GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

LIVE Război în Ucraina, ziua 48 » Zelenski acuză dezastrul produs de ruși în nordul Ucrainei: „Câteva mii de astfel de obiecte sunt eliminate zilnic”

Oficialii de la Kiev se tem că rușii au apelat la arme chimice în Mariupol.
Oficialii de la Kiev se tem că rușii au apelat la arme chimice în Mariupol.

Articol de GSP - Publicat marti, 12 aprilie 2022 11:11 / Actualizat marti, 12 aprilie 2022 13:41

A 48-a zi a invaziei rusești din Ucraina. Oficialii de la Kiev se tem că rușii au apelat la arme chimice în Mariupol. 

Prăpădul lăsat în urmă de ruși în nordul Ucrainei: „Zeci, dacă nu sute de mii de obiecte periculoase”

Volodimir Zelenski, președinte Ucrainei, a vorbit despre prăpădul lăsat în urmă de forțele rusești din nordul Ucrainei.

„Lucrările de securitate sunt în curs de desfășurare în regiunile din nordul țării noastre, de unde au fost alungați ocupanții. În primul rând, este vorba de deminare. Trupele ruse au lăsat în urmă zeci, dacă nu sute de mii de obiecte periculoase. Este vorba de obuze care nu au explodat, mine, mine cu fir. 

Cel puțin câteva mii de astfel de obiecte sunt eliminate zilnic. Ocupanții au lăsat mine peste tot, inclusiv în casele pe care le-au confiscat. Au minat proprietățile oamenilor, au minat mașini, uși. Au făcut totul în mod conștient pentru a face ca întoarcerea în aceste zone să fie cât mai periculoasă”, a declarat Zelenski, în timpul ultimului său discurs, conform The Guardian.  

Acestea au făcut în mod deliberat totul pentru a ucide sau mutila cât mai mulți oameni de-ai noștri, chiar și atunci când au fost forțate să se retragă de pe teritoriul nostru. Fără ordinele corespunzătoare, nu ar fi făcut-o.

- Volodimir Zelenski, președinte Ucraina

Bilanțul oferit de Ucraina: 19.600 de soldați ruși ar fi fost uciși de la începutul invaziei

Conform unor estimări ale ucrainenilor, nu mai puțin de 19.600 de soldați ruși și-ar fi pierdut viața de la începutul invaziei. 

Mai mult, forțele ruse au pierdut 732 de tancuri, 1.946 de blindate, 157 de avioane și 140 de tancuri, notează Libertatea.

Au folosit rușii arme chimice în Mariupol?

Hanna Malyar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, se teme că rușii ar fi utilizat arme chimice în timpul asediului orașului-port Mariupol.

Există o teorie că ar aceste arme ar putea fi muniții cu fosfor. Informațiile oficiale vor veni mai târziu, a declarat Hanna Malyar”, potrivit Reuters. Totuși, fosforul nu e considerat o armă chimică, investigațiile ulterioare având menirea de a clarifica dacă rușii au folosit fosfor sau o altă substanță chimică interzisă. 

În prealabil, Ministerul Apărării din Rusia nu a răspuns unei solicitări de a comenta pe marginea respectivelor informații.

Suntem la curent cu rapoartele din social media care susțin că forțele rusești au desfășurat o potențială muniție chimică în Mariupol. Nu putem confirma în acest moment și vom continua să monitorizăm îndeaproape situația. 

Aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, sunt profund îngrijorătoare și reflectă îngrijorările pe care le-am avut cu privire la potențialul Rusiei de a folosi o varietate de agenți de control al revoltelor, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici, în Ucraina”, a spus John Kirby, secretarul de presă al Departamentului Apărării al SUA. 

IMPORTANT: Fosforul alb este o substanță chimică care poate provoca arsuri grave pielii. Potrivit G4 Media, fosforul nu este clasificat ca armă chimică în conformitate cu Convenția privind armele chimice din 1979, dar se încadrează în Convenția din 1983 privind anumite arme convenționale, care restricționează armele de foc însă fără a interzice cu totul folosirea acestora.

Apropiatul lui Putin, accident la hochei » Ce a pățit Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului
HOCHEI
Apropiatul lui Putin, accident la hochei » Ce a pățit Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului

Un mare antrenor ucrainean, atac la premierul Ungariei: „Orban e vândut lui Putin”

Jozsef Szabo, fost jucător și tehnician al lui Dinamo Kiev cu rădăcini maghiare, i-a dat o replică dură prim-ministrului de la Budapesta, care a cerut dovezi Ucrainei că masacrul de la Bucha a fost făcut de ruși.

Reacția prim-ministrului maghiar Viktor Orban, care a cerut Ucrainei dovezi că masacrul de la Bucha a fost făcut de ruși, sugerând ce spune propaganda Kremlinului, că totul e un scenariu al Kievului, l-a înfuriat pe Szabo.

Acesta a pornit un atac frontal împotriva lui Orban: „Ce a zis? Că atrocitățile de la Bucha, Irpin și Gostomel au fost comise de armata ucraineană? Orban e vândut lui Putin! Putin i-a dat gaz și petrol, ăsta e motivul. Am fost foarte furios. Vorbesc cu voi și plâng, știind că rușii au ucis copii și femei, au violat o fată de 9 ani... Oroare!”, a declarat el presei ucrainene.

Opinie radicală despre război: „Toți rușii sunt ucigași, la fel ca Putin!”

Olya Polyakova, o cunoscută cântăreață din Ucraina, a avut un mesaj dur la adresa invadatorilor ruși.

Olya Polyakova susține că ucrainenii nu vor uita niciodată crimele sângeroase comise de armata lui Vladimir Putin în Ucraina, acuzându-i de complicitate pe toți ce care sprijină invazia rusească din țara sa.

Toți rușii sunt aceiași ucigași, la fel ca Putin. Nu va exista iertare pentru ei. Nu știu câte generații trebuie să treacă pentru a ierta ce s-a întâmplat. Poate nepoții noștri, care n-au văzut războiul, vor ierta. Cred că nu vom uita niciodată cine este vinovat pentru acest război.

În trecut, Olya Polyakova a refuzat să mai susțină concerte în Rusia, după ce țara vecină a atacat Ucraina în 2014. Aceasta dezvăluia că nu vrea nici măcar să-și viziteze mama care locuiește la Moscova.

Citește și alte știri de actualitate:

Un mare antrenor ucrainean, atac la premierul Ungariei: „Orban e vândut lui Putin. Mi-e rușine de originea mea”

Opinie radicală despre război: „Toți rușii sunt ucigași, la fel ca Putin!”

Starul Alexander Ovechkin, apropiatul lui Putin, ignorat de un comentator NHL » Ce rostește în locul numelui său

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează