INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  POVESTE

Cluburi uitate: RWD Molenbeek » Clubul care l-a fascinat pe ciclistul Eddy Merckx și a fost în topul fotbalului belgian în anii '70

Echipa RWD Molenbeek, campioană în 1975 // Foto: alanbreugelmans.be
Echipa RWD Molenbeek, campioană în 1975 // Foto: alanbreugelmans.be

Articol de - Publicat joi, 17 decembrie 2020 20:05 / Actualizat sambata, 19 decembrie 2020 17:20

GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: RWD Molenbeek, echipa care s-a aflat în topul fotbalului belgian în anii '70.

Printre titani ca Anderlecht, Club Brugge sau Standard Liege, alte echipe au reușit rar să scoată capul în fotbalul belgian și să câștige titlul. Mai ales în urmă cu 40-50 de ani. RWD Molenbeek, aflată în prezent în liga secundă belgiană, a fost una din puținele excepții.

O echipă în căutarea indentității

Istoria echipei RWD Molenbeek e marcată de fuziuni și schimbări de nume. Clubul s-a înființat în 1909 cu numele White Star A.C., însă a ajuns în prima divizie abia în sezonul 1924/1925.

Cu această ocazie și-a schimbat numele în White Star Woluwé A.C, însă echipa a retrogradat după un singur sezon. A revenit în prima ligă din 1934 până în 1947, de această dată cu numele Royal White Star A.C. În 1963, echipa a fuzionat cu Racing de Bruxelles, club ce fusese fondat în 1891 și a devenit, astfel, Royal Racing White.

Ultima fuziune a fost una de bun augur. După doar două sezoane în liga secundă, echipa a reușit promovarea în prima ligă, competiție în care s-a și menținut. În primele sezoane, clubul a terminat pe locurile 11-13, clasări modeste, dar suficiente pentru a nu retrograda.

RWD Molenbeek: pasul spre glorie

În 1973 urmează o nouă fuziune, de aceasta cu un club celebru la vremea respectivă: Daring Club de Bruxelles. Daring era un club de tradiție, cu cinci titluri în palmares cucerite în perioada antebelică și interbelică. Totuși, în acei ani era departe de gloria de altădată, iar ambele echipe duceau lipsă de suporteri, așa că prin această fuziune cele două grupări și-au unit atât echipele, cât și galeriile.

Cu această fuziune, noul club a devenit o forță și a urcat și mai mult în clasament: au urmat câteva sezoane cu clasări pe locurile 3 și 4.

Momentul culminant a venit în sezonul 1974/1975, an în care RWD Molenbeek a defilat în fața granzilor Anderlecht, Club Brugges și Standard Liege și a terminat pe locul 1, câștigând primul și singurul titlu din istoria echipei.

Sezonul a fost unul excepțional și a fost câștigat clar de echipa din Molenbeek, cu 9 puncte peste Anderlecht (locul 3) și 12 peste Club Brugges (locul 4). Pe locul 2 s-a clasat Royal Antwerp, cu același număr de puncte ca Anderlecht. Echipa avea un joc ofensiv, reușind să marcheze 92 de goluri pe parcursul sezonului.

Printre vedetele echipei a fost Johan Boskamp, un mijlocaș sosit chiar în acel sezon de la Feyeenord și răsplătit cu trofeul „Soulier d’Or” în 1975, destinat celui mai bun jucător al sezonului. În schimb, printre fanii echipei se număra și celebrul ciclist Eddy Merckx, sportiv care în copilărie jucase fotbal la echipele de juniori ale clubului.

Declinul previzibil

Sezonul următor, RWD s-a oprit în turul 2 al cupelor europene și s-a clasat pe locul 3 în campionatul belgian. Clubul s-a mai bucurat de un mic succes în sezonul 1976/1977 când a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA, de unde a fost eliminată de Athletic Bilbao în urma a două egaluri, din cauza golului primit pe teren propriu. Până să ajungă aici, belgienii au eliminat Feyenoord, Schalke 04 și Wisla Cracovia.

Au urmat anii '80 și începutul declinului echipei: primii ani au marcat clasări pe la mijlocul clasamentului, pentru ca la finalul sezonului 1983/1984 să vină inevitabilul: retrogradarea în liga secundă.

În 2002 echipa s-a dizolvat din cauza datoriilor, clubul intrând în faliment. Renașterea a venit prin mutarea echipei K.F.C. Strombeek pe stadionul clubului defunct. Noua echipa a luat numele F.C. Molenbeek Brussels Strombeek. În paralel, suporterii au creat și ei un club, cu numele RWD Molenbeek, echipa ce a început încă din ligile inferioare ale fotbalului belgian, însă ulterior a fost primit în liga V-a belgiană și prin absorbția altor cluburi a ajuns să preia istoria echipei care a luat campionatul în 1975.

Molenbeek în prezent: capitala europeană a terorismului islamic

În prezent, Molenbeek are o faimă mult mai negativă, asta deoarece a devenit cunoscută ca principalul loc în care sunt radicalizați locuitorii pentru cauzele terorismului islamic.

În cartierul întins pe șase kilometri la vest de centrul orașului Bruxelles locuiesc aproximativ 100.000 de persoane, majoritatea fiind imigranți din nordul Africii, în special din țările arabe, care cad cu ușurință pradă radicalizării. De aici au pornit câteva din atentatele care au zguduit Franța în 2015, inclusiv cel de la redacția Charlie Hebdo.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
ctbilu
ctbilu  •  18 Decembrie 2020, 08:39

Daca tot pomenirati de Eddy Merckx macar faceti-i si lui un articol ca merita mai mult decat sofistii astia din fotbal !

dakesis
dakesis  •  17 Decembrie 2020, 23:31

Bună inițiativa, dar articolul e plin de greșeli. De pildă - 1963 vine dupa 1981:)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează