INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CHAMPIONSHIP

A revoluționat fotbalul și acum a semnat în Liga a 2-a britanică! Un manager genial se sacrifică pentru o echipă de tradiție

Marcelo Bielsa, primul manager din afara Europei în istoria lui Leeds United
Marcelo Bielsa, primul manager din afara Europei în istoria lui Leeds United

Articol de - Publicat sambata, 04 august 2018 22:04

Argentinianul Marcelo Bielsa, prima oară în Anglia la 63 de ani, debutează azi în Championship, liga a 2-a britanică, încercând să redea strălucirea unei echipe care a cucerit titlul în Premier în 1992, dar care nu a mai fost în elita insulară de 14 ani.

Marcelo Bielsa. El Loco. Cel care a revoluționat fotbalul, iubindu-l, devorându-l, făcându-l frumos, cu nonconformistul său sistem 3-3-3-1, cu jocul său de pase în viteză.

Când vorbește despre magicianul din Rosario, Pep Guardiola se înclină. "Suntem judecați după succesul nostru, după numărul trofeelor câștigate, dar totul e mult prea puțin important față de cât influențează el acest sport. De aceea, pentru mine, e cel mai bun antrenor din lume", a spus-o recent managerul lui Man. City.

17 manageri schimbați din 2004

La 63 de ani, acest argentinian genial, de multe ori neînțeles, a acceptat o nouă provocare. Leeds United. E prima oară în Anglia, și în liga a doua, încercând să ofere calitate și entuziasm unei echipe ce cucerea Premier League în 1992, cu Eric Cantona, dar care tot caută drumul spre elita britanică de 14 ani. A fost convins de proprietarul italian Andrea Radrizzani să accepte oferta.

Nu-i va fi simplu. În West Yorkshire, tehnicienii nu rezistă prea mult, a observat L'Équipe. Din 2004, au fost schimbați 17 manageri. Niciunul dintre ultimii zece nu a putut lega două sezoane. Thomas Christiansen, venit în iunie 2017, a stat 35 de meciuri. Până în februarie. Iar Paul Heckingbottom, 16 partide. Mai puțin de patru luni.

A văzut toate cele 51 de meciuri

Bielsa vrea să creeze ceva unic, pentru un asemenea proiect ai nevoie de stabilitate, de timp. Nici el nu le-a avut. După un sezon, a plecat de la Marseille. A semnat cu Lazio, însă a renunțat după două zile. La Lille, a adunat 13 jocuri. Foarte puțin.

La prima conferință de presă din Anglia, singura înainte de startul sezonului, sud-americanul le-a mărturisit jurnaliștilor că a văzut toate cele 51 de meciuri oficiale jucate de Leeds în 2017-2018. Îi place de Kalvin Phillips, 22 de ani, tânărul mijlocaș central născut la Leeds și crescut la Academia clubului. În jurul lui vrea să formeze echipa.

"Pare un pic înfricoșător"

Cum îl vede Phillips pe Bielsa? "E foarte pasionat. Și urlă mult. Dacă nu-i place ceva, ne transmite imediat. Pare un pic înfricoșător, dar îi vedem și latura umană. Face glume, râdem împreună", povestește jucătorul. Și mai dezvăluie un detaliu. Cum îi ambiționează.

"Îți zice: «Pasezi foarte bine». Și tu te gândești: «Minunat!». Apoi adaugă: «Totuși, nu pasezi la fel de bine ca el». Ironiile lui sunt mereu bune".
Azi e primul meci oficial, prima etapă din Championship. Acasă, cu Stoke City. Marele debut la Leeds, pe "Elland Road". 

2 ani este durata contractului lui Marcelo Bielsa la Leeds; are opțiune de prelungire pentru încă un sezon

3.000.000 de lire sterline(echivalentul a 3,4 milioane de euro) este salariul anual net al argentinianului la Leeds

"Întotdeauna am preferat fotbalul frumos celui pragmatic. Jucând bine, avem mai multe șanse să câștigăm" Marcelo Bielsa, manager Leeds

"Acasă, Bielsa nu vrea să lăsăm mingea adversarilor nicio secundă. Pentru el, cel mai bun mod de a juca este la firul ierbii, cu pase scurte în viteză" Kalvin Phillips, mijlocaș Leeds

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
luker
luker  •  04 August 2018, 23:30

Are meci greu in prima etapa acasa cu Stoke care teoretic are cele mai mari sanse de promovare in prima liga. Vom vedea. Pe Bielsa l-am urmarit in Franta, nu mi s-a parut inspirat, nici in alegerea cluburilor pana acum, nici tactic in meciuri.

baruch
baruch  •  04 August 2018, 22:31

asta e geniul absolut. e taticul spiritual al lui guardiola, sampaoli, pochettino si a multor altora. am vazut si noi o echipa de-a lui pe viu, la finala din bucuresti, cu atletico madrid-bilbao. din pacate, mai mult discipolii lui sunt pretuiti, ptr ca el a pastrat filosofia si retetele lui initiale, pure si dure. si ca om este superinteresant. posibil ca la leeds...unde e un public la fel de capiat ca si el...s-ar putea sa aiba o sansa.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează