INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BARCELONA - REAL MADRID 3-2 (ÎN TUR 2-2)

Analistul » Xavi: "Toată lumea iubeşte fotbalul, dar NUMAI 4 LA SUTĂ îl înţelege cu adevărat"

7,5 milioane de euro este salariul anual
al lui Xavi la FC Barcelona
7,5 milioane de euro este salariul anual al lui Xavi la FC Barcelona

Articol de - Publicat vineri, 19 august 2011 00:00 / Actualizat vineri, 19 august 2011 10:42

Xavi spune că toată lumea iubeşte fotbalul, dar doar 4 la sută dintre privitori îl şi înţeleg.


Cînd a trecut timpul? Xavi Hernández are 31 de ani şi jumătate, dintre care 13 i-a petrecut la Barcelona. Nu neapărat în oraş, cît legat de clubul de fotbal căruia îi va rămîne fidel "para siempre". Pentru totdeauna. El e creierul de la mijloc, omul care face şi desface jocul, cel care măsoară de zece ori într-o fracţiune de secundă şi taie în şi mai puţin timp. Nu înscrie la fel de des ca alţii, dar le creează cadrul. Le oferă ocazia. Apoi se bucură împreună.

El Mundo a realizat un interviu neconvenţional cu fotbalistul catalan. De la tatuaje ipotetice la criza financiară mondială, de la programe de televiziune la frustrarea de a nu fi studiat suficient, Xavi e sincer şi spontan. Dar cînd aude laude la adresa sa, sare în sus de trei metri. Nu de bucurie, ci împuns de ţepii modestiei.

- Hei, la naiba, nu exagera! Sîntem o generaţie care a cîştigat tot, dar n-am făcut asta eu singur, sînt, de asemenea, Puyol, Casillas, Iniesta, Villa, Pedro, Busquets, Piqué... Ceea ce se întîmplă e că de cînd Luis Aragonés a pariat pe fotbalul de talent, toată lumea se uită spre mine, spre Iniesta şi spre Messi. Tipi de 1,70 metri care înainte erau foarte slabi şi acum sînt extratereştri.

- Eşti tu CIA de la Barça? Agenţia Centrală a Inteligenţei?
- Uite, eu ţin foarte mult la Barça. Am primit multe oferte să plec de aici, în care mi s-au propus mai mulţi bani, dar eu simt că aparţin Barçei, o port înăuntrul meu.

- Simţi nostalgie pentru că s-a închis La Masía originală?
- Da, îmi pare un pic rău. Era o şcoală de viaţă, acolo am fost învăţaţi să respectăm pe toată lumea, să ne purtăm bine, să fim solidari.

- Ei, mai făceaţi şi vreo năzbîtie!
- Eu mai puţin pentru că părinţii nu mă lăsau să dorm acolo, deşi mi-ar fi plăcut. Cei care rămîneau de distrau bine în timpul nopţilor!

- Pentru un extraterestru îţi cam lipseşte recuzita.
- Poate, dar eu aşa sînt. Mă duc la frizer şi îmi spune că am cel mai prost păr pe care l-a tuns vreodată, că am vîrtejuri, că parcă sînt afro, chestii din astea. Foarte rău!

"Ce înseamnă să fii normal?"
- Ce ţi-ai tatua?
- Habar n-am. Sînt foarte impulsiv. Azi îmi place tenisul de plajă, mîine teatrul şi poimîine filmul. Cred că mi-aş face un tatuaj cu ceva legat de familie sau de prieteni, ceva care nu se schimbă niciodată.

- Amor de madre...
- Nu, nu, asta nu. Mi se pare ceva vag.

- Cum te antrenezi să fii normal?
- Ce înseamnă să fii normal? Am un văr care are 80 la sută din corp tatuat şi este printre cei mai normali tipi din lume. Dacă într-o zi o iei razna, ce te faci?

- Ai început cîştigînd 4.000 de pesetas şi acum...
- Am ajuns la Barça la 11 ani. Ne chemau să ne luăm banii de la biroul financiar, nici nu-ţi închipui ce fericit eram cînd aveam plicul cu cele patru hîrtii în mîini. Mă simţeam diferit.

- Acum ai idee cît cîştigi?
- Daaaa, clar. Hahahaha. Da, da. Uite, am primit salariul acum 15 ani şi, omule, ai la ce te uita.

- Îţi pică bine, nu? Cum mai merg afacerile imobiliare?
- Criza ne-a lovit tare pe toţi. Închiriem şi vindem cu pipeta. Dar de asta se ocupă familia.

- Auzi, cîte stele îi dai lui Laporta?
- E un tip ciudat, dar are o mare calitate: e foarte curajos. Spune lucrurilor pe nume şi nu ne-a dezamăgit niciodată.

- Spui asta tu, un chirurg al fotbalului.
- Da, îmi place la nebunie să analizez, să înţeleg fotbalul. Toată lumea iubeşte acest sport, dar numai 4 la sută îl înţelege cu adevărat.

"Guardiola va lăsa urme în istorie, Mourinho titluri"
- Ce te scoate din sărite?
- Nedreptăţile. Şi văd multe pe lumea asta. Dacă un tip n-a făcut nimic tot meciul, dar a înscris golul victoriei, apare pe prima pagină. Mă enervează rău!

- Urmează alt Clásico, nu v-aţi săturat?
- Lumii, presei şi nouă ne place microbul clasicelor. Există un semn plus în această rivalitate istorică şi politică.

- Dacă Guardiola este Ferran Adriá, mare bucătar catalan, atunci Mourinho cine e?
- Nu mă pricep la bucătari... Guardiola va lăsa o urmă în istorie, Mourinho doar titluri.

- Cînd te-ai plictisit ultima dată?
- Zilele trecute, m-am dus singur la casa mea de pe Costa Brava şi nu ştiam ce să fac. Toată lumea era la muncă.

- Nu ţi-a venit chef să te uiţi la Sálvame?
- Nuuuu, asta nu. Se mai uită cîte un amic, dar mie nu-mi place. Înţeleg că lumea se distrează, e un mod de a petrece timpul. Dar eu mai degrabă fac integrame.

- Sînt două droguri ale publicului, fotbalul şi bîrfa.
- Cu tot ce se întîmplă, dacă ceea ce facem noi îi determină pe oameni să uite de necazuri, atunci tot înainte!

- De ce nu apari şi tu în astfel de emisiuni?
- Pentru că sînt necăsătorit! Hahaha. Nu, ştiu la ce te referi. Şi eu merg la Ibiza, dar evit locurile unde se află toată lumea.

- Te simţi complexat pentru că nu ai studiat?
- Da, mă deranjează. A trebuit să las şcoala la 16 ani pentru că aveam antrenamente şi dimineaţa, şi seara. Mi-ar fi plăcut să studiez geografia, spre exemplu, întotdeauna mă uit la hărţi. Sau poate educaţie fizică, ceva legat de sport.

N-are nici o slăbiciune
- Ai toate serile libere.
- Da, acum studiez engleza. Fotbaliştii şi asta... ufff. Piloţii, tenismenii vorbesc superbine la conferinţele de presă. Aşa că mi-am angajat un profesor.

- De unde e?
- Din Barcelona.

- Dar, omule...
- E un fenomen! A trăit mulţi ani în străinătate.

- Care e călcîiul tău ahilian?
- La nivel emoţional, nici unul. Sînt foarte stabil. Am norocul de a-mi cîştiga traiul din ceea ce mă pasionează, adică fotbalul.

- De cîte ori ai văzut finala Mondialului 2010?
- O dată şi jumătate. Alaltăieri am încercat să mă uit, dar mi-a fost lene. Nu e un meci frumos.

- Indignează-te şi agaţă un afiş în sediul tău de campanie.
- Mă indignez mereu cu tema politică. Tot timpul mă pun să aleg între Selecţionata Catalană şi cea spaniolă. Pe mine mă întreabă asta? Dar pe Pedrosa l-au întrebat? Sau pe Gasol? Există mulţi sportivi catalani care sînt în echipele naţionale, dar numai pe mine şi pe Puyol ne sîcîie cu chestia asta!


"Alaltăieri am încercat să mă uit la finala Mondialului, dar mi-a fost lene. Nu e un meci frumos"
"Dacă un tip n-a făcut nimic tot meciul, dar a înscris golul victoriei, apare pe prima pagină. Mă enervează rău!"
"Laporta e un tip ciudat, dar are o mare calitate: e foarte curajos. Spune lucrurilor pe nume şi nu ne-a dezamăgit niciodată"

Lucruri de explicat
La Masía - aşa se numesc facilităţile de antrenament ale FC Barcelona din apropiere de Camp Nou, cartierul Les Corts. Cunoscută şi drept Academia de Tineret a Barcelonei, unde se pregătesc peste 300 de fotbalişti de perspectivă
Ferran Adriá - bucătar catalan, în vîrstă de 49 de ani, a fost chef principal al restaurantului El Bulli din Rosas, pe Costa Brava. Considerat unul dintre cei mai mari bucătari din lume
Sálvame - program de divertisment al canalului Telecinco


11 ani avea Xavi cînd a ajuns la FC Barcelona, club pe care nu l-a părăsit niciodată. A crescut în celebrul centru de formare "La Masia"

18 ani este vîrsta la care a debutat mijlocaşul spaniol în echipa mare a Barcelonei; antrenor era olandezul Louis van Gaal

17 trofee are cucerite jucătorul de 31 de ani în tricoul "blaugrana", un record all-time deţinut alături de Guillermo Amor

101 selecţii şi 9 goluri a adunat Xavi în "naţionala" Spaniei, unde a debutat la 20 de ani

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (36)
ciupi0812
ciupi0812  •  20 August 2011, 05:31

...iar suta la suta din cei patru la suta sunt, fireste, catalani!

roberto_alex01
roberto_alex01  •  20 August 2011, 00:37

Jos palaria in fata lui Xavi este un jucator de Super Clasa Mondiala,si este un tip care toata lumea il iubeste pt cea ce face pe teren si in afara terenului sii spune lucrurilor pe nume.Forzza Xavi si Visca Barcelona

cristik_23
cristik_23  •  19 August 2011, 23:29

Va rog sa ma credeti ca Xavi este SINGURUL fotbalist al Barcei care imi place! ...restul, incepand cu Messi sunt doar cei care ridica trofeele cucerite de el. Bravo tie, Xavi, un mare geniu al fotbalului. Cat despre rivalitatea dintre Real si Barca ..app de sub deschis de un alt cititor, cum ca portughezii sunt invidiosi, nu pot spune decat 2 lucruri: 1. vedeti golul lui Villa din sferturile CM 2010 (Spania - Portugalia), dat din offside 2. urmariti rezumatul meciului Portugalia - Spania, scor 4-0, de anul acesta (amical) in care portughezii nu l-au avut pe Ronaldo decat o repriza, in timp ce ibericii, au avut vedete pe tot timpul meciului. Dupa parerea mea, Portugalia are un viitor SPLENDID

Vezi toate comentariile (36)
Comentează
Close