GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DANIEL PRODAN A MURIT LA 44 DE ANI

5 repere din viața lui Daniel Prodan » Steaua, națională, accidentări, management și conflict violent cu Burleanu

Articol de GSP - Publicat joi, 17 noiembrie 2016 00:47

Daniel Prodan, fostul fundaș al Stelei și al echipei naționale, a decedat miercuri seară în urma unui infarct, la numai 44 de ani.

Membru al Generației de Aur, Didi s-a remarcat în tricoul Stelei, alături de care a participat în grupele Ligii Campionilor, iar mai apoi în cel al lui Atletico Madrid. Nu și-a atins însă potențialul maxim, cariera sa de jucător fiind compromisă la 26 de ani de o operație greșită.

GSP.RO vă prezintă 5 repere importante din viața sportivă a lui Prodan, povestite chiar de el într-un interviu eveniment acordat ediției tipărite în urmă cu doi ani.

1. Transferul la Steaua: ”Luam 7.500 de dolari pe an!”

La 20 de ani, Prodan ajungea în Ghencea fix în perioada de vârf a Stelei. A câștigat titlul în toate cele cinci sezoane în ”roș-albastru” și atrăgea atenția Europei în grupele Champions League, unde marca un gol care avea să intre în istoria clubului, în victoria cu Rangers, 1-0.

Cum a atras Prodan atenția Stelei pe când evolua pentru Olimpia Satu Mare? ”A fost un meci în Belgia. Atunci m-au văzut Dinamo, Steaua. Ion Moldovan m-a vrut neapărat în Ștefan cel Mare, dar nu  ne-am înțeles, a fost cam lălăială. Și a mai  urmat o acțiune  a  «naționalei» de tineret, după care Țiți Dumitriu m-a luat și m-a dus în Ghencea.  Acolo  era  nea  Puiu. Zice «Băi copile, eu te vreau la Steaua!». «Bine,  dom'le,  dacă mă  vrei...». A  doua  zi  am  mers la generalul Oțelea, șeful clubului.”, își aducea aminte Prodan.

Iordănescu i-a plătit salariul

”Eu am cerut 30.000 de dolari pe  patru  ani,  bani  mulți!  Generalul Oțelea era că «stați să vedem...». Iordănescu a zis atunci «Mă duc să aduc eu bani de acasă!». Și s-a dus, a adus el banii. Mi-au dat în tranșe, 15.000 o dată, apoi încă 15.000 și ăia erau  banii  pe  patru  ani.  Salariul,  cum  ar  veni.  Atunci  nu  se  plătea lunar, ca azi. Cînd   am plecat de acasă cu 15.000 de dolari, mama era speriată, să nu ne calce hoții cu atîția bani în casă!”.

”Dacă îmi tai venele, îmi curge sînge roş-albastru”
Daniel Prodan

2. Fișa lui Tata Puiu pentru Mondiale

Steaua l-a propulsat pe Didi la națională, unde a devenit unul dintre jucătorii importanți ai Generației de Aur. Înaintea debutului cu Columbia la Mondialul din America, Iordănescu le pregătise jucătorilor fișe cu adversarul direct.

”Era numele columbianului și scoase  la  fiecare  calități,  defecte.  Cu trei,  patru  zile  înainte  de  meci,  deja se cam știa echipa. Și cînd m-am prins c-o să  joc am început  să  mă  uit la  Asprilla, normal, era clar că el o să-mi fie adversar direct. Că doar nu mă gîndeam c-o să ies cu mingea la picior să-l driblez eu pe Valderrama!

  • Viteză: excelentă
  • Stângul, dreptul: foarte bune ambele
  • Joc de cap: foarte bun
  • Defecte: - (Adică nu are)

Nu mai  dormeam  noaptea,  numai  la  ăsta mă gîndeam! Cu o zi înaintea jocului m-a chemat nea Puiu: «Didi, ce faci? Te-ai uitat vreun pic pe notițele despre Asprilla?». «Bre nea Puiule, m-am uitat. Da' ce e aia? Stîngu', dreptu', capu', pieptu'?! Și cred că ai uitat să treci defectele! Cum să n-aibă nici unul? Nu există așa ceva!». «Ba da, mă, are unu'. E fricos, e tîrșălos rău  de  tot».  Atunci  mi-a  venit  inima  la  loc: «Al meu e! Lasă-l la mine, dacă e fricos, că-l rezolv!»”, povestea Prodan.

3. Dr. Filipescu i-a distrus cariera

După 5 sezoane la Steaua, Prodan a făcut pasul spre Spania, unde a evoluat pentru Atletico Madrid. În cei doi ani petrecuți în capitala Spaniei, fundașul român a fost coleg și cu Diego Simeone, actualul antrenor al ibericilor. Accidentările și o operație greșită l-au îndepărtat în 98 de la Atletico și i-au terminat orice șansă de a mai juca fotbal la nivel înalt.

”Mi-am  rupt  meniscul extern. Am ajuns specialist în medicină, dacă nu am citit tot ce am prins... Dacă-mi  dădeai  artroscopul  mă  ope-
ram  singur! S-a rupt meniscul extern  și  din  cauza  asta  se producea  o  frecare între femur și tibie. Și eu jucam, jucam, jucam. Am ajuns la Atletico, am jucat, pe urmă am venit la națională. I-am zis lui nea  Puiu «Mă  doare  rău  genunchiul, mi se  umflă  la  efort».  «Ce, mă?  Pentru  ăia care îți dau bani ai jucat, pentru țara ta nu joci?». Îmi injecta doctorul ceva în genunchi și jucam așa, accidentat. La Madrid, oamenii de acolo  mă  luau  invers:  «Ai  jucat  la  națională și nu joci aici, unde ești plătit?». Și jucam și acolo!”, își aducea aminte Prodan.

”Cine te-a operat? E de împușcat!”

Care apoi îl învinuia pe doctorul Filipescu pentru operația greșită: ”Ăla m-a terminat! Era cu o lună înainte de Mondialul  din 1998.  Filipescu putea să-mi fi zis din start: «Băi Didi, cu problema asta a ta n-ai cum să joci la Mondial!». Mi-a  promis  că joc, mi-a zis că Baresi a avut același lucru și și-a revenit după 30 de zile. Nu știu ce mi-a făcut el, dar la cinci, șase zile de la operație m-a pus să alerg, să fac efort. Mie  îmi  curgea  lichid  din  genunchi,  nici  nu  se  închisese  bine  operația.  Am  stat cu  gheață,  de  durere... Eram  coleg  de cameră cu Doboș. Am ținut gheață pe genunchi pînă a răcit Doboș!

Următoarea operație a fost cînd eram în Scoția. Semnasem cu Rangers. Atunci am mers la Martens, care a zis din start: «Mai ai 60 la sută șanse să joci și 40 la sută  să  te  lași,  depinde  de  gene».  S-a  mai  uitat  o  dată  pe radiografii: «Pfa, ce e aici! Cine te-a operat?».  «Unu', Filipescu». «Ai pistol? Că e de împușcat pentru așa ceva!». Glumea, bineînțeles”.

”În afară de alergare liniară, eu nu pot să fac nimic. Dacă mă bagi la fotbal acum, trei, patru zile nu mai pot de genunchi!”
Daniel Prodan în 2014

4. Manager, nu antrenor

Spre deosebire de Hagi, Petrescu sau Dumitrescu, Prodan nu a vrut să fie tehnician. ”Eu nu am luat-o pe calea antrenoratului. Am absolvit Institutul «Johan Cruyff», din Barcelona, pe partea de management, pentru că aici mă descurc cel mai bine. Cred că în domeniul administrativ pot fi de folos unei echipe.

Mai în glumă, mai în serios, aștept o ofertă de la Atletico Madrid, sunt în discuții cu ei. Au fost doi antrenori de la Atletico la București pentru a preda la clubul Regal Sport metodologia spaniolă de formare a jucătorilor. Am fost cu ei pe perioada cât au stat în țară, am vrut să văd și eu care-s ultimele metode în materie de antrenament in Spania”.

Prodan a lucrat la FRF pe postul de director tehnic, dar și în Comisia Hattrick a UEFA. În 2009 și 2014 a fost la un pas să ajungă în conducerea Stelei. Prima dată a fost dorit de Becali pentru a-l înlocui pe Adrian Ilie, însă a refuzat pentru a continua la Federație. A doua propunere a venit din partea lui Costel Gâlcă în timpul mandatului său de antrenor, însă Becali a refuzat să numească pe cineva în locul lui MM Stoica, aflat în acel moment la închisoare.

 5. Război deschis cu Burleanu

 În ultimii ani din viață, Prodan a intrat într-un conflict dur cu Răzvan Burleanu. Șeful FRF l-a forțat să plece de la Federație la startul mandatului, după ce Didi l-a atacat frontal în momentul în care a refuzat să achitele diurnele juniorilor U17. Acesta a cerut 100.000 de euro pentru a-și rezilia contractul, iar litigiul a ajuns și la DNA. La începutul anului, Burleanu a câștigat însă procesul și trebuia să primească daune morale în valoare de 25.000 de lei. Chiar și în ultimele zile, Prodan și-a menținut pe contul personal de facebook atacurile la adresa șefului FRF și ale colaboratorilor săi.

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
copacabana_70
copacabana_70  •  17 Noiembrie 2016, 21:43

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

bakunin
bakunin  •  17 Noiembrie 2016, 11:39
Postat de eugen76_pan pe 17 Noiembrie 2016, 10:21

la petreceri era primul care cadea sub masa!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ce_face_baietii
ce_face_baietii  •  17 Noiembrie 2016, 10:49
Postat de eugen76_pan pe 17 Noiembrie 2016, 10:21

la petreceri era primul care cadea sub masa!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează