INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  POVESTE

Cluburi uitate: Derby County » Dubla campioană din Anglia și semifinalistă în Cupa Campionilor, antrenată acum de Rooney

Derby County, echipa din sezonul 1974/1975 // Foto: gameofthepeople.com
Derby County, echipa din sezonul 1974/1975 // Foto: gameofthepeople.com

Articol de - Publicat miercuri, 31 martie 2021 15:44 / Actualizat miercuri, 31 martie 2021 16:35

GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Derby County, echipa din a doua ligă a Angliei, antrenată, în prezent, de Wayne Rooney.

Apărut în 1884, Derby County este una din cele 12 cluburi care au fondat Football League în 1888, prima competiție națională din fotbalul britanic. De asemenea, e una din cele 10 echipe care a evoluat în fiecare sezon al sistemului piramidal englez, indiferent de ligă. Are în palmares două titluri de campioană, ambele cucerite în anii '70.

Fondat în cadrul unui club de cricket

Echipa de fotbal Derby County F.C. a apărut în cadrul clubului de cricket din același oraș, Derbyshire County Cricket Club, atât pentru a le oferi membrilor o nouă opțiune de a face sport, cât și pentru a crește veniturile.

Primele meciuri se jucau pe terenul echipei de cricket și se disputau sub forma unor amicale pe care Derby County le câștiga deseori la scor. Asta a propulsat clubul spre meciurile oficiale, iar în 1885 echipa debutează în Cupa Angliei, însă pierde primul meci categoric, 0-7 cu Walsall.

Asta nu a descurajat jucătorii, iar în sezonul următor al Cupei Angliei echipa revine și reușește o victorie spectaculoasă cu Aston Villa, 2-0, succes care o pune pe harta fotbalului britanic și i-a deschis drumul spre a fi unul din membrii fondatori ai „Football League”.

În 1891, echipa se desprinde din clubul de cricket și devine club de sine stătător, asta după ce fuzionează cu o altă formație de fotbal din oraș, Derby Midland. Patru ani mai târziu, echipa se mută pe un nou stadion, pe care anterior se disputase meciuri de baseball. Stadionul a fost reamenajat pentru fotbal și avea să rămână casa lui Derby County pentru următorii 102 ani.

Primul succes important

În anii 1900 - 1920 echipa trece prin mai multe situații bune, cât și rele. Își vinde jucătorii vedetă din cauza problemelor financiare și retrogradează, dar câștigă campionatele din liga secundă și revine de două ori în prima ligă, în 1912 și 1915. În perioada interbelică înregistrează același parcurs inconstant, presărat de retrogradări și promovări între prima și a doua ligă.

Primul succes important are loc chiar după Al Doilea Război Mondial: în 1946, Derby câștigă Cupa Angliei, prima competiție organizată imediat după încheierea conflagrației mondiale, într-o finală câștigată cu 4-1 în fața lui Charlton Athletic. La meciul disputat pe Wembley au fost 98.000 de spectatori.

Evoluția ulterioară e, însă, în nota clubului, urmează noi retrogradări, echipa ajungând chiar și în a treia ligă britanică.

Magia lui Brian Clough

În 1967, echipa e preluată de Brian Clough și asistentul său, Peter Taylor, o decizie care va propulsa Derby spre cea mai bună perioadă din istoria sa. Primul sezon al său la echipă a fost modest, echipa a terminat pe locul 18 în liga secundă, în care se afla, însă în al doilea sezon Clough reușește promovarea în prima ligă.

Antrenorul face o serie de transferuri prin care să întărească lotul, vedeta fiind Dave Mackay, fost câștigător al Premier League cu Tottenham. Un alt nume important adus a fost mijlocașul John McGovern.

Rezultatele au început să se vadă încă din următorul sezon, când în 1970 echipa a terminat pe locul 4 în prima ligă, peste Liverpool sau Manchester City. A urmat o clasare pe locul 9 în 1971, însă surpriza a venit în sezonul următor: Derby County devenea în premieră campioană a Angliei, cu 58 de puncte, după 42 de meciuri jucate. Surclasa Leeds, Liverpool, Manchester City și Arsenal.

În 1973, Brian Clough și Peter Taylor renunță la Derby și pleacă la Brighton, însă nucleul echipei rămâne, iar forma bună o ajută pe Derby să își treacă în palmares și titlul din sezonul 1974/1975. De această dată, le-a depășit pe Liverpool, Ipswich și Everton.

În cupele europene, cel mai bun rezultat îl înregistrează în sezonul 1972/1973, ediție în care se califică în Cupa Campionilor Europeni ca urmare a câștigării titlului. Ajunge până în semifinale, unde este eliminată de Juventus, cu scorul general 3-1. 

Urmează un nou sezon bun, cu o clasare pe locul 4 în campionatul britanic, după care situația echipei o ia la vale. Un loc 15, apoi un loc 12, iar în sezonul 1978/1979 e la un pas de retrogradare, terminând prima deasupra liniei. Inevitabiul se produce, însă, în următorul sezon când echipa termină pe locul 21 și pică în a doua ligă.

Oscialții între prima și a doua ligă

De atunci, Derby County și-a menținut evoluțiile oscilante, alternând cele câteva sezoane în prima ligă cu retrogradările în liga secundă. Clubul s-a confruntat și cu probleme financiare, însă a reușit să își continuie tradiția, iar în prezent se află pe locul 19 în Championship. Sezonul trecut l-a încheiat pe locul 10.

Un detaliu interesant este faptul că ultimii trei antrenori ai echipei sunt foști fotbaliști de top: în sezonul 2018/2019 echipa a fost pregătită de Frank Lampard, sezonul următor de Phillip Cocu, iar în cel actual antrenor e Wayne Rooney.

Jucători Legendari:

  • Steve Bloomer (golgeterul all-time al clubului)
  •  Kevin Hector (deține recordul pentru cele mai multe meciuri în tricoul echipei) 
  • Dave Mackay 
  • John McGovern 
  • Peter Doherty 
  • Chris Riggott 
  • Mark Wright

Citește poveștile altor cluburi uitate:

Cluburi uitate: RWD Molenbeek » Clubul care l-a fascinat pe ciclistul Eddy Merckx și a fost în topul fotbalului belgian în anii '70

Cluburi uitate: Linfield F.C. » Echipa care domină fotbalul din Irlanda de Nord, dar e aproape anonimă în Europa: „Soarta ajută curajoșii”

Cluburi uitate: Atlético Tetuán! Cum a jucat un club din Maroc în prima ligă spaniolă: echipa de peste mări

Cluburi uitate: United Ploiești, prima echipă din provincie care a spart monoplul bucureștean

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
morzadobflicster
morzadobflicster  •  31 Martie 2021, 16:52

La legende ale clubului il puteti pune si pe Peter Shilton, marele portar, detinatorul recordului de selectii in nationala Angliei.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează