INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: Preston North End! Povestea primei campioane britanice: din 1961 nu a mai jucat în prima ligă!

Imagine de epocă cu echipa Preston North End din sezonul 1888/1889 // Foto: Wikipedia
Imagine de epocă cu echipa Preston North End din sezonul 1888/1889 // Foto: Wikipedia

Articol de - Publicat miercuri, 29 august 2018 16:04

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Preston North End, prima campioană din Anglia!

Preston North End supraviețuiește în prezent în a doua ligă din Anglia, însă nu a mai luat contactul cu prima ligă tocmai din 1961. A fost prima campioană din istoria Angliei, titlu pe care l-a câștigat de două ori, însă în ultimii 50 de ani a jucat doar în diviziile inferioare.

Campioană în cel mai vechi campionat

Fondat în 1888, ”Fotball League”, prima ligă din Anglia e cel mai vechi campionat de fotbal din lume disputat la nivel național. Prima ediție a debutat pe 8 septembrie 1888 și a inclus 12 echipe printre care Everton, Bolton, Blackburn, Stoke și Aston Villa.

Campioană a fost, însă, Preston North End, cu o echipă imbatabilă: din 22 de meciuri a câștigat 18 și a reușit 4 egaluri, fără să sufere nicio înfrângere. Primi doi golgeteri ai sezonului au fost dați tot de Preston: John Goodall (21 de goluri) și scoțianul Jimmy Ross (18).

Alt campionat, aceeași poveste

Povestea s-a repetat și în al doilea sezon din campionatul englez. Au jucat aceleași 12 echipe, iar Preston North End a reușit să se claseze tot pe locul 1, bifând al doilea titlu la rând.

De această dată, echipa nu a mai fost imbatabilă: din 22 de partide a câștigat 15, dar a fost învinsă de 4 ori, alături de 3 rezultate de egalitate obținute. Chiar și așa, Preston a reușit să se claseze pe locul 1 la finalul sezonului, având cu 2 puncte mai mult față de Everton.

Jimmy Ross a fost din nou golgeter, cu 24 de reușite, iar în acest sezon s-a bifat și una dintre cele mai mari victorii: 10-0 cu Stoke.

Onorabilul loc 2

După acest sezon, echipa a început să piardă pasul, iar alte cluburi puternice au început să emite pretenții mai mari. Everton a fost primul care a câștigat duelul cu Preston, performanță reușită apoi și de Sunderland, în două rânduri. În fiecare din următoarele trei sezoane, clubul a încheiat astfel pe poziția a doua, după care și-a pierdut și mai mult din ritm.

Au apărut cluburi și mai puternice în prim plan, începând cu Liverpool și Manchester United, iar echipa din ținutul Lancashire a mai reușit doar încă trei clasări pe locul 2: în 1906 (după Liverpool), în 1953 (după Arsenal) și în 1958 (după Wolverhampton).

O viață în ligile inferioare

Până în 1961, Preston a reușit să se mențină, cu câteva excepții, în prima ligă din Anglia, însă retrogradarea din acel an a condamnat-o definitiv la ligile inferioare. Clubul nu a mai reușit să revină de atunci în top, în schimb a avut sezoane în care a evoluat și în divizia a patra.

În 2015, echipa a revenit în Championship, după patru sezoane petrecute în League One (a treia ligă britanică), iar la finalul acestui an a fost chiar aproape de a prinde play-off-ul de promovare în Premier League, terminând însă pe locul 7. În play-off au jucat echipele clasate pe locurile 3-6.

Performanțe și în Cupa Angliei

Pe lângă cele două titluri, echipa are în palmares și două Cupe ale Angliei. Prima a fost obținută în 1889, an în care a obținut dubla, a doua în 1938, după o victorie la limită, 1-0 cu Huddersfield.

Pentru că britanicii au fost mereu împătimiți de fotbal, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial s-a desfășurat ”Football League War Cup”, o competiție la care au participat echipe din Anglia și Țara Galilor, ca urmare a suspendării celorlalte turnee. Cel de-al doilea sezon, disputat în 1941, a fost câștigat de Preston după o finală rejucată contra lui Arsenal, scor 2-1.

Jucători celebri:

  • Jimmy Ross
  • David Beckham
  • David Moyes
  • Sam Allardyce
  • Alan Kelly, Sr. - cele mai multe prezențe (447)
  • Willie Cunningham
  • Paul McKenna
  • Tom Finney - cele mai multe goluri (187)
  • Alex Bruce
  • Sean St Ledger
  • Callum Davidson
  • Lee Cartwright

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético TetuánEintracht Braunschweig, FC Sete 34, Blackburn Rovers, FoggiaHulme Athenaeum

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează