INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Cluburi uitate: Foggia! Echipa care a declanșat fenomenul ”Zemanlandia” și a răpus marele Inter a lui Herrera

Una din echipele de aur ale Foggiei, cea din sezonul 1991/1992 // Foto: Wikipedia +9   FOTO
Una din echipele de aur ale Foggiei, cea din sezonul 1991/1992 // Foto: Wikipedia

Articol de - Publicat miercuri, 04 iulie 2018 20:57

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Foggia Calcio, semifinalistă în Cupa Italiei și de 11 ori în Serie A.

Foggia încă există. Respiră în Serie B, iar în ultimul sezon a terminat pe locul 9, primul sub linia de play-off. Istoria echipei e, însă, foarte zbucimată: fondați în 1920, ”rossoneri” fost refondați în 2012 și au luat-o de la capăt în Serie D.

Inspirați de AC Milan

Foggia e un orășel tipic italian, aflat în Puglia, dar și un important centru comercial al zonei. Din peisaj nu putea lipsi fotbalul, iar echipa pare inspirată de AC Milan: echipament roșu îmbinat cu negru, poreclă similiară: ”rossoneri”, dar și doi drăcușori pe stemă jucând fotbal.

Actualul președinte e Lucio Fares, dar clubul e deținut de societatea Sanella Holding Srl. Antrenor e Giovanni Stroppa, iar echipa joacă pe stadionul Pino Zaccheria, o arenă de 25,085 locuri.

Cele mai frumoase amintiri

Foggia a avut două momente de aur. În perioada 1962-1979, sub bagheta antrenorilor Oronzo Pugliese, Tommaso Maestrelli și Ettore Puricelli, echipa a ajuns de mai multe ori în Serie A, însă a avut parte și de câteva retrogradări. Cel mai bun loc obținut a fost locul 9, poziție ocupată în trei sezoane de Serie A.

Au răpus Interul lui Herrera

O amintire de neuitat e victoria cu 3-2 obținută în fața marelui Inter antrenat de Helenio Herrera. În ianuarie 1965, Foggia s-a impus cu 3-2 în meciul cu cea mai bună echipă din lume a momentului. Meciul a fost unul epic și a rămas în istoria fotbalului italian.

Zemanlandia

A doua perioadă de aur a fost 1986-1994. Antrenați de legendarul Zdenek Zeman, echipa a ajuns din nou în top, cu prezențe constante în Serie A, dar și o calificare în semifinalele Cupei Italiei.

De fapt, datorită rezultatelor fantastice, așa s-a născut fenomenul ”Zemanlandia”, iar antrenorul ceh și-a putut demonstra clasa. Echipa mai era considerată și ”Foggia Miracolelor” și era apreciată îndeosebi datorită stilului frumos de joc, rapid și fixat pe atac. Aveau un trident ofensiv ”Signori-Baiano-Rambaudi” care a rămas în amintirea fanilor datorită golurilor marcate.

Cumpăna din 2012

După această perioadă, Foggia a dispărut din nou în ligile inferioare, iar în 2012 clubul a repornit din Serie D, după ce a trecut și printr-o procedură de faliment. Echipa a fost refondată, dar a rămas să ducă în continuare tradiția fotbalistică a orașului. În prezent evoluează în Serie B.

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético TetuánEintracht Braunschweig, FC Sete 34, Blackburn Rovers

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează