cu două camere pentru care plătește chirie 700 de euro pe lună: „Când închiriezi ceva, danezii îți dau casa goală. Doar becuri aveam în apartament. Noroc că se găsește mobilă ieftină aici. Am luat un dulap mai mic cu 100 de lei, în magazin era 1.000 de lei”.
3. „Nu mai putem face sex, sunt într-o relație închisă acum”
Marcel are 30 de ani și este de 9 ani în Danemarca. El ne-a povestit cum decurg relațiile în nordul Europei: „Femeile sunt libertine aici. Fac numai ce vor ele. Am avut o relație de un an cu o femeie căsătorită. Știa și soțul ei de noi, aveau o relație deschisă”.
El ne-a zis și cum s-a terminat idila lor: „După un an, mă sună și îmi spune: Îmi pare rău, nu mai putem face sex, de azi sunt în relație închisă cu soțul meu. Dacă vrei, mai putem bea o cafea, dar sex nu mai facem”.
4. „Vă ducem noi copilul la fotbal”
Maria are 46 de ani și este de 20 de ani în Danemarca: „Fiul nostru face fotbal aici, plătim o cotizație mică pe an. Nu știu dacă va ajunge mare fotbalist, dar mă bucur că face mișcare”.
Maria ne-a povestit și despre un coleg al băiatului ei: „E un alt român la echipă, mult mai talentat. Copilul s-a plâns la școală că nu mai poate veni la fotbal că părinții lui sunt ocupați. Așa că s-au trezit acasă cu niște persoane de la școală, s-au și speriat că au crezut că sunt de la Protecția Copilului. Ei veniseră, de fapt, să le spună părinților că se vor ocupa ei să îl ducă pe băiat la fotbal, doar să fie ei de acord”.
5. „Ce hygge? Noi avem timp de hygge?”
Ion are 35 de ani și stă în Copenhaga de 6 ani: „Am venit să câștigăm bani aici. Muncim mult, nu avem timp să ne relaxăm. Am strâns deja o sumă importantă, ne-am luat un apartament în România”.
Întrebat dacă a auzit de conceptul de hygge, cuvântul danez care descrie o stare de bine dată de lucruri simple și relaxante, el a început să râdă: „Crezi că noi avem timp de hygge pe aici? De asta crezi că ne arde nouă? Noi avem hygge cu mici și bere”.

6. „Nu știam ce să fac ca să mă dea afară de la muncă”
Marian are 40 de ani și stă de 10 ani în Danemarca: „S-au cam prins și danezii că străinii profită de sistemul lor social, au mai înăsprit lucrurile. Dar înainte era foarte simplu să ai multe beneficii, de cele mai multe ori la limita legii”.
El ne-a povestit un asemenea episod. „Voiam să mă întorc o perioadă în România și nu știam ce să fac ca să mă dea afară. Așa puteam beneficia de ajutorul de șomaj. Nu făceam nimic la muncă, mă dădeam des bolnav și ei tot nu mă dădeau afară. Până la urmă, am vorbit cu șeful meu dacă nu vrea să mă dea afară. El mi-a zis că nu, nu ar fi legal”.
7. „Avem de descărcat minimum două containere și maximum tot două”
Robert are 51 de ani și este în Danemarca de 17 ani: „Lucrez la JYSK și e foarte lejer. Încarc și descarc containere. Când am venit prima oară, șeful mei mi-a zis să nu mă stresez, avem de descărcat minimum două containere pe zi și maximum două. Câteodată mă mișc în reluare ca să treacă timpul mai repede”.
L-am întrebat dacă nu e totuși obositor să descarce toată ziua pachete cu mobilă: „Nu, nu. Avem o mașinuță specială, fac totul din deget. Rar mai cărăm ceva, dar aici e o regulă: dacă pachetul are peste 15kg, e obligatoriu să fie manevrat de două persoane. Să nu cumva să te accidentezi”.
8. „Mi-am luat concediu că eram stresată”
Mirela are 29 de ani și este de 5 ani în Danemarca: „Angajatorii de aici sunt foarte de treabă. Am avut o perioadă mai dificilă pe plan personal, am fost și la terapie. Mi s-a recomandat să fac o pauză antistres”.
Ea ne-a spus că a primit chiar și concediu: „Psihologul a făcut o hârtie și am primit o lună de concediu medical. Nu mi-a venit să cred. Aici și primești bani de vacanță, unii angajatori nici nu te verifică dacă te duci cu banii ăia în concediu”.
9. „Românii se vând ieftin, nu ca sârbii”
Raluca are 55 de ani și e în Danemarca de 17 ani: „Lucrez în curățenie și e foarte bine. De exemplu, primesc să fac curat la o sală de sport. Ei mă plătesc pentru 6 ore, atât cred ei că durează, și eu termin treaba într-o oră. Așa că pot lucra în mai multe locuri”.
Ea ne-a făcut și o comparație între români și sârbi: „Noi și sirienii muncim pe bani puțini. Sârbii sunt mult mai mândri, ei nu se angajează oriunde. Vor cel puțin 200 de coroane pe oră, adică 25 de euro”.
10. „Te întorci în România? Nu vrei să iei un credit înainte?”
Adrian are 51 de ani și după 13 ani de Danemarca vrea să se întoarcă în România: „Când a auzit un prieten că vreau să plec, m-a întrebat dacă nu vreau să fac un credit pentru mașină înainte. Că știe el cum să fac să rămân cu mașina și să nu mai plătesc ratele”.
Nu a avut încredere în amicul său: „Asta îmi mai lipsea, să mă caute danezii prin România. El a zis că nu mă caută nimeni, dar nu am avut încredere”.



