GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  PLAGIAT

George Copos, trimis în judecată! Acuzat de plagiat într-o carte scrisă în închisoare

Articol de GSP - Publicat vineri, 06 noiembrie 2020 13:23 / Actualizat vineri, 06 noiembrie 2020 13:38

George Copos (67 de ani) are din nou probleme cu justiția, fiind trimis în judecată pentru plagiat.

Fostul patron al Rapidului a fost trimis în judecată vineri de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 pentru instigare la abuz în serviciu în participație improprie. Copos este acuzat de plagiat la una dintre cărțile sale, „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XV”. Pentru această carte, omul de afaceri a câștigat 30 de zile de libertate.

Comunicatul Parchetului

George Copos, trimis în judecată! Acuzat de plagiat într-o carte scrisă în închisoare

Copos, acuzat de plagiat

În mai 2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 a dispus urmărirea penală pentru George Copos, acesta fiind suspectat de plagiat într-una dintre cărțile sale.

 La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie.

asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul.

Totodată, la data de 29.09.2014, suspectul Copos Gheorghe a solictat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig 
- comunicatul Parchetului din mai 2016

GSP.ro a scris în 2015 și 2016 despre cartea lui Copos și despre faptul că este acuzat de plagiat de istoricul Cătălin Parfene, cel de la care a pornit scandalul legat de cărțile scrise în penitenciar.

George Copos, trimis în judecată! Acuzat de plagiat într-o carte scrisă în închisoare

Iată câteva pasaje asemănătoare dintre cele două lucrări, cea a lui Copos (2014) și Parfene (2005).

Totuși prima sa soție a fost o catolică Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urmă un nobil polon
Parfene

Prima soție a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare să fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon
- Copos

George Copos, trimis în judecată! Acuzat de plagiat într-o carte scrisă în închisoare

Pasaje aproape identice în cărțile lui Copos și Parfene! Gazeta a consultat cartea la Biblioteca Națională!

Copos, mai rău ca turcii! Noi exemple » Nici un domnitor n-a scăpat neplagiat!

  • În martie 2014, George Copos a fost condamnat la 3 ani și 8 luni cu executare în „Dosarul Transferurilor”.  Ulterior, în august a fost condamnat la încă patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I. Fostul patron de la Rapid a fost eliberat în mai 2015
  • În cele 13 luni de închisoare George Copos a scris 5 cărți și a beneficiat de 5 luni de reducere a pedepsei. 
  • George Copos a fost finanțator al clubului Rapid între 1992 și 2013. Cu Copos în fruntea clubului, Rapid a ajuns în sferturile de finală ale Cupei UEFA în 2006 și a cucerit 10 trofee: două titluri în Liga 1, patru Cupe ale României și patru Supercupe.

VIDEO Episod antologic de la negocierile din biroul lui George Copos: „Când am văzut ce scria pe foaie, am rămas prost!”

Citește și: 

George Copos, depistat pozitiv cu COVID-19 » Prima reacție a fostului patron de la Rapid

„Copos și Mincea se șpăguiau reciproc! I-aș fi împușcat” » Marcel Pușcaș, fragmente controversate din noua carte lansată cu ziarul!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
deusdat
deusdat  •  06 Noiembrie 2020, 18:00

Citatele astea nu sunt în niciun caz dovezi de plagiat. În ele sunt reproduse date documentare utilizate de orice istoric din secolul 19 încoace. La fel de bine ar putea fi acuzat și Parfene că i-a plagiat pe autorii anteriori care au tratat același subiecte. Dubioase sunt titlul si tematica, identice, dar nu textele în sine.

ciollo
ciollo  •  06 Noiembrie 2020, 16:10

Copos asta, mai prostut saracul. Nu are cultura lui gigica. Asta, gigica, are cuvintele la el, profesor in transhumanta, religie, antrenorat, afaceri, relati umane, relatia cu D-zeu, cu arbitrii, cu federatia, patron fcfcsbsrl .... etc, etc, etc.... Un adevarat Stephen Hawkins fara carucior, dar cu mult zer. Mult zer, jintuiala, urda si branzeala. Copos poate sa-l roage pe eruditul cioban care a vizitat Muntele Athos sa-i scrie doua trei volume si sa plece mai repede acasa.

107991897552266
Piramidon Quijote  •  06 Noiembrie 2020, 16:00

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează