GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

CORONAVIRUS. Interviu cu Liţă Dumitru, din SUA, a treia cea mai afectată țară de COVID-19: „Cum sunt tratați românii aici, în pandemie? E lucrul care m-a surprins cel mai mult"

Liță Dumitru s-a stabilit de câţiva ani în Atlanta, unde există o comunitate de 70.000 de români şi dezvăluie modul în care americanii luptă împotriva pandemiei cu coronavirus.
Liță Dumitru s-a stabilit de câţiva ani în Atlanta, unde există o comunitate de 70.000 de români şi dezvăluie modul în care americanii luptă împotriva pandemiei cu coronavirus.

Articol de - Publicat marti, 24 martie 2020 15:00

Liță Dumitru, fostul mare fotbalist care a împlinit în ianuarie 70 de ani, s-a stabilit de câţiva ani în Atlanta, unde există o comunitate de 70.000 de români şi dezvăluie modul în care americanii luptă împotriva pandemiei cu coronavirus.

SUA e în prezent a treia ţară din lume, după China şi Italia, ca număr de persoane confirmate cu coronavirus. Totuşi, procentul celor decedaţi, raportat la totalul celor infectaţi, e de 1,25%. Comparativ cu majoritatea, SUA stă bine la acest capitol: Italia are un procent şocant, de 9,2%, Spania 6,6%, Marea Britanie 5%, Franţa 4%.

- Nea Liţă, vă salut, ce faceţi, sunteţi bine?
- Mulţumesc, bine. Sunt în maşină, mă duc la magazin să iau câteva produse alimentare.

- Cum e viaţa în aceste zile în Statele Unite?
- Ce să zic, cum am văzut şi prin Europa. S-au impus anumite restricţii, s-au închis şcolile, nu ai voie să mergi undeva în grupuri mai mari de 3 persoane. Totuşi, la ce populaţie are SUA, aici încă nu sunt multe decese, cred că 400 până acum.

Comentariu de Dan Udrea » După ce vom câştiga războiul cu coronavirusul, vom avea imunitate. Dar vom mai avea şi libertate?

Liță Dumitru: „Aici, nu mişti în faţa poliţiei”

- Se respectă?
- Mă faci să râd, în Statele Unite nu există să nu respecţi. Sau dacă se întâmplă, amendă, indiferent cine eşti, cum te numeşti, iar sancţiunile sunt mari şi foarte mari. Aici când te-a oprit Poliţia pe stradă trebuie să ştii deja că ai făcut ceva, nu te opreşte degeaba. Tragi maşina pe dreapta, pui mâinile pe volan şi aştepţi să vină. Nu se pune problema să-i vorbeşti urât, să te opui dacă îţi cere ceva, cum am văzut şi în aceste zile prin România.

- Vi s-a întâmplat?
- Cred că la vreo o lună şi jumătate după ce am venit în SUA mi s-a întâmplat. Am dechis geamul şi i-am prezentat permisul, care era luat în Germania. M-a întrebat dacă ştiu germană, i-am zis că da şi mi s-a adresat în nemţeşte. Mi-a zis că aveam STOP la intersecţie, nu doar cedează trecerea şi că n-am oprit. Mi-a zis că îmi dă doar avertisment fiindcă sunt de mai puţin de două luni în State.

- Lumea e panicată acolo?
- S-au pus în aplicare recomandările statului. De exemplu, aveam abonament la sală, s-a închis locaţia. În supermarketuri, care sunt foarte mari ca suprafaţă, cât 4-5 terenuri de fotbal, se intră dar 20-30 de persoane.

„Românii de aici au încetat să se mai viziteze"

- Aţi văzut imaginile din România, cu oamenii ieşind în număr mare la grătar?
- Le-am văzut! Sper că n-ai de gând să mă întrebi dacă şi aici e la fel.

- Ba da.
- Nu există aşa ceva fiindcă ar însemna să încalci legea, iar în SUA cine încalcă legea e terminat! Au fost unii care au stat pe plaja din Miami după ce a intrat în vigoare legea cu interdicţia de a forma grup mai mare de 3, iar poliţia şi armata au intrat în forţă şi i-a ridicat imediat.

- În Atlanta, unde vă aflaţi, sunt mulţi români?
- Există o comunitate de vreo 70.000 de români. Până să apară pandemia aceasta, mulţi ne vizitam între noi. Acum s-a teminat cu aşa ceva.

Liță Dumitru: „Soţia a venit din România acum câteva zile"

- Există şi în Statele Unite cazuri ca în România, de persoane care să nu respecte izolarea, carantina, aţi văzut aşa ceva la TV?
- Nu ştiu dacă sunt, poate că există, dar nu sunt date la TV. Cel puţin eu n-am văzut şi cam toată ziua stau în casă şi mă uit la TV.

- Cei din familia dumneavoastră sunt OK, soţia, fetiţa?
- Da! Soţia s-a întors din România săptămâna trecută.

- Şi ce proceduri a fost nevoită să urmeze la aeroport, în SUA?
- După ce avionul a aterizat, a fost ţinut pe pistă încă o oră şi jumătate pentru ca toţi pasagerii să fie testaţi dacă au sau nu temperatură. Apoi, fiindcă venea din Europa, a completat un formular în care se obligă să stea în izolare la domiciliu 14 zile. De atunci nu a mai ieşit nici măcar în curte.

Liță Dumitru: „Românii sunt respectaţi, nu ca în Europa”

- Ca român, cum vă simţiţi tratat în SUA, mai ales în această perioadă?
- E unul dintre lucrurile care m-au suprins cel mai mult.

- În bine sau în rău?
- În bine. Românii sunt văzuţi foarte, foarte bine în State, nu cum se întâmplă prin Europa şi crede-mă că ştiu ce vorbesc. Am fost în Germania, când te auzeau că eşti român îţi întorceau spatele. Ajunsesem să evităm să mai vorbim româneşte ca să nu avem probleme. Aici ne simţim respectaţi şi e şi părerea celor care stau de mai multă vreme. Ştiu că există aici, în Atlanta, şi vreo 6-7 medici, care sunt extrem de apreciaţi. Românii sunt văzuţi bine fiindcă indiferent în ce domeniu lucrează, o fac foarte bine.

- Aveţi asigurare de sănătate?
- Am green card, deci am asigurare. Oricum, aici e un sistem în care şi dacă nu ai, te tratează, dar la final, după ce te faci bine, primeşti factura cu cât ai de plată. Chiar şi asigurările sunt limitate, în sensul în care acoperă un anumit plafon pentu o boală sau problemă, ce depăşeşti trebuie să achiţi ulterior.

„O persoană poate cumpăra cel mult 10 măşti şi 100 de mănuşi"

- Cum vă petreceţi timpul zi de zi?
- Ca să exagerez un pic, ne spălăm pe mâini şi ne rugăm la Dumnezeu. Eu am şi o vârstă, tocmai ce am împlinit 70 de ani şi ştiu că aş fi foarte vulnerabil dacă m-aş infecta. Încerc să am grijă!

- La farmacie sau în hipermarket se găsesc măşti, mănuşi? De exemplu, aici, în România, nu sunt.
- Da, dar poţi să iei doar 10 măşti de persoană şi o cutie de mănuşi, care cred că are 100 de bucăţi.

- Spuneaţi că acum sunteţi în maşină. 
- Da, merg la hipermarket!

- E lume pe stradă?
- În trafic, da, sunt vreo 10 maşini în faţă şi vreo 5-6 în spate, dar oameni care să circule pe jos nu văd.

- Care a fost recomandarea autorităţilor în legătură cu momentul în care să sunaţi la Ambulanţă?
- Să stăm acasă, iar în momentul în care avem temperatură, obligatoriu să chemăm salvarea! Ne-au zis că e principalul simptom al acestui virus.

2 trofeede cel mai bun fotbalist român al anului, în Ancheta Gazetei Sporturilor, are Liţă Dumitru în palmares: 1973 şi 1975

Klaus Iohannis anunță carantină totală în România: "Tot ce era până acum recomandare devine obligatoriu"

Citește mai multe știri despre situația din România:

Nereguli grave la Spitalul Județean Suceava: medicii spun că unele cazuri de coronavirus au fost mușamalizate

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, taxat pentru o declarație controversată: „Cum poți să spui că sănătatea și educația nu sunt priorități?”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (24)
883758598355956
Adrian Fulgos  •  25 Martie 2020, 20:29
Postat de kordell pe 25 Martie 2020, 18:22

Omul n-a muncit o zi aici nu cred ca are dreptul la SSI si Medicaid /Medicaire .

Mai mult ca sigur ca are. Probabil a venit cu green card la fata lui pentru reintregirea familiei. Avind peste 65 primeste Social Security deci automat este calificabil pentru Medicaid.

883758598355956
Adrian Fulgos  •  25 Martie 2020, 20:28

Mai mult ca sigur ca are. Probabil a venit cu green card la fata lui pentru reintregirea familiei. Avind peste 65 primeste Social Security deci automat este calificabil pentru

kordell
kordell  •  25 Martie 2020, 18:22
Postat de Zi Bobby pe 24 Martie 2020, 21:29

Pt IRI si Nicolae Dobrin... Voi uitati un lucru: Lita Dumitru are 70 de ani.In SUA la 65 de ani se da asigurare medicala : -daca ai un venit sub 800 usd asigurarea e free -daca ai un venit peste 800 $ se plateste lunar 134 $. -statul american asigura acest program prin Humana. Voi sunteti probabil tineri si nu v ati lovit de asa ceva.Programul Obamacare se aplica celor sub 65 de ani.Peste aceasta varsta se asigura asigurare medicala de la guvern,ori gratis ,ori cu 134$ lunar,in functie de ce pensie(venit) are .

Omul n-a muncit o zi aici nu cred ca are dreptul la SSI si Medicaid /Medicaire .

Vezi toate comentariile (24)
Comentează