GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  GSP SPECIAL / BOX

Atîtea obiecte, nici o amintire

Articol de GSP - Publicat marti, 19 februarie 2008 00:00

Lumea a dispărut pentru Linca

>>În vîrstă de 79 de ani şi la 52 de cînd a cîştigat titlul olimpic în Australia, Nicolae Linca se găseşte în cel mai dificil moment al vieţii.

>>"Nu mai ştie ce se întîmplă în jurul său. Îi dau să mănînce, îi schimb scutecele şi mă rog la Dumnezeu", povesteşte soţia fostului mare pugilist.

>>Adversarul său din celebra finală, irlandezul Fred Tiedt, a vrut să-l vadă, dar a murit între timp.

>>Mîinile cu care a triumfat la Olimpiadă în ciuda degetului rupt au rămas acum încleştate, ca într-o partidă de box care nu se mai termină.


Nicolae Linca, singurul campion olimpic din istoria boxului românesc, nu mai recunoaşte pe nimeni

A împlinit 79 de ani pe 1 ianuarie. În ultimii cinci însă, starea lui Nicolae Linca s-a înrăutăţit dramatic. Nu mai înţelege nimic. Nu mai poţi vorbi cu el. Trăieşte într-o lume proprie, ascunsă înţelegerii celor din jur. O lume populată cu amintiri şi personaje din basmul vieţii lui. Dacă în 2003 mai avea momente de luciditate, ca nişte flash-uri, acum universul său e opac. "Nici măcar nu ştie cum îl cheamă", spune Elena Linca, soţia fostului mare pugilist. Aceasta trăieşte de 56 de ani alături de cel mai faimos boxer al României. Nu cîştigase încă medalia olimpică de aur la Melbourne, în 1956, cînd s-au căsătorit. Vremurile bune au apus însă şi ele de mult.


Şi-a simţit boala
"Totul a început în 1979. Era antrenor la lotul naţional. A venit acasă într-o seară şi mi-a spus să ne facem bagajele, că plecăm. Era supărat. De atunci ne-am mutat aici, la Feisa, în judeţul Alba", povesteşte Elena. Nu i-a spus niciodată de ce a luat hotărîrea de a se refugia la ţară. A înţeles însă peste ani că atunci au apărut primele simptome ale bolii. "Poate nu a vrut să-l vadă alţii cum se chinuieşte. Şi-a dorit să trăiască ultimii ani din viaţă demn", adaugă soţia.


Hrană cu linguriţa

Nicolae Linca plăteşte tribut miilor de pumni încasaţi după aproape 40 de ani de box. Suferă de maladia Parkinson, boala pe care o are şi Muhammad Ali, dar şi de Alzheimer. Nu se mai poate mişca deloc. La orice pas, soţia e lîngă el. Îl hrăneşte cu linguriţa, dar el nu mai ştie să spună stop. Ar putea mînca la nesfîrşit sau deloc. Îi e egal.


Nu se mişcă
Adversarul său din finala olimpică australiană, irlandezul Fred Tiedt, a murit acum cîţiva ani. Fiul acestuia le-a trimis soţilor Linca o scrisoare în limba română. "Ne spunea că vrea să ne cunoaştem şi, dacă dorim, putem să mergem în Irlanda pe cheltuiala sa. Nicu însă nu se mai poate mişca. De două ori pe zi îi schimb pampersul, dar fără ajutorul a două vecine n-aş putea", mărturiseşte, aproape plîngînd, Elena Linca.


Pumnii strînşi
De aproape doi ani, Nicolae Linca stă cu pumnii strînşi de parcă ar fi în orice moment gata să înceapă un nou meci de box. "Sînt încleştaţi, nici nu poţi să-i desfaci degetele". Privirea caută undeva ajutor. Din omul care împărţea pumni în ring au rămas doar ochii. Sclipesc scurt, parcă ar vrea să transmită ceva, apoi se sting. Şi nimeni nu poate spune ce văd ei.


La un pas să nu fie selecţionat
Nicolae Linca a cîştigat finala olimpică din Australia, în 1956, avînd mîna dreaptă ruptă la încheietură. Şi-a fracturat-o încă din primul meci, dar nimeni n-a ştiut, toţi au crezut că e vorba doar de degetul mare. A strîns din dinţi şi a cucerit aurul. Înainte de Melbourne însă, a fost la un pas să nu fie selecţionat. "Au fost discuţii mari pentru că spuneau cei din federaţie că nu e în formă, că sînt alţii mai buni", îşi aminteşte Elena Linca. Toţi cei patru pugilişti români care au participat însă la JO de la Melbourne au luat medalii: Linca (aur), Mircea Dobrescu (argint), Titi Dumitrescu şi Gheorghe Negrea (bronz).


Nu se plînge de bani
Elena Linca spune că de cinci ani nimeni nu i-a mai trecut pragul. "Pe vremuri, de Sărbători, casa era plină de prieteni. Acum însă sîntem aproape singuri", spune ea. Nu se plînge însă din punct de vedere material. "De cînd Nicu ia pensia viageră de la Comitetul Olimpic, am şi bani de medicamente". Renta este de 22 de milioane de lei vechi. Mihai Leu, fostul campion mondial WBO la profesionişti, dar şi antrenorul Nicolae Paştiu de la Alba Iulia o mai ajută cu bani şi medicamente.

306 meciuri a disputat Nicolae Linca în carieră, pierzînd numai 25

22 de milioane de lei vechi primeşte Nicolae Linca prin rentă viageră

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (28)
 •  28 Iunie 2008, 10:12

doamne cat de rapede uita lumea!!!mandria romaniei uitata de toti!odihneasca-se-n pace,alaturi de dobrin,dumitrache

 •  28 Iunie 2008, 09:46

Felicitari pentru articol ... Cati mai sunt ca el ..uitati ?? scrieti si despre ei ... pe unii din noi chiar ne sensibilizeaza mai mult decat sa stim ce face nea mitica sau nea jiji

 •  28 Iunie 2008, 03:48

e cel mai frumos articol care l am citit in viata mea intr-o publicatie sportiva.FELICITARI si Dumnezeu sa-l ierte chiar m-a impresionat

Vezi toate comentariile (28)
Comentează