GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV Întâmplarea de la națională care l-a bulversat total pe Lobonț: „M-am speriat! I-am spus să aducă 10 defibrilatoare la marginea terenului”

Bogdan Lobonț, în perioada în care antrena naționala U20 / Sursă foto: frf.ro
Bogdan Lobonț, în perioada în care antrena naționala U20 / Sursă foto: frf.ro

Articol de - Publicat vineri, 17 martie 2023 06:53 / Actualizat joi, 23 martie 2023 12:23

Bogdan Lobonț, 45 de ani, fostul selecționer al naționalei U20, a relatat, în cadrul podcastului „Profu' de Sport”, un episod care l-a pus pe gânduri în perioada în care îi pregătea pe „tricolorii” mici.

Când Lobonț și colaboratorii săi au dorit să testeze diverși parametri fizici ai fotbaliștilor de la lot, staff-ul României U20 a avut parte de o surpriză neplăcută în timpul verificării frecvenței cardiace a unora dintre jucători, care prezentau unele anomalii îngrijorătoare

Fostul goalkeeper a vorbit pe larg despre problemele pe care le-a întâlnit în perioada în care-i antrena pe puștii pregătiți acum de Daniel Pancu. 

Bogdan Lobonț, șocat de ce a găsit la o echipă de renume din Superligă: „«Băi, de ce faceți asta?!». Sunt convins că și azi e la fel”
PROFU' DE SPORT
Bogdan Lobonț, șocat de ce a găsit la o echipă de renume din Superligă: „«Băi, de ce faceți asta?!». Sunt convins că și azi e la fel”

Bogdan Lobonț, bulversat: „Am avut jucători cu frecvență cardiacă maximă peste 200!”

„În martie, am folosit sistemul Catapult, cel care monitorizează tot! Seara, l-am rugat pe preparatorul atletic să-mi arate datele. Și i-am zis preparatorului: «Trebuie să schimbăm tot, copiii pușcă (n.r. - expresie din Ardeal, în ideea că explodează, bubuie)!». 

De ce? Primul lucru la care m-am uitat a fost frecvența maximă cardiacă. Am avut jucători cu frecvență maximă cardiacă peste 200! Asta ce înseamnă? Inimă de porumbel neantrenată. Eu așa îi spun, inimă de porumbel. De ce? Pentru că la echipa ta de club, nu ești obișnuit să te antrenezi la nivelul ăsta de intensitate. Și exercițiul, care nici n-a fost de cine știe ce intensitate, a durat 3-4 minute.

Cum poți să-mi ții tu nivel de intensitate de 90 de minute când tu, după 3-4 minute, ai frecvența cardiacă de peste 200? Într-adevăr, au fost și jucători, de exemplu Pitu sau Louis Munteanu, care se vedea că sunt antrenați. La ei, frecvența era undeva între 135-145”, a declarat Lobonț, , în dialogul cu Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.

Bogdan Lobonț, bulversat: „Mâine să fie 10 defibrilatoare pe teren!”

Lobonț a intrat în alertă când a văzut rezultatele înregistrate de unii dintre jucătorii săi și a recurs la o cerință extremă:

„Majoritatea aveau 190, dar am avut și 210. M-am speriat! I-am spus team-manager-ului: «Auzi, mâine să fie 10 defibrilatoare pe marginea trenului, că Doamne, ferește!». 

Asta e realitatea. Când noi o să învățăm, plecând de la Liga a treia și a doua, să ne antrenăm la o anumită intensitate, atunci putem să facem față în meciurile internaționale”, a mai spus Lobby. 

Bogdan Lobonț a fost selecționerul României U20 între 10 august 2021 și 30 iunie 2022. A obținut 3 victorii și a pierdut de 5 ori.

În octombrie, am făcut 3.000 km în România și am văzut echipe de Liga treia, Liga a doua, Liga 1. Antrenamente, jocuri. Nu am văzut la o echipă din astea trei categorii ale fotbalului nostru să facă acțiuni de intensitate maximă pe durata antrenamentelor. Și atunci, dacă tu nu ești capabil să te pregătești la o anumită intensitate, cum pot să-ți cer eu, ca antrenor, ca la meci să ai intensitate mare?

- Bogdan Lobonț

Jucătorul român e capabil să facă, pe durata unui joc doar, două acțiuni de intensitate maximă într-un minut. Afară, jucătorii sunt capabili să facă, în antrenament, 10 acțiuni de intensitate maximă pe minut, iar în meci fac 6-7 pe minut.

- Bogdan Lobonț

Profu' de Sport, episodul #14: emisiunea integrală cu Bogdan Lobonț

Citește și alte știri din podcastul cu Bogdan Lobonț:

VIDEO Bogdan Lobonț, șocat de ce a găsit la o echipă de renume din Superligă: „«Băi, de ce faceți asta?!». Sunt convins că și azi e la fel”

„Nea George, fii atent!” » Culisele unei trădări celebre pe axa Rapid - Dinamo. Dezvăluiri tari ale lui Lobonț: „Seara, l-am găsit pe Copos în aeroport”

Bogdan Lobonț, la episodul #14 din Podcastul „Profu' de Sport" » Despre obiceiurile nesănătoase din fotbalul românesc, impactul cu cultura lui Ajax Amsterdam și cum a rezistat 8 ani la AS Roma

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
istet10
istet10  •  17 Martie 2023, 17:41

Hiba vine de la antrenorii de copii. Si de la modul in care copiii ajung la fotbal.

danglumetu
danglumetu  •  17 Martie 2023, 13:14

observatia lui lobont despre ritmul cardiac la astora trebuie decupata si pusa in rama in fiecare vestiar din romania!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează