GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

COVID-19. Klaus Iohannis anunță măsuri de relaxare din 15 mai: „Atunci vom putea intra într-o fază nouă”

Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în care a făcut anunțuri pe fondul pandemiei de COVID-19 +49   FOTO
Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în care a făcut anunțuri pe fondul pandemiei de COVID-19

Articol de GSP - Publicat marti, 21 aprilie 2020 14:24

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, după ce a participat la o ședință de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea pandemiei de COVID-19.

Alături de șeful statului, la ședință au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, dar și alți membri ai cabinetului Orban.

„În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru că ați respectat măsurile impuse de autorități în aceste zile de sărbătoare. Sunt foarte mulțumit că am reușit să realizăm ce ne-am propus: să sărbătorim Învierea Domnului așa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie. Vreau în acest moment să mulțumesc și bisericilor, preoților care au avut o contribuție semnificativă în a organiza ceremoniile religioase, în așa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare. Mulțumiri se cuvin și autorităților care au fost prezente, care au știut să intervină atunci când a fost cazul. Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical care, în timp ce majoritatea au stat acasă și au sărbătorit în liniște Paștele, au fost la serviciu, au avut grijă de cei bolnavi. 

Klaus Iohannis: „Vreau să condamn cu fermitate acele manifestări violente”

Totuși, în acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni cu iz negativ și vreau să condamn cu fermitate acele manifestări violente care au fost vizibile, dar puține: unii oameni nu au înțeles de ce trebuie să respecte normele. Vreau să felicit Poliția și Jandarmeria care au intervenit la timp și ferm. Așa trebuie să rămână în continuare. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, în condițiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toți, nu numai pentru unii. În condițiile în care marea majoritate a românilor a respectat foarte bine toate normele, acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt, ferm, calm și așa se va întâmpla în continuare.

Klaus Iohannis: „Dacă lucrurile merg înspre bine, după 15 mai vom putea intra într-o fază de relaxare”

Trebuie acum să ne gândim la un plan de relaxare atunci când condițille vor fi îndeplinite. După 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm măsurile și lucrurile merg înspre bine, atunci vom putea intra într-o fază de relaxare. Această relaxare va fi făcută în pași, nu va exista una dintr-odată, specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu comitetul științific care funcționează pe lângă Ministerul Sănătății. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste chestiuni. 

Toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale și a rezultatelor din teritoriu. În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel. Am avut în aceste zile un contraexemplu de la un institut de altfel bine-cotat (n.r. „Matei Balș” - context aici) , a venit o documentație care voia să ne spună ce trebuie făcut. Așa nu se poate, să vină un institut cu un plan propriu și să ne spună că așa se va întâmpla. 

A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște și vreau să fiu clar: într-un astfel de plan, cineva propunea o măsură aberantă: cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate. Dragii mei, așa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ducă în carantină sau să vă impună lucuri inumane. Atunci când va fi nevoie vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi în fața acestei boli, dar Statul nu va impune astfel de măsuri inumane care nici nu trebuie discutate în secolul 21. Astfel de planuri nu fac decât să inducă panica. Toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv experții, nu putem avea un pplan pentru fiecare, ci unul pentru România. La acest plan lucrăm împreună cu Guvernul Orban.

Este important să știm că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Aceste măsuri vor fi graduale. La început vor fi iarăși posibile activități care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiștilor, dar și una economică, deoarece dorim să repornim economia României. Este important să înțelegem că relaxarea înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin, astfel că responsabilitatea revine mai mult dumneavoastră. 

Fiecare va fi mai responsabil în privința chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare va trebui să aibă mai multă grija de el și familia lui. Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ceea ce am detaliat se referă la perioada de după 15 mai. Dacă respectăm până atunci măsurile impuse de autorități, sigur vom ajunge la o îmbunătățire a traiului nostru. Aceste măsuri vor fi luate de  guvernanți împreună cu mine și împreună vom trece cu bine peste această epidemie”, a declarat președintele României.

GALERIE FOTO. Cadre inedite din București, în plină pandemie de COVID-19

+45 FOTO

Citește mai multe știri despre COVID-19:

Uzina Dacia își reia de azi producția » Comunicatul companiei

Raed Arafat, mesaj către sportivii din România: „Presiunile nu vor rezolva nimic” + ce spune despre reluarea campionatului în iunie

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
623506571124451
Marian Iordachescu  •  21 Aprilie 2020, 18:11

,,***" a reusit sa-si vanda manusile ? Vad ca nimeni nu protesteaza pentruca le-a pus botnite ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

623506571124451
Marian Iordachescu  •  21 Aprilie 2020, 18:06

Un *** care are si un nume aiurit Cercel a lansat o propunere aberanta sa sechestreze persoanele peste 65 de ani intr-0 locatie destinata (numai de el stiuta) Asta le mai trebuiau sa auda persoanele care depasesc 65 de ani care cred ca daca mai continua mult cu restrictia pe care o au de a circula doar 2 oe intre 11 si 13 neajungandu-le timpul nici sa mearga la farmacie ca sa-si ia medicamentele Masura asta nu este in folosul batranilor Cred ca se urmareste sa le activeze mai repede depresii cand vad cum sunt tratati fata de ceilalti cetateni

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

881165428637603
Sorin Sfetcovici  •  21 Aprilie 2020, 17:21

Dictator

Vezi toate comentariile (8)
Comentează