GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  GAZETA SPECIAL

Gazeta a vizitat al doilea oraş polonez gazdă la Euro 2012 » O sută de poduri de fotbal

Articol de - Publicat miercuri, 15 iunie 2011 00:00 / Actualizat marti, 14 iunie 2011 22:54

Wroclaw şi-a mobilizat catedralele şi inginerii pentru a urca pe scena Euro 2012.


"Ceea ce vedeţi în jur era doar pe pe hîrtie acum cinci ani", spune primarul din Wroclaw, de sub pilonii noului terminal de la aeroport. "Le-am arătat hîrtiile celor de la UEFA. Şi i-am convins!". Care era argumentul de pe hîrtie, argumentul atît de puternic, încît a dat la o parte Cracovia, centrul istoric al Poloniei, de pe lista cu oraşe-gazdă la Euro 2012?

În primul rînd, stadionul, "lampionul chinezesc" de 190 de milioane de euro. Apoi aeroportul, în curs de modernizare, care va putea primi anual 4,5 milioane de călători, arterele rutiere care leagă arena şi aeroportul de oraş, cinci hoteluri noi, de patru şi cinci stele.

Poftiţi pe "Ulica"!
Un alt argument forte al Wroclawului îl reprezintă oraşul în sine. Trecuse de pe hîrtie în cărămidă roşie şi marmură încă din Evul Mediu, pe la 1100, cînd fusese anexat regatului Boemiei. Traversat de Odra şi afluenţi, care formează 12 insule în interiorul lui, fosta cetate habsburgică, austriacă, în fine, poloneză are cu ce să-şi încînte vizitatorii în "uliţele" ("ulica" e strada în polonă) din zona centrală. Peste o sută de poduri, pieţe vaste, cu tîrguri de artizanat şi cafenele, arcade şi rozete de catedrală, faţade flamboaiante, pastelate, cu tuşe aurii, parcuri înconjurate de apă.

Fortăreaţa IT
Să nu vă lăsaţi purtaţi în visare de aspectul de oraş de turtă dulce! Wroclaw este un centru al industriei electrotehnice şi electronice. Are una dintre cele mai mari politehnici din Polonia, iar Fîntîna Multimedia, din care ţîşnesc ape colorate, holograme şi tango-uri, lucru sigur, nu e opera vreunui meşter renascentist. Pentru Euro 2012, Wroclaw va echipa cu ecrane gigantice patru pieţe (Pola Marsowe, Partynice - unde încap 30.000 de oameni, Hala Ludowa şi Hala Orbita - de cîte 6.000 de oameni) Pe două dintre insule, vor fi amenajate şi zone VIP, pentru microbiştii care vor să vadă meciul din fotoliu, în grădină.

Şosele de 60 de milioane de euro
"Ceea ce vedeţi acum nu exista decît pe hîrtie acum patru ani!". De jur împrejurul stadionului, printre basculante şi cimentiere, prinde contur un univers paralel, dotat cu restaurante, un cazinou, discotecă, centre fitness, aflate în clădiri separate. Pe lîngă faptul că va găzdui ultimul meci al Poloniei din grupe, Miejski Stadium va funcţiona şi ca scenă pentru 5-6 concerte anual şi 45 de evenimente sportive.

Nu ştii ce să admiri mai întîi: stadionul unde se prind ultimele piese de Lego în acoperiş. Sau autostrăzile suspendate care se încolăcesc în direcţia lui: ca un Pasaj Basarab la puterea a zecea. Lucrările la drumuri i-au costat pe organizatorii din Wroclaw, pe hîrtie, peste 60 de milioane de euro. Merită. În realitate, din orice zonă a oraşului, fanii de la Euro vor putea ajunge în mai
puţin de două ore la stadion.

633.000 de locuitori are Wroclaw

1 milion de euro cel puţin se va încasa din biletel la meciurile Euro de pe Miejski Stadium

30 km de drumuri s-au construit şi reparat în Wroclaw pentru Euro 2012

30.000 de camere de hotel pune Wroclaw la dispoziţia microbiştilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
ligax
ligax  •  24 Iunie 2011, 00:13
Postat de s.k.b. pe 15 Iunie 2011, 11:49

True story: jurnalistul a tras intr-o berarie, a baut 2 zile si cu douazeci de minute inainte de plecare a tras pozele astea si le-a suit repede pe site. De asta sunt la 90 de grade, el le vedea bine. :D

:))))))))

s.k.b.
s.k.b.  •  15 Iunie 2011, 11:49
Postat de adilucian pe 15 Iunie 2011, 07:16

Deci cine a facut pozele astea chiar nu a stiut ce sa fotografieze in Wroclaw... Daca aveti nevoie de material va trimit eu fotografii mult mai reusite. Vorbiti de fantana din Wroclaw dar nici o fotografie cu ea :)) .

True story: jurnalistul a tras intr-o berarie, a baut 2 zile si cu douazeci de minute inainte de plecare a tras pozele astea si le-a suit repede pe site. De asta sunt la 90 de grade, el le vedea bine. :D

dan
dan  •  15 Iunie 2011, 10:16

Centrul istoric seamana foarte tare cu cel al Varsoviei, din ce vad in poze.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close