GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL

FOTO Cea mai nordică echipă din fotbalul românesc » Bucovina Frătăuţii Noi întregeşte tabloul formaţiilor exotice din primele trei eşaloane

Băieții de la Frătăuții Noi își pregătesc meciurile într-un vestiar rustic, încălzit de o sobă plasată în mijlocul încăperii +5   FOTO
Băieții de la Frătăuții Noi își pregătesc meciurile într-un vestiar rustic, încălzit de o sobă plasată în mijlocul încăperii

Articol de GSP - Publicat vineri, 13 iulie 2012 00:00 / Actualizat joi, 12 iulie 2012 19:38

La graniţa cu Ucraina, cu 50 de kilometri mai sus pe hartă decît Suceava, comuna cu 5.000 de locuitori se află în faţa unei performanţe istorice: a promovat în fotbalul mare din ambiţia preşedintelui Manuel Costache, 38 de ani, cu un lot de jucători în care căpitanul e şef de tură la Poliţia de Frontieră, iar vedeta e nepotul lui George Ogăraru!

După doar doi ani de fotbal judeţean, Bucovina Frătăuţii Noi a învins la barajul pentru Liga 3 reprezentanta Bistriţei, ProSomeş Feldru (3-1), şi aşteaptă meciurile din fotbalul mare. "Am albit în ultima lună căutînd cei 30.000 de lei necesari bugetului pe un sezon", povesteşte preşedintele clubului, care ţine loc de manager, scouter şi psiholog pentru fotbalişti!

La cules de sparanghel
Comuna bucovineană arată ca un paradis straniu, strămutat din veacuri de istorie în miezul contemporaneităţii: păşuni de rai, case cu şindrilă, dar şi balastiere şi vile grandioase, cu termopane şi culori stridente. Motivul? Banii "germaniştilor", cum îi numesc localnicii pe români plecaţi în Germania la cules sparanghel, varianta bucovineană a "căpşunarilor", sau ai celor care lucrează la construcţii în Italia.

Pe terenul Costişa din Frătăuţii Noi e greu de crezut că s-a jucat vreodată fotbal, cu atît mai mult faptul că aici Bucovina a cîştigat seria judeţeană. "Jucam pe Costişa, ne antrenam la Bădeuţi, cei mai mulţi fotbalişti veneau din Rădăuţi! Dar pasiunea a biruit", continuă Manuel Costache.

Tricouri de la Malines
Struniţi de antrenorul Lucian Burlacu, fotbaliştii Bucovinei se strîng pe stadionul din Rădăuţi: aici va juca Bucovina în Liga 3, iar acum, cînd arşiţa se mai domoleşte puţin, vor disputa un amical cu rol de trial. Pe gazon, de la 18 la 37 de ani, fotbalişti de Liga IV, studenţi, pompieri şi poliţişti microbişti!

Pentru echipele de nivel judeţean, anii electorali produc cutremure cu efecte greu de anticipat. "La Frătăuţi avem teren de Liga 3, dar nu avem bani. La Costişa nu e teren, nu sînt nici bani. Aşa că mergem la Rădăuţi, unde infrastructura e acceptabilă şi găseşti şi finanţarea pentru o deplasare la Bacău sau Galaţi", explică situaţia oamenii de la echipă. Echipamentul fotbaliştilor va fi cel mai probabil unul galben-negru în Liga 3, primit în dar de la Malines, oraşul belgian cu echipă de prima ligă înfrăţit cu comuna suceveană!

Nepotul lui Ogăraru, student şi vedetă
Starul echipei e Bogdan Huţanu, 19 ani, nepotul fostului stelist George Ogăraru! "A luat 9.46 la BAC, săptămîna trecută, şi e un fundaş de perspectivă, polivalent şi cerebral", îl laudă oamenii de la Bucovina. Ce-i drept, în preluările puştiului şi în cursele pe flancul drept, acolo unde activează, Bogdan e leit Ogăraru!

Pentru 100 de RON pe meci, tineri ca Huţanu sau poliţişti de frontieră cum e căpitanul de echipă Ionesi întorc fobalul la esenţă, unde se agaţă harta în cui şi într-o zonă unde tradiţia fotbalistică e la ani lumină de prezent.

Frate, auzi? :)
Numele localităţii Frătăuţi are o poveste spectaculoasă. Dacă pentru Rădăuţi sau Milişăuţi izvoarele istorice relatează despre odraslele unei românce mitice şi curajoase, Uţa, în cazul Frătăuţilor se pare că e vorba de doi ciobani care au fost separaţi cîndva de o inundaţie. De pe un deal pe celălalt, comunicau: "Frate, auzi? Frate, auzi?". Astfel se spune că s-au născut Frătăuţii Vechi şi cei Noi, loc de unde este originară familia marelui compozitor Ciprian Porumbescu

47.95 grade latitudine şi 25.85 longitudine sînt coordonatele geografice ale comunei Frătăuţii Noi ( Suceava), cel mai nordic oraş din România cu echipă în Liga 3, pe aceeaşi poziţie cu FCM Dorohoi

"Cu sprijinul autorităţilor din Rădăuţi, prin primarul Olărean care ne-a sprijinit cu baza sportivă, echipa asta va face performanţă! Orice om cu bani e binevenit să sprijine un proiect prin care putem scoate capul în lume, ca zonă" (Manuel Costache, preşedinte Frătăuţii Noi)

503465-caseta-fratauti.jpg

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
un.frataucean
un.frataucean  •  13 Septembrie 2012, 18:55
Postat de olivean pe 13 Iulie 2012, 13:26

pe unii din radauti ii roade invidia,cum ar fi olivean gherasim,morosan cristian si altii care au distrus fotbalul de acolo.acum chiar nu inteleg ce au cu cineva care a obtinut o performanta,pentru judet,de care ei n-au fost in stare.si sa-i pupu in c... pe cei din fratauti,in special pe manu,care v-a batut la fotbal mereu pe unde v-a prins.BRAVO celor de acolo ca au putut realiza ceva unic.voi nu sunteti in stare,sunteti niste oameni de nimic care a-ti furat bani pe oriunde a-ti fost,ciprian-torino

Nu as vrea sa intru intr-o polemica dar aratati-mi un muritor de foame in Fratauti, domnu' Olivean :)) iar asta cu accesul la medic iar nu am inteles-o.

un.frataucean
un.frataucean  •  13 Septembrie 2012, 18:49

sunt din Fratautii Noi si stiu foarte bine cum sta treaba. mai intai niste mici observatii la acest articol care de altfel este foarte bun si ne face o mare onoare: fotografia cu terenul nu este de la Fratauti ci de la Costisa, pentru ca asa cum scrie in articol terenul nostru este omologat pt liga a treia iar chestia cu germanistii e cam trasa de par pentru ca sunt vreo 20 la numar. In ceea ce priveste comentariile "prietenilor" nostri de mai sus, le-as cataloga drept românisme.cand cineva reuseste sa faca ceva ii sarim in cap cu replici care incep cu "da dar vezi tu că ăsta..." Putin imi pasa ce face Manu la slujba atata timp cat a facut ceva pt comuna noastr

blueicess
blueicess  •  13 Iulie 2012, 16:33

Costache Manuel e puscariasul cu traficul de tigari la Siret, a fost dat in ziare si la TV, bagati pe google numele sau si vedeti. E in combinatie cu DAICU presedintele de la AJF Suceava care primeste tigari, alcool si il lasa sa treaca vama cum vrea el. Au primit fonduri ptr dezvoltarea bazelor sportive in mediul rural si au facut doar o cocioaba de vestiar ...si restul banilor??? acum cersesc bani si cauta combinatii. Atentie DNA, aplecati-va urechea si cercetati un pic sa despara mafiotii astia din sport. Face combinatii cu alt hot primarul Olarean sa mai poata fura ceva bani. Olarean cu un fost angajat al primariei a furat tabela de marcaj de la stadion si au dus-o la fier vechi.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează