GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  MASACRU ÎN PARIS

VIDEO + FOTO A fost identificat primul terorist » Autoritățile franceze au arestat 6 persoane după atentatele din Paris

Articol de GSP - Publicat duminica, 15 noiembrie 2015 11:19

 

  • Vineri seară la Paris, în timpul meciului Franța - Germania, a avut loc un  atentat ISIS în apropiere de Stade de France;
  • Atacuri cu grenade și mitraliere Kalașnikov în alte 5 puncte din capitala Franței;
  • 100 de oameni au fost ținuți ostatici și apoi uciși într-o sală de spectacole, Bataclan. Atacatorii au fost uciși după o intervenție în forță dar înăuntru era o baie de sînge;
  • În total, cifra oficială a morților este 129. Ministerul Afacerilor Externe al României a confirmat că printre morți sînt și doi români.
  • Președintele Hollande a anunțat stare de urgență și închiderea granițelor. Statul Islamic este gruparea teroristă care a organizat atacurile, după cum au anunțat oficialii. 
  • Reporterul GSP Daniel Scorpie, prezent la meciul Franța-Germania 2-0, descrie haosul și teroarea din capitală: TOTUL AICI

Gazeta Sporturilor e singurul ziar din România care a acoperit subiectul în ziarul de sîmbătă! Detalii neştiute de la corespondentul GSP în Paris

Desfășurarea evenimentelor

UPDATE DUMINICĂ 11:20

Poliția l-a identificat pe Omar Ismail Mostafei, cetățean francez, ca fiind unul dintre autorii atentatului sinucigaș de la Bataclan, unde au murit 89 de persoane, anunță Le Figaro.

Autoritățile franceze au arestat șase persoane din anturajul teroristului, printre care tatăl și soția acestuia. În plus, a fost găsită și una dintre mașinile folosite de atacatori.

Potrivit postului Europe 1, vîrstele atentatorilor sinucigași ar fi cuprinse între 15 și 18 ani.

UPDATE 21:30

Autoritățile franceze au comunicat cifra oficială a victimelor și răniților pînă la această oră: 129 de morți în mai multe locații, 352 de răniți. 89 dintre morți au fost la sala Bataclan. 99 dintre răniți sînt în stare critică.

UPDATE 19:10

MAE: A fost descoperit un al doilea român rănit în atentatele de la Paris. Persoana are răni ușoare și a fost identificată într-un spital din capitala Franței.

Catedrala Notre Dame este păzită de forțele de ordine

12247174 10204634416809660 1674957903114494495 n

15:55

Informația potrivit căreia poliția din Franța urmărește o mașină cu suspecți s-a dovedit a fi una falsă.

 
UPDATE 14:00

 Ministerul de Externe confirmă că doi cetățeni români au murit în atentatul de la Paris.

"Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret că decesul a doi cetăţeni români în atacurile produse în cursul nopţii trecute în capital Franţei a fost confirmat de autorităţile franceze. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora şi le va acorda asistenţa consulară necesară.

Aşa cum MAE a informat anterior, un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei. Persoana în cauza a primit îngrijiri la un spital din Paris şi, în cursul dimineţii, a fost externată.

Până la această oră, la nivelul Ministerului de Externe nu există alte semnalări de cazuri de cetăţeni români care ar fi putut fi răniţi sau decedaţi în atacurile de la Paris. MAE menţine permanent legătura cu autorităţile franceze competente", se arată într-un comunicat MAE.

UPDATE 13:00

Terminarul de Nord al aeroportului Gatwick, din Marea Britanie, a fost evacuat după ce a fost găsit un pachet suspect, anunță BBC.

update 12:40

În atentatele de la Paris a fost rănită o româncă. "Un bărbat a deschis focul asupra mașinii în care ne aflam. Un tînăr care părea nord-afican a deschis focul fără să ezite. Sora mea este lovită de schije, dar este teafără și a fost externată", a povestit la Digi 24 o româncă, medic în Paris.

12:05

Președintele Franței, Francois Hollande, a confirmat că este vorba despre un atentat al așa-numitului Stat Islamic (ISIS/Daesh), mișcarea teroristă sunnită care stăpînește părți mari din Siria și Irak.

Franța făcea parte din coaliția condusă de Statele Unite ale Americii în bombardamentele asupra ISIS în Siria și Irak.

Vor fi 3 zile de doliu în Franța. Parlamentul din Hexagon s-a reunit de urgență.

update 10:40

Toate evenimentele sportive din Paris și din jurul Parisului au fost anulate. Potrivit CNN, în acest moment sînt 153 de morți. În plus, 180 de persoane sînt rănite, dintre care 80 sînt în stare gravă.

update 3:24

Francois Hollande, la locul tragediei de la Bataclan: "Am vrut să venim aici să fim alături de cei care au trecut prin aceste atrocități pentru a spune lumii că vom lupta și o vom face fără milă, pentru că acești teroriști trebuie să știe că se vor confrunta cu o țară unită, determinată, care nu se va lăsa. Chiar dacă ziua de azi a provocat o emoție fără seamăn din caua acestei tragedii. A fost un act barbar".

 
UPDATE 2:34

Reuters: Bilanțul tragediilor la această oră este de 100 de morți la sala Bataclan și cel puțin 40 în restul atacurilor

UPDATE 2:31

 BBC: "Un video postat pe facebook arată că tabăra de imigranți de la Calais (Nordul Franței) a fost incendiată"

UPDATE 2:30

Răniții de la Bataclan sînt transportați la spital

UPDATE 2:20

AFP: 100 de morți în atacurile de la sala Bataclan. Președintele Hollande se îndreaptă spre sală.

UPDATE 2:06

AP: Operațiunile de salvare sînt în desfășurare la sala Bataclan. Un oficial a descris drept "un carnagiu" situația din clădire, unde atacatorii au aruncat materiale explozive în ostatici. E de așteptat ca numărul morților, citat momentan la 60 de presa franceză, să crească.

UPDATE 2:00

Reuters: Operațiunea de la sala Bataclan s-a încheiat. Trei atacatori au fost uciși. Acum se evaluează starea răniților, în sală este o baie de sînge.

UPDATE 1:45

Intervenție în desfășurare la sala Bataclan. Un ostatic a reușit să scrie pe facebook un mesaj terifiant: "Sînt la etajul 1, rănit grav. Să se intervină cît mai repede! Sînt supraviețuitori în interior dar ne omoară pe toți, unul cîte unul!".

UPDATE 1:42

AFP: Martorii spun că unul dintre atacatori a strigat "Allahu akbar" (n.r. "Dumnezeu este mare", expresie islamică folosită de cei de la ISIS în atacuri) înainte de a începe să tragă în mulțimea din sală. 

UPDATE 1:40
 

Am primit cu durere și consternare știrea privind atacurile teroriste sângeroase care au avut loc la Paris și au î...

Posted by Klaus Iohannis on Friday, 13 November 2015
UPDATE 1:35 

AP: Poliția franceză a confirmat că lîngă Stade de France au avut loc două atacuri sinucigașe și unul cu bombă în timpul meciului Franța - Germania.

UPDATE 1:30

Oamenii au început să fie evacuați din Stade de France.

update 1:26 

Radio Europe 1: "Doi sau trei indivizi fără măști au intrat cu arme automate și au deschis focul la întîmplare în sala Bataclan. A fost vorba de un atac în reprize, pe parcursul a 15 minute, extrem de violent, urmat de panică, lumea s-a năpustit spre ieșire, în zona scenei. Momentan nu se știe care e starea celor dinăuntru".

UPDATE 1:22
 

Regret profund si sunt socat de tragedia (cu repetitie, din pacate) de la Paris! Anul 2015 a inceput si se termina in...

Posted by Victor Ponta on Friday, 13 November 2015
UPDATE 1:21

Le Figaro: La sala Bataclan s-au auzit numeroase explozii în ultimele 20 de minute. Autoritățile pregătesc o acțiune în forță pentru a elibera cei aproximativ 100 de ostatici.

UPDATE 1:19
 

În Europa avem o singură soluţie: uniți fără rezerve împotriva islamismului terorist.Repatrierea imediată a celor care...

Posted by Traian Băsescu on Friday, 13 November 2015
UPDATE 1:18

MAE: "Ambasada României a cerut autorităților franceze informații suplimentare pentru a afla dacă sînt și români printre victime"

UPDATE 1:15

AFP: Surse spun că atacul de la Stade de France a fost sinucigaș.

update 1:10

Televiziunea Al Jazeera informează: "Se pare că atacatorii sînt foarte tineri".

UPDATE 1:05
 

Celia, care era la concertul rock la Bataclan si a reusit sa iasa, pentru Tv5Monde: " Am crezut la inceput ca se aud...

Posted by Amalia Enache on Friday, 13 November 2015
UPDATE 0:28

Informațiile din presa pariziană spun că ar fi vorba de 60 de morți în 6 atentate diferite.

UPDATE 0:56

Președintele Franței, Francois Hollande: "Am cerut autorităților să se asigure că nu va mai avea loc nici un atac în această noapte. Știm de unde vin atacurile. Va fi decretată starea de urgență pe întreg teritoriu Franței. Nimeni nu va mai ieși din țară pînă nu îi prindem pe atacatori. Trebuie să aflăm cine sînt acești teroriști. În aceste momente dificile mă gîndesc la victime și familiile celor uciși, vreau să le demonstrez solidaritatea mea"

UPDATE 0:50

Președintele american Barack Obama a vorbit despre atacuri: "Le-am oferit sprijinul nostru autorităților din Franța. Nu l-am sunat pe Francois Hollande pentru că e extrem de ocupat. Sîntem gata să ajutăm Franța în orice mod posibil. Știm foarte bine ce se întîmplă, și noi am trecut prin așa ceva".

UPDATE 0:30

Reporterul Gazetei, Daniel Scorpie, s-a aflat la meciul Franța - Germania, 2-0, iar acum este printre cei care sînt blocați în Stade de France pînă cînd zona va fi suficient de sigură ca să poată părăsi arena!

UPDATE 0:24

Numărul morților a crescut la 40, conform presei pariziene. Noi informații spun că ar fi vorba de 100 de ostatici la sala de spectacole Bataclan.

UPDATE 23:40

Președintele Franței, Francois Hollande, era la meci și a fost evacuat de urgență de pe stadion.

UPDATE 23:30

În centrul orașului au avut loc alte trei explozii! Potrivit autorităților franceze, ar fi vorba de 26 morți în total! În sala de spectacole Bataclan ar fi fost luați și 60 de ostatici.

După încheierea meciului Franța - Germania, cei aproximativ 80.000 de spectatorii vor rămîne pe stadion pînă cînd zona va fi sigură. Stațiile de metrou au început să se închidă, în timp ce pompierii evacuează primele victime. Străzile pariziene încep să se golească, iar oamenii se grăbesc să intre în case pentru a se proteja.

Imagini din interiorul stadionului, după meci:

Cum s-a auzit explozia în timpul meciului:

Imagini din centrul Parisului:


 Pe twitter a apărut deja un hashtag de susținere și de și o imagine care însoțește mesajele:

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (275)
fangigi
fangigi  •  14 Noiembrie 2015, 20:18

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ando89
ando89  •  14 Noiembrie 2015, 19:01

Nu se mai poate asa, romanii trebuie sa plece in cruciada.

maianimalule
maianimalule  •  14 Noiembrie 2015, 18:34
Postat de blacksun_14 pe 14 Noiembrie 2015, 16:54

saracie cu 4 clase, stai jos.Subiectul asta depaseste capacitatea ta intelectuala.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (275)
Comentează