Articol de Justin Gafiuc - Publicat duminica, 08 iunie 2025 16:29 / Actualizat duminica, 08 iunie 2025 16:29
Pe 9 iunie, luni, și pe 10 iunie, marți, în dimineața meciului cu Cipru, FRF a convocat două Adunări Generale Ordinare distincte: una pentru membrii afiliați, înscriși în Registrul Federațiilor de la Tribunal la nivel de 2002 (80 entități, doar 13 active!), alta pentru grosul cluburilor, plus AJF-uri, participante acum în competiții. Un proces exploziv e deja pe rol la Tribunalul București, Adrian Mititelu conduce vectorul de opoziție
Cu ochii publicului ațintiți către dubla naționalei cu Austria (7 iunie, Viena) și Cipru (10 iunie, București), FRF instrumentează între cele două partide o operațiune bizară!
Este vorba despre faptul că, pe 9 iunie (luni) și 10 iunie (marți), a convocat două Adunări Generale Ordinare distincte, într-un context în care Federației i s-a refuzat anul trecut, la Tribunal, modificarea actelor constitutive în ceea ce privește lista la zi a membrilor afiliați.
Procesul e unul alambicat, iar Adrian Mititelu susține că litigiul demonstrează cum „Răzvan Burleanu este un președinte ilegitim, iar FRF funcționează în afara legii”.

Votanți neactualizați din 2002 în Registrul Federațiilor de la Tribunal. Panică după decizia ÎCCJ din 2023!

Cum s-a ajuns aici? Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a statuat prin decizia 19/2023 că „afilierea de noi membri ai unei fundații sportive reprezintă o modificare de act constitutiv sau de statut. Drepturile ce rezultă din calitatea de membru sunt condiţionate de înscrierea în Registrul federaţiilor a modificării de statut constând în afilierea de noi membri”.
Or, FRF n-a mai efectuat din 2002 niciun demers de înregistrare în Registrul Federațiilor de la TMB în ceea ce privește mișcările prin afilieri/dezafilieri!
Au existat doar câteva excepții în ceea ce privește modificările structurilor de conducere: sub presiunea juridică exercitată de staff-ul lui Adrian Mititelu, după dezafilierea Craiovei din 2011, Mircea Sandu și-a înregistrat în 2013 propriile mandate de președinte câștigate în 2005 și 2010. Apoi, Burleanu și Comitetul Executiv – din 2014 încoace.
Dar toate sunt mandate obținute în Adunări Generale susceptibile de a fi fost ilegale, fiind realizate cu votanți neactualizați din 2002 la Tribunal, așa cum impune explozivul RIL din noiembrie 2023.
Instanța a respins cererea FRF de afiliere a membrilor actuali, Curtea de Apel a întors dosarul la Tribunal. Ambele părți revendică victoria!

Pentru a se alinia la această hotărâre ÎCCJ, FRF a solicitat Tribunalului, în primăvara trecută, afilierea și dezafilierea de noi membri în vederea înregistrării la zi a cluburilor din competiții.
A organizat înainte, în aprilie 2024, o Adunare Generală Extraordinară – fantomă, la care au participat doar 13 dintre cei 80 membri înscriși în Registrul Special de la Tribunal până în 2002, ultima intervenție federală în acest document. Multe dintre acele cluburi nu mai există acum!
Iar acolo s-a votat inclusiv dezafilierea Universității Craiova, chiar la poziția 1, deși, teoretic, clubul lui Mititelu ar fi trebuit scos din joc încă din 2011, după scandalul excluderii din perioada lui Mircea Sandu!
Instanța a respins demersul de înregistrare a tuturor celor 278 de membri la zi, noi, iar Curtea de Apel, în aprilie 2025, a întors speța la Tribunal, unde au fost acceptate de la bun început ca interveniente Progresul București (reprezentat de Tudor Iacov), AFC Rapid (Horia Manoliu) și FCU Craiova (Adrian Mititelu).
Sunt structuri care acuză FRF de fals, uz de fals și funcționare în afara legii în ultimii 23 de ani. Aici e cazul în momentul de față, încă într-o procedură de judecată în curs de desfășurare.

FRF: „Ne rezevăm dreptul de a parcurge căile legale pentru obținerea de despăgubiri”
Iar FRF interpretează diferit de Mititelu deciziile instanțelor.
”Astăzi, 15.04.2025, Curtea de Apel București s-a pronunțat în dosarul nr. 17083/3/2024, desființând în mod definitiv hotărârea Tribunalului București prin care se respinsese cererea de înscriere în Registrul Federațiilor a structurilor sportive a căror afiliere a fost ratificată prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare din 5.04.2024.
Hotărârea a fost pronunțată în complet de divergență, fiind esențial că atât opinia majoritară, cât și cea separată au admis apelul FRF și au desființat sentința primei instanțe, în timp ce opinia separată a dispus chiar înscrierea tuturor structurilor sportive în Registrul Federațiilor.

Este o nouă confirmare a legalității demersului Federației Române de Fotbal de punere în aplicarea a Deciziei în interesul legii nr. 19/2023 și, corespondent, a caracterului grav defăimător, calomnios al susținerilor cu privire la pretinsele nereguli în organizarea Federației.
Pentru aceste susțineri, cât și pentru numeroasele demersuri de tergiversare a procedurii de înscriere în Registrul Federațiilor, Federația Română de Fotbal își rezervă integral dreptul de a parcurge căile legale pentru obținerea de despăgubiri corespondente cu prejudiciul produs, inclusiv reputațional.
Federația Română de Fotbal asigură membrii afiliați că a întreprins și întreprinde toate demersurile legale pentru accelerarea procedurii administrative de recunoaștere a componenței federației în registrele corespondente”, nota federația pe propriul site în urmă cu circa două luni.
Termeni diferiți în convocatoare: pentru „membrii din Registrul Federațiilor” și pentru „cluburile participante în competiții”

În tot acest hățiș procedural, FRF insistă acum cu încă un demers controversat: a convocat două Adunări Generale Ordinare în două zile consecutive – una pentru afiliați, alta pentru participanții în competițiile federale!!
AG din 9 iunie e dedicată membrilor afiliați la nivelul anului 2002, adică lista existentă acum în Registrul de la Tribunal. Cealaltă, extinsă, pe 10 iunie, în dimineața partidei cu Cipru - pentru „grosul” cluburilor actuale. De altfel, chiar convocatorul federal folosește această terminologie distinctă: „membri înscriși în Registrul Federațiilor”, respectiv „Asociații Județene și cluburi sportive participante în competițiile organizate de FRF”.
În fapt, este o singură Adunare Generală, cea din 10 iunie. Totul va fi clarificat atunci. Adunarea din 9 iunie vizează doar îndeplinirea unei proceduri legale
- Adrian Stângaciu, jurist FRF, pentru GSP
Mititelu: „Există o singură Adunare Generală, cea din 9 iunie! Burleanu nu e ales de afiliați, ci de cei pe care vrea să-i afilieze”

Mircea Moise, avocatul Craiovei lui Mititelu, consideră însă că „Răzvan Burleanu, aflat în mare dificultate juridică, vizează acum un dublu scop prin aceste Adunări Generale paralele. Mai întâi, să se pună la adăpost cu descărcarea de gestiune, preventiv, în ambele AG-uri. Apoi, să salveze momentan aparențele și să liniștească masele, adică presupușii membri FRF, inexistenți în Registrul de la Tribunal”.
La rândul său, Adrian Mititelu a punctat că „există, în realitate, doar o Adunare Generală, cea din 9 iunie, cu membrii afiliați, adică cei înscriși în Registru. Restul sunt povești de adormit copiii! Federația dorește acum să creeze o aparență că totul e în regulă în fața celor neafilați, cluburi care joacă, de fapt, în afara cadrului legal”.
Și a conchis: „Burleanu nici nu are voie să convoace aceste Adunări Generale, fiindcă nu e ales de membrii afiliați, ci de cei pe care își dorește să-i afilieze! Mandatul lui e nul. În mod normal, la FRF ar trebui investit acum un curator, care să gestioneze activitatea federală, altfel e o tragere de timp față de o situație vădit ilegală! Ce face el acum pe două paliere diferite e să-și acopere procedural, vezi Doamne, toate nebuniile de la FRF”.



