INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OLANDA

Ajax, înapoi spre înălțimi! Două victorii la rând, premieră în acest sezon » Care e secretul revenirii multiplei campioane a Olandei

John van't Schip, antrenorul care a schimbat chipul „lăncierilor” // Foto: Imago
John van't Schip, antrenorul care a schimbat chipul „lăncierilor” // Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 06 noiembrie 2023 17:35 / Actualizat luni, 06 noiembrie 2023 18:20

Cu noul antrenor, John van't Schip, Ajax a urcat de pe ultimul loc pe 11 după 2-0 cu Volendam și 4-1 cu Heerenveen. Secretul? Echipă tânără, tehnician curajos. „Ne pregătim și jucăm diferit față de ce era înainte”, spune Van't Schip.

Ajax s-a transformat. Nu mai e umbra alb-roșie, care nu reușea să câștige șapte etape la rând în Eredivisie, având cinci înfrângeri consecutive și căzând pe ultimul loc al campionatului olandez, cum nu se mai întâmplase înainte.

Culisele haosului de la Ajax! Antrenor fără putere, care și-a acuzat secundul că e „cârtiță” și jucătorul veteran că „l-a înjunghiat în spate”
OLANDA
Culisele haosului de la Ajax! Antrenor fără putere, care și-a acuzat secundul că e „cârtiță” și jucătorul veteran că „l-a înjunghiat în spate”

John van't Schip a folosit același „11” la ambele victorii ale lui Ajax

Cu Maurice Steijn, antrenorul adus în vară de la Sparta Rotterdam, era clar că nu se mai putea continua. A fost concediat după 3-4 cu Utrecht. Nici interimarul Hedwiges Maduro nu a reușit să schimbe prea multe lucruri: 2-5 cu PSV Eindhoven.

Dar a venit John van't Schip (59 de ani, fost jucător al „lăncierilor”, ex-selecționer al Greciei) și echipa are alt chip. Două meciuri, două victorii, 2-0 cu Volendam și 4-1 cu Heerenveen, folosind în ambele partide aceeași formulă de start. Foarte tânără:

  • 22,5 ani medie de vârstă a primului „11".
  • 20,4 ani medie de vârstă a defensivei, incluzând și portarul.

John van't Schip, noul antrenor al lui Ajax: „Mă fac că n-am auzit întrebarea”

Patru titulari înlocuiți față de ultima întâlnire a lui Steijn, șapte jucători aduși de fostul director sportiv Sven Mislintat (dat afară încă din septembrie) lăsați pe banca de rezerve (Sosa, Avila, Forbs, Akpom, Medic, Mikautadze și Tahirovic). Aceasta a fost una dintre întrebările adresate lui Van't Schip. A făcut-o intenționat?

„Mă fac că n-am auzit întrebarea. Știi că nu mă interesează asta. Dacă vedem la antrenament un băiat care poate intra în echipă, el va juca. Dar cei care vin de pe bancă trebuie să profite de șansa oferită”, a declarat tehnicianul.

Ajax, înapoi spre înălțimi! Două victorii la rând, premieră în acest sezon » Care e secretul revenirii multiplei campioane a Olandei
Ar'Jany Martha, talentatul fundaș stânga promovat de la Academia de juniori din Amsterdam Foto: Imago

Van't Schip spune ce s-a schimbat într-o singură săptămână: „Ne antrenăm și jucăm diferit față de ce era înainte”. După două succese, Ajax a urcat deja de pe 18 pe 11. Dacă se impune și în fața lui RKC Waalwijk (meci întrerupt în prelungiri, la 3-2 pentru roș-albi, după accidentarea gravă a portarului advers), ajunge pe 8.

„Ajax a reacționat de parcă a apărut un nou Roberto Carlos”

Un nume celebru în Țările de Jos, Wim van Hanegem, a atras atenția în editorialul său din Algemeen Dagblad: „Tânărul Ar'Jany Martha a avut un debut bun cu Volendam, dar cei de la Ajax au reacționat de parcă a apărut un nou Roberto Carlos”

Martha, 20 de ani, fundaș lateral, a jucat primele sale meciuri la echipa A, ambele câștigate, cu Volendam și Heerenveen.

Van Hanegem a atras atenția: „Și în vară, în timpul pregătirii, ni se spunea cât de valoros e Branco van den Boomen. După câteva luni, nimic”.

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Rezultat șocant în Liga Campionilor Asiei: Benzema și Kante au fost umiliți în Irak

„Impresarul” Realului în negocierile cu Mbappe și Davies. Cu Bellingham a avut succes

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează