INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: Heracles Almelo! Istoria nu se uită: o fostă dublă campionă se zbate pentru a rămâne în top

Heracles în 1941, anul câștigării ultimului titlu de campioană
Heracles în 1941, anul câștigării ultimului titlu de campioană

Articol de - Publicat joi, 22 martie 2018 14:44

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Heracles Almelo.

Heracles este, în prezent, o echipă de mijlocul clasamentului în Olanda, fără șanse de a termina pe primele locuri. Totuși, în istoria de peste 100 de ani a echipei, clubul a reușit să cucerească două campionate: în 1927 și în 1941.

Nume inspirat dintr-un semizeu

Echipa a fost fondată pe 3 mai 1903 și a primit numele Heracles, după un semizeu din mitologia greacă, născut de Zeus și Alcmena.

Ca orice echipă nou înființată, olandezii au jucat inițial cu echipele din regiune, după care s-a înscris și în competițiile naționale care existau în acea perioadă.

Jucătorii jucau de plăcere, însă reușeau să practice un fotbal bun, astfel că în 1927 Heracles devine în premieră campioană, în fața unor echipe ca Ajax sau Feyenoord.

Primul jucător de culoare din fotbalul olandez

Al doilea titlu a venit în sezonul 1940-1941, chiar în debutul celui De-al Doilea Război Mondial. Performanța a fost precedată de un loc 2 obținut în sezonul 1937-1938 și  un loc 3 în ediția 1939-1940.

Un alt reper important din istoria clubului a rămas transferul sudafricanului Steve Mokone în 1957, acesta fiind primul fotbalist de culoare care a evoluat în campionatele de fotbal din Olanda. A jucat doar doi ani, după care a ajuns la Cardiff și la Barcelona.

Scufundați în Eerste Divisie

După 1950, echipa a avut puține momente de strălucire, evoluând mai mult în Eerste divisie, al doilea eșalon olandez. Au fost 3 perioade mai bune, în care au ajuns în Eredivise.

În 1963 a promovat în prima ligă unde s-a menținut timp de patru sezoane, cel mai bun loc fiind 9, obținut în 1965. Un an mai târziu, echipa retrogradează și rămâne în liga secundă până în 1985: o promovare urmată imediat de retrogradare, după o clasare pe ultimul loc în clasament.

A urmat o nouă perioadă lungă de fotbal la matineu care s-a încheiat abia în 2005. De atunci, echipa a reușit să se mențină an de an în primul eșalon, fără să fie un candidat puternic pentru titlu. Cel mai bun loc obținut a fost 6, în 2010 și 2016. La acestea se adaugă o finală în Cupa Olandei, reușită în 2012, 0-3 cu PSV Eindhoven.

Pe plan local, echipa a dezvoltat o rivalitate cu Twente, club care a rămas principalul adversar de-a lungul timpului.

Jucători celebri:

  • Everton Ramos da Silva: 218 meciuri și 70 goluri
  • Rudy Degenaar
  • Bas Dost
  • Hendrik Krüzen
  • Martin Pieckenhagen

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează