GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  PE 25 MAI 1935, ATLETUL DE CIOCOLATĂ RUPEA TOATE BARIERELE

Jesse Owens, patru recorduri în 45 de minute

1935. Owens ia gardurile la mînă și stabilește un nou record mondial
1935. Owens ia gardurile la mînă și stabilește un nou record mondial

Articol de - Publicat miercuri, 25 mai 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 25 mai 2011 12:16

Da, da, da, cunoaştem ce veţi spune! "Băi, jurnalişti de doi lei, cînd azi e ziua marii finale, voi prezentaţi isprăvile unuia care e oale şi ulcele de vreo treij' de ani? Păi hai acum să ne apucăm să vorbim despre primele forme de karate din perioada dinastiei Ming, de ce sporturi a găsit Columb la ăia cu frunza-n faţă, de dădeau la schimba aur pe oglinjoare, ori ce tip de sistem folosea Henric al VII-lea în meciurile sale!

Da, poveste e veche! Are vreo 76 de ani. E petrecută azi, 25 mai, în America, undeva în Michigan, dacă poziţionarea ar conta. Eroul e un băiat de ciocolată, cu "Ohio" pe piept, undeva pe la 21-22 de ani. James Cleveland Owens. Pentru apropiaţi, "Jesse". S-a prezentat "J.C.", dar pentru că avea un accent sudist, a ieşit, aşa, "Jesi!"  Negrul care, într-o perioadă cînd semenii săi aveau voie doar să doarmă laolaltă cu caii, în grajd, a spulberat trei recorduri mondiale şi a atins încă unul în 45 de minute!!! Mozart a avut nevoie de şase săptămîni pentru a compune primele sale trei simfonii trei simfonii, Shakespeare a scris trei capodopere - "Henry al V-lea", "Julius Caesar" şi "Cum vă place" - într-un an. Băiatul care repara pantofi gîdila la tălpi un WR la fiecare 11 minute!!!

 

De la 3.15 pm la 4.00

"Afacerea" s-a urnit la drum la 3.15 pm. Ann Arbor, Big Ten Track and Field Championships. Cursa de 100 de iarzi, undeva pe la 91 de metri. Owens pleacă prost, dar se aprinde pe parcurs. Calcă acceleraţia pe la un sfert din cursă, turbinele i se aprind şi termină la 9.3.100. Nu-i nou record mondial, dar e atins cel vechi.

Îl lasă la respirat 10 minute, apoi îl strigă. Săritura în lungime. Face semn ca publicul, vreo 5.000 de oameni, să-l ajute, cu palmele, să-şi calculeze paşii. Bate şi...8.13 metri. Mai lung cu o juma' de pas decît precedentul. World Record. "Săracu, avea nişte dureri groaznice de spate, de aia nu a putut sări decît atît", îl apără Jon Hendershott, comentator de atletism. Aşa, sărman, bate în cuie o ştachetă ce va dăinui 25 de ani!
Când limba mică l-a-ncălecat pe trei, iar cea mare se zbate pe undeva printre şase şi şapte, e chemat la 220 yarzi. Asta ar face cam 201,2 metri. Logic, primul, cu 20.3 secunde. Pentru a înţelege ce şi cum, Usain Bolt e cel care deţine şefia la businessul ăsta din 2009 încoace, cu 19.19. Dar Owens avusese un metru şi ceva în plus! Sistemul de măsurare de atunci nu era atît de performant, nu existau blockstarturi, iar dacă ploua şi pe pistă apărea noroi, asta era!

Robert Gary, antrenorul de atletism de azi de la Ohio, are nişte amintiri. "Am văzut pozele de la acea cursă. Să fiu al naibii dacă la finiş se mai vedea careva prin poză. Părea că băiatul ăsta a alergat singur!"

Cînd soarele bătea deja în moalale capului, îl roagă să-i onoreze cu prezenţa şi la 220 yarzi garduri. Probleme? Primul Homo Sapines care coboară sub 23 de secunde...."Ferry Field" e în picioare. Probabil 10.000 de ochi au văzut cel mai mare atlet al tuturor timpurilor!

Obligat să concureze contra cailor!

Povestea este, pe scurt, asta. Meritele nu i-au fost, niciodată, recunoscute, omului care a stat la masă cu patru recorduri mondiale în mai puţin de o oră. Franklin D. Roosvelt, preşedintele, n-a avut vreme de el. A plecat la Berlin, Hitler a spus că orice arian îl doboară, dar Jesse i-a călcat în picioare. Nazistul n-a vrut să-şi mînjească mîinile la festivitatea de premiere, l-a ignorat. Cu toate acestea, deşi pare greu de crezut, a dat ordin ca baraca din Satul de Vacanţă în care fusese cazat, nu gazat, americanul, să fie conservată!!! După 75 de ani, cei care vizitează Berlinul o pot admira.

S-a stins la 66 de ani, de la miile de ţigări sudate. A trăit de pe o zi pe alta, fiind obligat să alerge, la showuri, contra cailor pentru a face rost de bani!  Soţia, unica femeie din viaţa lui, cu care fusese căsătorit "doar" 45 de ani, le-a spus jurnaliştilor cum, cu ultimele puteri, Jesse îi telefonase preşedintelui Jimmy Carter. "Mister President, am rugamintea de a nu ordona boicotarea Olimpiadei de la Moscova. Ar fi păcat pentru spiritul olimpic, pentru sport. Hitler m-a făcut negru, nemţii m-au scuipat, dar le-am luat medaliile. Asta a contat!" Însă al 39-lea preşedinte al SUA nu a vrut să-l asculte...

 

 

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
radu_craiova
radu_craiova  •  25 Mai 2011, 15:09

jurnalisti de 2 lei sunt aia de scriu cancan , sportul adevarat este apreciat bai ''jurnalisti de 2 lei''

simplu_suporter
simplu_suporter  •  25 Mai 2011, 14:05

as vrea si eu un poster cu supra-omul asta. cum as putea face rost?

snoopmind
snoopmind  •  25 Mai 2011, 12:57

asta inseamna sportiv, definitia sportivului

Vezi toate comentariile (9)
Comentează