GSP SPECIAL  »  TANARUL SAPTAMANII  »  SPECIAL

Povestea lui Timotei Sîrghi, şahistul nevăzător prezentat ieri de GSP, a mişcat lucrurile în viaţa puştiului: "Vă mulţumesc!"

Timotei Sîrghi e fericit alături de tabla de şah. +2   FOTO
Timotei Sîrghi e fericit alături de tabla de şah.

Articol de , - Publicat miercuri, 21 martie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 21 martie 2012 01:15

Antrenorul şi familia au primit deja propuneri din partea unor companii de a-l sprijini în proiectele sale, iar Timotei visează acum să aibă succes în promovarea şahului ca materie obligatorie în şcoli.

Puştiul speră să-şi împlinească visul de a face din şah o materie obligatorie în şcolile româneşti. E un proiect la care lucrează chiar Parlamentul European, care doreşte să impună sportul minţii în toate unităţile de învăţămînt primar de pe continent.

"Impactul a fost extraordinar! Iar acum ne dorim ca povestea lui Timotei, pe care a aflat-o o ţară întreagă, să ne ajute să promovăm şahul în şcoală". Antrenorul Dan Miţaru vorbeşte cu entuziasm despre efectul resimţit după ce Gazeta a spus, ieri, istoria emoţionantă şi încurajatoare a lui Timotei Sîrghi, 13 ani, puştiul care s-a născut fără vedere, dar a devenit campion la şah.

CITEŞTE AICI POVESTEA LUI TIMOTEI SÎRGHI, PUBLICATĂ IERI DE GAZETA!

"Ei, la ce reacţii să mă aştept?", se întreabă retoric băiatul optimist, la capătul orelor de şcoală. Şi tot el răspunde cu seninătatea copilului care "vede" lumea fără nuanţe: "O să fie două percepţii, probabil. Unii o să zică «Vai de capul meu, ia uite-l şi pe lăudărosul ăsta!». Iar alţii vor începe să mă compătimească. Dar nu contează". Şi mulţumeşte cu discreţie pentru că povestea lui de dragoste cu ture, dame şi pioni a devenit cunoscută în paginile Gazetei.

Ofertat imediat de o companie
Ieri, lucrurile au început să se şi mişte în viaţa lui Timotei. Asta fiindcă emoţia, ambiţia şi voinţa micuţului bucureştean au stîrnit mesaje de solidaritate şi au deschis noi uşi pentru împlinirea viselor băiatului. Dan Miţaru: "Ştiu că o companie din zona de băuturi răcoritoare şi-a arătat disponibilitatea de a-l sprijini de acum pe Timotei. Eu mă ocup însă doar de şah, de pregătirea lui, el va lua singur decizia cu cine va colabora mai departe pe aria aceasta a sprijinului financiar şi logistic. Ştie ce are de făcut, împreună cu familia".

Iar Timotei a fost aseară la fel de expansiv şi natural în calitate de invitat al lui Mihai Gâdea la emisiunea "Sinteza Zilei". Pînă să intre în direct la Antena 3 şi-a văzut imperturbabil de antrenament în bucătăria antrenorului său.

Timotei a făcut o scurtă demonstraţie de şah, dar le-a oferit şi o surpriză telespectatorilor, interpretînd o melodie la clarinet. Campionul a dezvăluit şi ce idealuri are: "Cînd voi deveni adult poate mă fac profesor sau poate avocat!". Antrenorul şi-a  lăudat elevul: "Are abilităţi mult mai dezvoltate decît copiii care văd". Timotei a conchis: "Nu e un dezavantaj pentru mine că nu văd tabla de şah. O am în minte".

"Sînt foarte multe talente în această ţară, aidoma lui Timotei. Oameni de valoare care trebuie descoperiţi, încurajaţi şi promovaţi" (Dan Miţaru, antrenorul lui Timotei)

"Am citit cu emoţie pe Internet materialul despre Timotei. A răspuns foarte drăguţ la multe chestiuni. E un copil foarte bun, înnebunit după şah, nu e un băiat retras, ci are un temperament foarte hotărît" (Elena, mama lui Timotei)

MESAJELE CITITORILOR GSP.RO:

dorel_isahar: "Nota 10 pentru articol. Vă rog, domnilor de la gsp, mai veniţi pe la noi cu astfel de articole...Timotei eşti un copil minunat, mi-aş dori să te cunosc, să fiu amicul tău...îţi doresc numai bine să îţi îndeplinească Dumnezeu rugăminţile!"

mariusjur: "Admirabilă demnitatea acestui copil, care nu doreşte condescendenţă sau milă, ci vrea să lupte de la egal la egal cu cei care văd altfel decît el. Fiindcă Timotei nu este orb decît anatomic, social şi mai ales intelectual el vede lucruri care celorlalţi le scapă, fiindcă nu doar cu ochii trebuie să privim lumea, ci mai ales cu mintea. Iar prin şah e calea".

iptdorin: "Superb articol, dar mai tare este copilul. Sper să mai auzim de el".

jerrry: "Felicitari pentru articol şi «Bravo ţie, Timotei!». Nu vă uitaţi că nu-s multe comentarii, cele care sînt au conţinut emoţional şi asta contează cel mai mult!"

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
sahedy
sahedy  •  27 Martie 2012, 10:55

E un sahist bunicel,dar mai are mult mult de munca,momentan nu poate face fata unui concurs mediu de sah.Totusi,este exceptional pentru el ca,si daca nu are ochi fizic,poate juca sah ca si cum ar avea tabla in fata.Se grabeste mult,nu sta sa analizeze pozitia si din cauza asta face multe greseli flagrante.Eu am jucat de mai multe ori cu el si l-am invins mereu,dar ii urez mult succes pentru ca are dorinta si talent,si consider ca pasiunea sa pentru sah ii va aduce cel putin titlul de maestru.

timoteisirghi
timoteisirghi  •  22 Martie 2012, 09:47

In acest articol sunt enumerate companii care au sustinut actiunele mele,dar despre care nu am auzit nimic si nici n-am primit sprijin.

radumatei
radumatei  •  21 Martie 2012, 12:01

Regasesc aici tendinta pur comunista (si mai nou europeana) de a impune obligatii peste tot. Imi place mult sahul si il practic cu placere, dar nu pot sa pricep de ce ar trebui sa devina materie obligatorie in scoli?! Ma enerveaza la culme mentalitatea asta, "daca mie imi place ceva, atunci trebuie sa devina obligatoriu". Categoric, copiii care au aptitudini pentru sah ar trebui incurajati si sprijiniti, dar de ce sa ii obligam pe toti, fara discernamint, sa practice sahul? Sahul se adreseaza mintii, iar mintea nu se impaca bine cu constringerile exterioare. Nu in ultimul rind, cine o sa predea aceasta materie in cele 4-5 mii de scoli generale din Romania?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează