INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRAGEDIE

60 de ani de la tragedia care a marcat fotbalul: 8 jucători de la Manchester United au murit! "De ce ei și nu eu?", se întreabă eroul acelor clipe de coșmar

Articol de - Publicat sambata, 03 februarie 2018 12:57

Azi se împlinesc 60 de ani de la tragedia aviatică în care au murit 8 jucători de la Manchester United. Harry Gregg, 85 de ani, fostul portar al lui Manchester United, a salvat multe vieți în acea zi de 6 februarie 1958: "Ani la rând, nu m-am putut întâlni cu familiile colegilor mei care au murit. Era vina supraviețuitorului".

Șaizeci de ani au trecut. Pe 6 februarie 1958, Manchester United se întorcea de la Belgrad, unde o eliminase pe Steaua Roșie, calificându-se în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Avionul se oprise la München, pentru realimentare. Pe o ninsoare abundentă, după două încercări eșuate de decolare, cursa 609 a companiei British European Airways s-a prăbușit la a treia tentativă. 23 dintre cei 44 de pasageri au murit, inclusiv 8 jucători ai lui Manchester, faimoasa echipă a lui Matt Busby, supranumită "Busby Babes".

"Voi fi acolo pentru acei oameni minunați"

Printre supraviețuitori, Bobby Charlton și portarul Harry Gregg. Ultimul, un nord-irlandez de-abia transferat cu câteva luni în urmă de la Doncaster, a salvat multe vieți atunci. A scos mulți pasageri din carcasa zdrobită a aeronavei, devenind un erou. Ceea ce el nu s-a considerat niciodată.

Azi, la 85 de ani, când se pregătește să vină la Manchester pentru comemorarea victimelor dramei aviatice, Gregg spune tot ce are pe suflet într-o discuție cu Daily Mail. "Vreau să fiu și nu vreau să fiu la ceremonie. Va fi o zi dificilă, plină de emoții pentru mine. Voi fi acolo, pentru că simt că nu pot lipsi. Voi fi acolo pentru acei oameni minunați alături de care am avut norocul să joc și care, trist, tragic, nu au mai putut ieși din avion sau care, cazul dragului meu Duncan Edwards, nu au mai părăsit spitalul din München".

"Doamne, mi-aș fi dorit să nu rețin nimic"

Gregg își amintește "fiecare detaliu din acea zi. Doamne, mi-aș fi dorit să nu rețin nimic. Însă îmi amintesc unde stătea fiecare și ce ziceau băieții înaintea celei de-a treia încercări de decolare în ninsoarea germană. De-a lungul timpului, am avut multe probleme să rezist psihic acelei întâmplări. E numită vina supraviețuitorului. Ani la rând, nu m-am putut întâlni cu familiile colegilor mei care au murit. De ce ei și nu eu?". 

23.000 de lire sterline a plătit Manchester United pentru Harry Gregg în 1957, când l-a achiziționat de la Doncaster; era la acea vreme cel mai scump portar din lume

247 de meciuri a jucat Harry Gregg pentru Manchester United în toate competițiile în perioada 1957-1966

25 de selecțiia adunat Gregg la naționala Irlandei de Nord, fiind declarat cel mai bun portar al Mondialului din 1958

"Eu nu sunt erou. În acea zi, am făcut totul din instinct și cred că alții ar fi făcut același lucru dacă ar fi putut. Acum, reușesc să nu mă mai gândesc în fiecare clipă la München. Dacă aș fi făcut-o, n-aș mai fi putut dormi niciodată" Harry Gregg, fost portar Manchester United

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close