GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  CAMPIONUL LIBERTĂŢII

Papa Ioan Paul al II-lea a fost membru de onoare la Schalke 04!

Suveranul Pontif a fost membru onorific la Schalke 04 +9   FOTO
Suveranul Pontif a fost membru onorific la Schalke 04

Articol de GSP - Publicat joi, 15 septembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 15 septembrie 2011 19:30

Suveranul Pontif, membru onorific la Schalke 04, a iubit sportul şi drumeţiile


A schimbat soarta meciului. A jocului impus prin tratatele de pace şi menţinut de şefi de stat laşi, care au ales să închidă ochii la atrocităţile comise de bolşevici. Marile puteri, cu economiile zdruncinate de Al Doilea Război Mondial, au predat o bucată din Europa unui criminal cu sînge rece - Iosif Visarionovici Stalin. Au trecut decenii pînă cînd, sub presiunea Occidentului, apăsat de mustrări de conştiinţă, URSS să-şi ridice un pic piciorul de pe gîtul Estului. Comunismul, cu tot apanajul său represiv, arbitra încă destine. Acesta a fost contextul în care, pe 16 octombrie 1978, a fost ales Karol Wojtyla în fruntea Bisericii Catolice, primul Papă polonez şi, totodată, primul Papă din afara Italiei după 455 de ani.

Supranumit "Campionul Libertăţii", Suveranul Pontif a fisurat zidul terorii, a avut o contribuţie majoră la căderea regimurilor comuniste din estul Europei.

Plimbări cu caiacul şi un brevet pentru bicicletă

Nu întîmplător, primele cuvinte adresate credincioşilor strînşi în Piaţa San Pietro au fost "Nu vă temeţi!". În primul discurs improvizat în italiană, Papa Ioan Paul al II-lea a trecut peste canoane, eliberîndu-se de formalităţi: "Dacă greşesc, să mă corectaţi!". Mulţimea a aplaudat, încîntată că omul care purta mitra papală se purta firesc şi era simpatic.

Un lider al Vaticanului nonconformist, pasionat de teatru şi poezie, care a rupt barierele istoriei şi a apropiat credincioşii de Biserică. Un spirit viu, menţinut treaz şi cu ajutorul sportului. A fost portar de fotbal în liceu şi facultate şi nu a renunţat la mişcare nici cînd a început să urce în ierarhia Bisericii Catolice. La muzeul deschis în Piaţa San Pietro, cu prilejul beatificării sale din 1 mai 2011, am găsit cîteva mărturii ale unei vieţi în armonie cu educaţia fizică. Sfîntul Părinte schia şi conducea un caiac. Făcea drumeţii în munţi şi nu ezita să participe la o partidă de petanque. Mai mult, avea şi un brevet pentru bicicleta "Diamant", creată în 1956! Papa Ioan Paul al II-lea e unul dintre cei 10 membri onorifici ai formaţiei Harlem Globetrotters, care nu au jucat baschet profesionist, alături de Nelson Mandela sau de Whoopi Goldberg.

Cum a ajuns membru onorific la Schalke

Graţie pasiunii recunoscute pentru sport, Schalke l-a declarat membru de onoare al clubului. I s-a făcut propunerea după o slujbă ţinută pe 2 mai 1987 pe fosta arenă a echipei, Parkstadion, în faţa a 100.000 de spectatori. "Ne aflam într-o perioadă neagră, prin contul clubului bătea vîntul. Un ziarist m-a sfătuit să-l facem pe Papă membru de onoare, iar preşedintele Günter Siebert mi-a zis: «Am ştiut întotdeauna că Schalke are grandoarea să-l accepte pe Papă». Acesta voia ca la ceremonia respectivă toata echipa să poarte costume oficiale ale clubului, dar nu aveam bani destui să le plătim pe toate", a povestit fostul manager al lui Schalke, Rolf Rüssmann. Printr-o scrisoare expediată rapid, Papa accepta propunerea cu "mare plăcere".

Benedict i-a supărat

Pe 12 august 2001, Schalke a deschis o capelă la noul stadion. Doar echipa din Gelsenkirchen şi Hertha Berlin au cîte o bisericuţă în incinta arenei. Suveranul Pontif le-a răsplătit iniţiativa cu o scrisoare: "Capela e o invitaţie la căutarea premiului victoriei, nu numai în sport, ci şi în viaţă".

Papa Benedict al XVI-lea a moştenit titlul de membru de onoare. El i-a supărat pe fanii lui Schalke cînd a acceptat, în 2005, aceeaşi distincţie din partea rivalei Borussia Dortmund. "Ştiu că vestea a făcut furori, dar ce era să fac?, cei de la Dortmund mi-au băgat certificatul, practic, în mînă", s-a scuzat înaltul prelat. Benedict al XVI-lea a mărturisit că se roagă pentru Schalke.


Străbunic român?
Eseistul Nicolae Mareş susţine că străbunicul Papei Ioan Paul al II-lea a fost un notar valah. Autorul cărţii "Ioan Paul al II-lea - Un Papă Sfînt" a invocat faptul că sufixul medieval "ila", de origine dacică după studiile profesorului Ioan Coja, se regăseşte în numele Wojtyla (Voitila). Conform istoricilor, valahii care au ajuns în Polonia în căutarea unor păşuni pentru turmele lor de oi aveau propriul set de legi. "În secolele al XIV-lea şi XV-lea, românii au plecat cu turmele să găsească păşuni mai mănoase şi să scape de împilarea Bisericii. Cel mai bun loc era spre Polonia". Mareş pretinde că Suveranul Pontif ar fi fost la curent cu ipoteza sa şi nu a combătut-o.

Blondul şi brunetul
Dacă Papa Ioan Paul al II-lea era pasionat de sport, succesorul său nu este la fel de familiarizat cu personajele din fotbal. În 2009, a fost întrebat de ziarişti pe cine vede antrenor la Schalke. "Tipul ăla brunet care stătea lîngă blondul ăla ce urla la băieţi în timpul Campionatului Mondial din 2006. Cred că e un bun antrenor". Cel care striga era Klinsmann, iar brunetul Joachim Löw. Benedict îl remarcase şi pe Manuel Neuer: "Îmi place portarul tînăr al lui Schalke, are talent şi ar trebui să i se dea încredere. Cum îl cheamă? Oliver Kahn?". Reporterul l-a lămurit: "Manuel Neuer".

Banc cu Ioan Paul şi Benedict
Un banc despre Papa Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea circulă pe internet. În Al Doilea Război Mondial, un tînăr soldat german din S.S. alerga după un polonez să-l împuşte. În sfîrşit, îl prinde şi, cînd să apese pe trăgaci, apare Dumnezeu şi-i spune ostaşului: "Nu-l împuşca, polonezul ăsta o să ajungă Papă!". "Şi eu?", întreabă neamţul. "Şi tu!", îi răspunde Dumnezeu. Papa Benedict a fost obligat să intre în organizaţia paramilitară Hitlerjugend, o condiţie obligatorie pentru orice copil care împlinea 14 ani în Germania nazistă.

Beatificat pe 1 mai 2011
Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat pe 1 mai 2011. Actualul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, a aprobat oficial un miracol atribuit predecesorului său. Potrivit Vaticanului, o călugăriţă din Franţa, Marie-Pierre, s-ar fi vindecat în mod miraculos de Parkinson la două luni după moartea lui Ioan Paul al II-lea. Deşi de regulă trebuie să treacă cinci ani de la data decesului, Benedict a acordat o dispensă pentru ca procedura de beatificare să înceapă mai repede. După acordarea dispensei, surorile călugăriţei au început să se roage permanent la Papa Ioan Paul al II-lea. Pentru a se îndeplini voinţa credincioşilor, care au scandat la funeralii "Santo subito!" (Sfînt imediat!), mai trebuie să i se atribuie un miracol Papei Ioan Paul al II-lea.

DATE BIOGRAFICE
- S-a născut pe 18 mai 1920 la Wadowice (Polonia) şi a murit în 2 aprilie 2005
- Numele său de mirean a fost Karol Józef Wojtyla
- S-a înscris în 1938 la cursurile Facultăţii de Litere şi Filozofie a Universităţii Jagielloniene din Cracovia. A întrerupt cursurile în timpul războiului, cînd Universitatea a fost închisă
- În timpul războiului a lucrat în fabrica de produse chimice "Solvay"
- A început cursurile teologice în 1942 şi a fost hirotonit ca preot în 1946
- A sprijinit Sindicatul polonez "Solidaritatea" şi a contribuit prin activitatea diplomatică la căderea Cortinei de Fier
- Pe 13 mai 1981 a fost victima unui atentat comis de Mehmet Ali Agca în Piaţa Sfîntul Petru. Turcul a tras cu pistolul Browning, de calibrul 9, din apropiere, dar glonţul nu l-a ucis pe Sfîntul Părinte
- A fost primul Papă care a intrat într-o sinagogă (13 aprilie 1986)
- Pontificatul său a ţinut de la 16 octombrie 1978 pînă la 2 aprilie 2005

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
nicco
nicco  •  15 Septembrie 2011, 20:27

Cam prea patetic scris! Sa nu uitam ca, inainte de a fi papa, Karol Wojtyla a fost (o viata intreaga aproape!) un om normal! Si a facut tot ceea ce face un om normal...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează