GSP SPECIAL  »  TANARUL SAPTAMANII  »  SPECIAL

Micul Chivu » Mihai Manolache joacă la juniorii U17 ai lui Inter şi visează să poarte tricoul ”naţionalei” României

Interistul Manolache își dorește ca, pînă la finalul anului, să îmbrace deja și tricoul
Interistul Manolache își dorește ca, pînă la finalul anului, să îmbrace deja și tricoul "naționalei" de juniori a României

Articol de - Publicat vineri, 24 august 2012 00:00 / Actualizat joi, 23 august 2012 20:05

Puştiul a evoluat în trupa milanezilor la Talent Cup, competiţia organizată de Academia Hagi. Nu şi-a cunoscut tatăl, care a abandonat familia chiar la naşterea lui Mihai. Îşi doreşte să-i calce pe urme lui Chivu în echipa mare a lui Inter.

Mihai Alex Manolache e născut în Italia, la Meduna di Livenza, o localitate de lîngă Veneţia. Vorbeşte româneşte cu un uşor accent peninsular, păstrînd însă urme ale dulcelui grai moldovenesc învăţat de la mama sa. Repetă des expresia favorită, "oleacă", şi povesteşte drumul lung şi greu către unul dintre cele mai titrate cluburi ale Italiei: Internazionale Milano. E titular, fundaş stînga, în trupa U17 a "macaronarilor" prezentă la a treia ediţie a Talent Cup şi joacă pentru prima dată la un turneu în România.

"Nu mi-am cunoscut tatăl"
"Părinţii mei au ajuns în Italia în urmă cu vreo 20 de ani. Atunci cînd m-am născut, tatăl meu şi-a abandonat familia. Nu l-am cunoscut niciodată, astfel că, pînă la 6 ani, m-a crescut mama. Pe urmă a cunoscut un italian şi, după patru ani, s-au căsătorit. Ne-a fost greu la început, dar ne-am descurcat", mărturiseşte Alex.

"La Inter, contează mult ce note iei la şcoală"
Prima întîlnire cu fotbalul s-a petrecut la 6 ani, la un club micuţ de lîngă Veneţia, dar pasul cel mare l-a făcut în 2010, cînd a fost acceptat la Inter. "Am dat probe de cîteva ori şi am fost primit. Este destul de greu, trebuie să munceşti mult şi programul este strict, dar m-am obişnuit. Locuiesc împreună cu ceilalţi juniori, merg dimineaţa la şcoala, apoi la antrenament, iar seara studiem şi ne facem temele. La un club mare ca Inter contează mult notele de la şcoală şi comportamentul în afara terenului", explică puştiul în vîrstă de 16 ani.

E mîndru că evoluează pe acelaşi post ca şi Chivu, la echipa mare a milanezilor. "Am avut ocazia să vorbesc cu Cristi la finalul unui meci. Este foarte respectat la Inter. Mi-aş dori să-i calc pe urme şi să ajung şi eu în Liga Campionilor, dar ştiu că va fi greu. După ce voi termina junioratul, voi merge doi-trei ani la o echipă mică, unde am şansa să dovedesc că merit la Inter", adaugă Alex.

Căutat de la FRF
Prezenţa sa la juniorii lui Inter a atras şi atenţia FRF, care a încercat să-l convoace la "naţionalele" de juniori. "Ştiu că a vorbit cineva cu mama în urmă cu vreo doi ani, dar nu a vrut să mă lase pentru că eram prea mic. Eu mă consider şi român, şi italian, însă mi-aş dori să joc pentru România. Urmăresc oleacă şi campionatul românesc şi îmi place Steaua. M-am bucurat cînd am auzit că vom veni la un turneu la Constanţa, pentru că este o ocazie bună să mă vadă şi pe mine românii", spune interistul.

Legătura cu România: sarmale şi ciorbă
Pînă la o convocare în tricoul tricolor păstrează legătura cu ţara prin intermediul mîncărurilor tradiţionale. "Ultima oară am fost în ţară la bunica mea, la Focşani, dar acasă vorbesc mult româneşte cu mama. Plus că-mi mai face sarmale, ciorbă şi alte mîncăruri tradiţionale", adaugă Alex, care visează să se întoarcă în România cu o convocare la reprezentativa de juniori.

A cîştigat Talent Cup
Cu Manolache pe teren, Inter Milano a învins aseară cu 1-0 echipa Academiei Hagi, la Talent Cup, terminînd competiţia pe locul 1. În celălalt meci al zilei: România U17 - Kashima 0-0. Clasament final: 1. Inter, 2. România U17, 3. Academia Hagi, 4. Kashima. Premianţii: Matteo Mainini (cel mai bun portar), Horinouchi Kohei (fundaş), Fl. Prodan (mijlocaş), Mitriţă (cel mai bun jucător). Golgeteri: Mitriţă şi Luduşan (ambii 2 goluri).

"Nu l-am văzut niciodată pe Hagi jucînd, dar ştiu că a fost cel mai bun jucător român din toate timpurile" (Sergio Zanetti, antrenor Inter U17)

"Manolache nu este din grupa mea, ci a venit de la o categorie de vîrstă mai mică. Mai are multe de învăţat, dar este un jucător ambiţios şi îşi doreşte mult să reuşească la Inter" (Sergio Zanetti, antrenor Inter U17)

6 jucători români au mai îmbrăcat tricoul lui Inter, înaintea lui Manolache: Simatoc, Mutu, Chivu, Zicu, Alibec şi Daminuţă

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează