GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Petre Mihai, antrenorul care i-a descoperit pe Dumitrescu şi Petrescu, a fost distrus de Alzheimer şi de Gigi Becali

Petre Mihai, Steaua
Petre Mihai, Steaua

Articol de , - Publicat luni, 03 mai 2010 00:00

Ajuns acum la 80 de ani, Petre Mihai visează doar să mai fie vizitat de foştii lui elevi, ale căror poze îi decorează casa ca nişte icoane.

"Du-mă la stadion!", îmi zice. "Regret să-l aud cerîndu-mi asta, ştiu că mai rău îi face să vadă terenul. Dar nu rezistă!". Petre Mihai a antrenat juniorii Stelei timp de aproape 40 de ani. Acum nu mai poate să lucreze. A fost dat afară în urmă cu trei ani şi s-a îmbolnăvit grav între timp.

"L-am învăţat pe Ilie să se spele în urechi"
O boală teribilă, Alzheimer, care îi mănîncă în fiecare zi cîte o parte din memorie. Arată afectat de boală. Vorbeşte despre ceva, îşi pierde ideea, gîndurile îi rămîn suspendate, nici el nu ştie unde, şi suferă din cauza asta.

Ghemul deşirat al amintirilor păstrează totuşi un miez intact: "Nea Mihai" ştie şi acum pe de rost antrenamentele cu Dan Petrescu, cu Ilie Dumitrescu, cu Aliuţă. Nici pozele de pe mobilă nu-l lasă să le uite. Fotbaliştii pe care i-a pregătit cînd erau mici zîmbesc de pe vitrinele din sufrageria apartamentului aflat la cîteva sute de metri de stadionul Ghencea.

Soţia fostului antrenor e părtaşă la toate poveştile cu cei mai talentaţi jucători produşi de Steaua în ultimii 30 de ani: "Copilul Ilie era foarte haios. Ne cînta în cantonamente, ne distra pe toţi. Şi avea o expresie care mi-a rămas şi acum în minte: «Oi ajunge şi eu fotbalist? Oi mai creşte şi eu sau rămîn mereu atît de mic?». L-am învăţat să se spele în urechi, îi trimiteam sandvişuri la antrenament".

Pantofii pierduţi
Bătrînul se enervează de atîta vorbă, mai ales că lui îi fug ideile, nu se poate concentra din pricina afecţiunii de care suferă. Boala a dat primele semne la sfîrşitul lui 2007. Soţia povesteşte cum a descoperit: "Aveam amîndoi pantofi noi pentru o nuntă. El a plecat de acasă spre stadion cu pantofii care trebuiau modificaţi un pic de cizmar şi cu o pungă cu mîncare pentru căţei. A lăsat pantofii la gunoi şi a ajuns la teren numai cu mîncarea de cîini în mînă. Mă sună şi zice: «Am uitat pantofii acasă cumva?». «Mă, Mihai, nu i-ai uitat». «Du-te pînă la containerele de gunoi, să nu-i fi lăsat acolo!». M-am dus să-i caut, dar îi luase cineva între timp. Oricum, atunci mi-am dat seama că e ceva în neregulă cu el. Am mers la medic, la un consult, şi tomografia a ieşit dezastruos! Îi e din ce în ce mai rău, uită tot mai multe lucruri".

"Vochin a ales cartea"
Petre Mihai scapă de prezentul care îi fuge din minte una-două şi povesteşte iar din amintirile stocate într-o carieră de 36 de ani: "De ce nu mai apar şi azi fotbalişti? Copiii sînt împinşi de la spate de părinţi, nu mai vin la antrenamente din pasiune pentru sport, nu mai au pic de ambiţie".

Ca să arate "copii cu ambiţie şi cu pasiune", nevasta ia o fotografie din vitrină: "Uitaţi-i aici pe Aliuţă şi pe Alin Stoica, băiatul lui Tudorel!". Profesorul îşi aminteşte că "l-am avut elev şi pe Andrei Vochin, ziaristul, colegul vostru! El a anticipat că nu va ajunge profesionist, că la un moment dat chiar mi-a zis: «Îmi place fotbalul, dar mai mult îmi place cartea!». Şi-a dorit mai mult să se ţină de şcoală".

Întîmpinat numai de cîini
Mihai arată şi la el în sufragerie tot ca un antrenor. E îmbrăcat într-un trening cu emblema Stelei şi şi-a păstrat autoritatea de om obişnuit să comande şi să facă programul în ultimele trei decenii. Tristeţea şi suferinţa sînt însă vizibile şi fac diferenţa între tehnicianul din pozele alb-negru şi bătrînelul amărît, captiv într-un apartament din Ghencea, printre fotografii şi amintiri.

Şi-a pierdut serviciul în 2007, cu puţin timp înainte ca boala să-i arate primele semne. El se fereşte să povestească, dar intervine soţia: "L-au dat afară fără explicaţii şi l-au pus pe un nepot de-ai lui Gigi Becali, unul Valentin. Supărarea i-a amplificat teribil suferinţa!". Soţul ei mai trece şi acum pe la teren, dar numai ca să respire mirosul de iarbă, să vadă copiii alergînd. "Căţeii din curtea stadionului sînt aceiaşi de acum cîţiva ani. Ei mă recunosc ori de cîte ori mă văd şi aleargă la mine bucuroşi". Petre Mihai zîmbeşte pentru prima dată în ora care a trecut. Soţia zîmbeşte şi ea: "Cîinii îl recunosc. Dar numai ei, săracii!".

Cei mai importanţi fotbalişti pe care i-a descoperit Petre Mihai
Jucătorul    Meciuri/Goluri în Liga I pentru Steaua
Dan Petrescu    95/27
Ilie Dumitrescu    172/74
Sorin Paraschiv    168/12
Marian Aliuţă    50/5
Alin Stoica    1/0

0 rezultate apar pe site-ul oficial al Stelei la căutarea după numele "Petre Mihai". Dacă tastezi "Valentin Becali", primeşti două rezultate

0,009 la sută din suma transferului lui Ilie Dumitrescu i-a revenit lui Petre Mihai: 400 de dolari din 4,3 milioane

"N-am făcut compromisuri niciodată, în toată viaţa mea! Nu am acceptat să folosesc decît copii în care am crezut că pot ajunge să joace pentru Steaua şi la seniori"
Petre Mihai

Cine e Valentin Becali
Înlocuitorul lui Petre Mihai la grupele de copii ale Stelei e Valentin Becali, fiul vărului lui Gigi, Virgil. Valentin a jucat şi el la juniorii din Ghencea, la grupa '87. Unul dintre foştii lui colegi l-a descris pe Becali-fotbalistul: "Era plinuţ, lipsit de talent şi nu prindea decît rar echipa, în general ca fundaş lateral. Nu te impresiona cu nimic dacă-l vedeai jucînd. Aaa, ba da, m-a impresionat cu ceva: la el am văzut pentru prima dată IPod!".

A refuzat Armata
Petre Mihai putea primi grad în Armată, ca angajat al Stelei, dar a refuzat. "Mergeam în cantonamente la munte cu Valentin Ceauşescu şi cu Corneliu Mănescu, fostul ministru al Apărării. Mănescu îi zicea mereu soţului meu: «Antrenorule, hai să te bag în Armată!». Mihai a refuzat. Acum ar fi avut pensie mai mare", a povestit nevasta fostului tehnician.

Centrală de la Giovanni
Petre Mihai a făcut o pauză în cariera de antrenor la Steaua la începutul anilor 2000, cînd a lucrat pentru o vreme la firma de impresariat a lui Giovanni şi a lui Victor Becali: "Doi oameni extraordinari! Atunci am avut cel mai mare salariu din viaţa mea. Mergeam să văd jucători, pe care după aceea i-i recomandam lui Giovanni". "Atunci ne-am pus şi centrala în apartament", îl completează soţia. Mihai a fost şi angajatul lui Ilie Dumitrescu, la firma de impresariat a fostului internaţional. Primea 50 de dolari pe lună.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (21)
 •  03 Mai 2010, 18:22
Postat de pe 03 Mai 2010, 09:45

Ma da cum ai calculat matale ca 0.09% din 4300000 iti da 400? Face cca. 4000 $, mai exact 3870 $. Daca tot articolul este scris in stilul asta..

Pe DAN PETRESCU nu l-a descoperit el.Si sa stiti DUMNEZEU mai da si dupa suflet.Sunt multi care s-au ratat din cauza lui P.M.A avut si el interese.Nu-i mai plangeti atata de mila.

 •  03 Mai 2010, 15:17
Postat de pe 03 Mai 2010, 09:45

Ma da cum ai calculat matale ca 0.09% din 4300000 iti da 400? Face cca. 4000 $, mai exact 3870 $. Daca tot articolul este scris in stilul asta..

bai matematicianule..0,009% din 4300000 inseamna 387 daca stii sa faci calcule.0,009%=0,00009 apoi inmultesti cu 4300000 si iti da rezultatul exact din articol

 •  03 Mai 2010, 13:11

vai domnu argaseala...ce cautati pe forum la ora asta?nu aveati program de lins branzica dintre degetele de la picioare ale ciobanului?

Vezi toate comentariile (21)
Comentează