GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Gazeta l-a vizitat acasă pe David Gavrilescu, proaspăt vicecampion european la şah, categoria 8 ani » Creierul de argint

Așa vede
David
Gavrilescu
lumea +4   FOTO
Așa vede David Gavrilescu lumea

Articol de , - Publicat miercuri, 19 octombrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 19 octombrie 2011 00:29

Ducu se pregăteşte de Mondiale, unde vrea să se claseze printre primii 10 concurenţi


"Să nu vă aşteptaţi să vă spună vorbe mari, e doar un copil de opt ani, nu vreun filosof", îl ocroteşte din prima mama, Nicoleta, pe vicecampionul european la şah. Copilul tuns scurt, cu ochi vii şi isteţi, e serios, timid, apoi se relaxează. Pînă la urmă e casa lui, iar noi - invadatorii veniţi să-i vadă medaliile. În septembrie, la Albena, a obţinut argintul continental la categoria lui de vîrstă din postura de favorit numărul 2. Ştie şi el că nu e filosof, dar ştie că e genial.

În plus, David Gavrilescu, zis Ducu, e un copil norocos. Părinţii îşi permit să-l trimită la concursuri. Uneori e mai greu, dar performanţa copilului e pe primul plan. Şi întîlnirea cu şahul a fost un noroc. La 5 ani jumătate, familia i-a căutat un sport. În Craiova însă oferta este limitată. Verişorul lui Ducu mergea deja la şah şi aşa s-a dus şi el. Avea cinci ani şi jumătate şi deja prima dragoste la prima vedere. Atracţie totală.

Pasiunea aceasta cere însă muncă, de care Ducu, la opt ani, nu fuge. Minimum două ore pe zi le dedică obligatoriu şahului, inclusiv în weekend. O dată pe săptămînă merge la clubul Tinerii Maeştrii, unde exersează cu antrenorul Costică Dobra, cel care l-a descoperit pe micuţ. În plus, lucrează şi singur. Are un laptop mic, pe care îl plimbă de colo-colo, cu o partidă online mereu deschisă. În plus, după Europenele pline de succes din Bulgaria, Federaţia Română de Şah s-a implicat şi îi plăteşte un stagiu de pregătire cu un antrenor federal, cu care David se întîlneşte aproape la fiecare sfîrşit de săptămînă. Toate acestea îi vor servi pentru Campionatele Mondiale din Brazilia, din luna noiembrie, unde va pleca însoţit de tatăl său, Marian, aşa cum a fost şi la Europene. Diferenţa este că acum numai drumul va costa 2.600 de euro, iar părintele va trebui să scoată din buzunar 7-800 de euro pentru cazare şi masă. Cheltuielile lui Ducu, care este favorit 5, sînt acoperite de organizatori. La Albena, săptămîna de concurs a fiului l-a costat pe tată 1.500 de euro. Pentru un concurent valoros, nici un turneu nu durează mai puţin de o săptămînă.

Portret de mic şahist
Lui Ducu nu îi este greu să muncească. E cuminte, ascultător şi optimist. L-a cucerit de la prima şedinţă pe antrenor. Acesta i-a arătat mai multe deschideri, apoi l-a pus pe el să aleagă, pentru a-şi forma un stil. La şcoală, în clasa a treia, îi place mai mult matematica, dar nici la română nu se lasă bătut. Calculatorul îl foloseşte tot pentru şah. Are şi o soră, Dina, de 11 ani, şi ea şahistă. Dina s-a cam lăsat de şah cînd a văzut că frăţiorul mai mic o cam învinge de fiecare dată. "E orgolioasă, nimeni nu prea suportă să fie bătut la nimic de cineva mai tînăr", zîmbeşte mama. În plus, Ducu plesneşte mingea de fotbal cu toată puterea şi precizia. Ţine cu Barcelona şi cu Steaua, în această ordine. "În turnee, după runde, jucăm fotbal. Ne împrietenim. Am amici în toată ţara, pe unde am jucat. La Sighişoara, Sibiu". De la un concurs din Austria îl ţine minte pe portughezul Pablo. Şi cu el a jucat fotbal. "Din păcate, prieteniile la vîrsta aceasta nu ţin. Copiii nu vorbesc atîta engleză încît să-şi scrie şi să ţină legătura. Poate mai tîrziu", spune tatăl.

Pregătire non-stop
La turneele importante, Ducu face în fiecare dimineaţă pregătire. Seara se află adversarul de a doua zi. "Îl căutăm pe Internet, găsim informaţii şi, în funcţie de acest lucru, stabilim tactica pe 2-3 variante. Din păcate, opt ani este categoria de vîrstă cea mai mică şi nu prea există date despre adversari", spun părinţii, care au învăţat şi ei şah o dată cu Ducu. Apoi copiii i-au depăşit.

Preferaţii lui David
Dintre şahiştii români, Ducu Gavrilescu îl admiră foarte mult pe Cristi Chirilă. Pentru că e tînăr şi pentru că a fost campion mondial la 16 ani. Şi pentru că a avut ocazia să participe la un simultan, unde, alături de Chirilă, au mai participat Constantin Ionescu şi Szabo Gergely. Din afară, David îl preferă pe norvegianul Magnus Carlsen, numărul 1 mondial, care are 20 de ani. "Aşa vreau şi eu să ajung, lider mondial, pentru asta Carlsen este modelul meu", precizează băieţelul.

Prin ochii antrenorului
Costică Dobra, cel care îl pregăteşte pe Ducu la Craiova, îl descrie pe elevul drept pasionat, inteligent, luptător. "Ştie să-şi controleze şi emoţiile. Nu e uşor să lucrezi cu copii, mai ales în primă fază. Îmi aduc aminte că, la început, Ducu a venit la mine cu o problemă. Credea că nu ştiu s-o rezolv. L-am lăsat puţin aşa, ca să văd cum se descurcă el", povesteşte Dobra. Pentru antrenor, ajungi şahist mare dacă ai patru componente asigurate. "Aptitudinea e prima - combinaţiile, memoria. Apoi ambientul - ajutor din partea familiei, din partea profesorilor. După aceea antrenorul trebuie să fie cel potrivit pentru sportiv. În cele din urmă, atitudinea lui, munca depusă, studiul individual, seriozitatea", spune tehnicianul.

Autodidactul
Aşa se descrie Costică Dobra. "Am citit mereu cărţi mai grele decît îmi permitea vîrsta". De la un moment dat, în cazul jucătorilor foarte, foarte buni, antrenorul devine secondant. "Îi înveţi cît îi înveţi. Apoi se descoperă pe ei înşişi, îşi dezvoltă creativitatea. În şah oricum totul este jucat. De-asta e important ca fiecare mic şahist să-şi dezvolte o gîndire independentă", crede Dobra.

Cartea cu probleme şi braţele mamei
După ce face o demonstraţie cu micuţul laptop, premiu de la Europene, şi cu un rival online, Ducu se bagă în sufletul mamei. Se alintă puţin, o strînge în braţe. Ea îi zîmbeşte, el îi şopteşte ceva, complice, la ureche. Şuşotesc. Poate că îşi spun unul altuia: "Străinii ăştia nu ştiu cum e cu şahul". Aşa şi e, nu prea ştim. Apoi îşi învită tatăl la un schimb de mingi, în curte. "I-am luat din teren, că am plantat flori", se cam scuză mama. Tatăl se opreşte din pase. Mai are ceva de adăugat. "La cinci ani şi jumătate, i-am promis că-l duc la mare dacă rezolvă o carte întreagă de probleme de şah. Cu vreo două zile înainte de vacanţă mai avea o sută de probleme de făcut. I-am zis să le lase, că mergem oricum. Dar el nu le-a lăsat. Le-a rezolvat pe toate".

Campionul e din Ungaria
Campion european la vîrsta de 8 ani a ieşit ungurul Alex Krstanovic. "La final, mama lui a venit şi ne-a felicitat în româneşte. Este născută în Ardeal", a completat Marian Gavrilescu, tatăl lui David. CE de şah s-au desfăşurat sub forma unui turneu, unde jucătorii se întîlnesc în partide conform rankingului. Nu există faze eliminatorii, ci se acumulează puncte după fiecare partidă disputată.

"Ca în orice sport, rezultatele nu trebuie să vină prea brusc, ci treptat şi sigur"
Costică Dobra, antrenorul lui David Gavrilescu

"Nu am mai întîlnit copil dotat ca Ducu de cînd antrenez. Rămîne de văzut dacă se va păstra aşa şi dacă va evolua"
Costică Dobra, antrenorul lui David Gavrilescu

CV
David Gavrilescu
Data nasterii: 29 martie 2003
Studii: Elev in clasa a III-a la Şcoala. nr. 2 "Traian", Craiova
Practică şahul organizat începînd cu luna octombrie 2008
Clasificari: categoria a II-a - ianuarie 2010
Coeficient FIDE: 1817

85 de participanţi au avut Campionatele Europene de la Albena, acolo unde Gavrilescu a ocupat poziţia secundă

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
mariangavrilescu
mariangavrilescu  •  19 Octombrie 2011, 22:09

Trebuie sa mentionez, macar aici, deoarece in articol nu a aparut, rolul hotarator pe care l-a avut dl. Gabriel Mateuta, IM, seful delegatiei Romaniei la Campionatul European de Sah de la Albena in obtinerea medaliei de argint de catre Ducu. El l-a pregatit si incurajat pe Ducu pe toata durata turneului. Multumim!

bratianu
bratianu  •  19 Octombrie 2011, 19:46

In sfarsit am intrat in Europa. Citesc cu placere un articol despre performantele unui copil roman (in spatele careia se ascunde foarte multa munca) si am posibilitatea sa ALEG ce sa citesc. Renuntasem sa mai citesc Gazeta Sporturilor - ma saturasem de Becali, Borcea si altii ca ei si am avut azi placuta surpriza sa citesc despre o performanta ADEVARATA. Citeam in comentariile de mai sus ca ar fi o performanta sa se claseze in primii 10 la Campionatul Mondial - nu neg ca aceasta nu ar fi o performanta dar eu cred ca poate sa fie CAMPION MONDIAL. Succes David Gavrilescu.

rhodes
rhodes  •  19 Octombrie 2011, 12:11

Ajuta un doctor sa salveze vieti! Ajuta-l pe Catalin! ://drcatalinsandu.wordpress.com/ ://www.ziarulring.com/stiri/34169/campanie-ring-ajutati-un-tanar-medic-sa-salveze-viet ://www.facebook.com/#!/pages/C%C4%83t%C4%83lin-Sandu/170212169732864

Vezi toate comentariile (13)
Comentează
Close