INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: Blackburn Rovers! Magia lui Kenny Dalglish și a lui Alan Shearer

Dalglish și Sherwood sărbătoresc trofeul cucerit în 1995 +3   FOTO
Dalglish și Sherwood sărbătoresc trofeul cucerit în 1995

Articol de - Publicat sambata, 02 iunie 2018 14:00

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Blackburn Rovers, de trei ori campioană a Angliei!

Nu e o perioadă prea bună din istoria clubului din Lancashire. Blackburn are o tradiție de 143 de ani în lumea fotbalului, însă în ultimul sezon a ajuns să evolueze în eșalonul trei britanic. A terminat pe locul 2, dar a obținut promovarea în Championship de unde poate încerca marea revenire în fotbalul de top.

Membru fondator în The Football League

Apărut în 1875, Blackburn e un club de fotbal atât de vechi încât se numără printre membrii fondatori ai The Football League. Echipa a fost creația a doi tineri, John Lewis și Arthur Constantine, care în urma unei întâlniri s-au decis să formeze o trupă de fotbal care să joace după regulile asociației.

Echipa a avut succes încă din primi ani, devenind primul club din provincie care s-a calificat în finala Cupei Angliei. A pierdut prima finală disputată în 1982, însă doi ani mai târziu aveau să se califice din nou, de această dată câștigând și competiția. A fost primul trofeu important din palmaresul echipei.

Primele două titluri

Antrenați de legendarul Robert Middleton, Blackburn își formase o echipă atât de bună încât continua să fie în top și la începutul secolului XX.

În sezoanele 1911/1912 și 1913/1914 aveau să vină și primele două titluri de campioană a Angliei, într-o perioadă în care echipe ca Manchester City, Manchester United, Liverpool sau Tottenham terminau în partea de jos a clasamentului, Arsenal evolua cu numele de ”Woolwich”, iar Chelsea abia promova în prima ligă.

Blackburn a mai reușit să cucerească o Cupă a Angliei în 1928, însă apoi a urmat o lungă perioadă în care echipa nu s-a mai atins de trofee, ci a terminat pe poziții aflate pe la mijlocul clasamentului primei ligi.

Oscilații

În 1936, echipa a retrogradat pentru prima dată de la fondare, iar o bună perioadă de timp Blackburn a devenit un club de pluton, fără rezultate prea deosebite.

A doua retrogradare s-a consemnat în 1948, iar echipa a rămas în ligile inferioare timp de 10 ani, după care au urmat alte câteva clasări pe la mijlocul clasamentului în prima ligă.

Între 1970 și 1990 echipa a oscilat între a doua și a treia ligă, fără să reușească să revină în prima divizie.

Titlul surpriză

În octombrie 1991, Blackburn intră pe mâna lui Kenny Dalglish și reușește marea revenire în Premier League după 26 de ani petrecuți în fotbalul mic.

Conducerea avea planuri mari și ca să evite retrogradarea au făcut transferuri, cel mai important fiind cel al lui Alan Shearer, cumpărat cu 3,5 milioane de lire sterline pe când avea 22 de ani.

A urmat o nouă perioadă bună pentru Rovers: locul 4 în sezonul 1992/1993, locul 2 în 1993/1994, iar în 1994/1995 - marea surpriză! Blackburn câștiga al treilea titlu din istorie, după ce a reușea să le surclaseze pe Manchester United, Nottingham Forest și Liverpool. Cuplul de atac letal Shearer-Sutton a fost decisiv, cei doi atacanți marcând 34, respectiv 15 goluri.

După câștigarea titlului, Kenny Dalglish a preferat să preia o funcție de conducere în club și i-a lăsat banca tehnică asistentului său, însă minunea nu s-a mai repetat: în următorul sezon echipa a terminat pe locul 7 și și-a pierdut din elan.

Revenire în obscuritate

Spre sfârșitul secolului XX, a mai trecut printr-o retrogradare, însă a revenit în 2000 în Premier League, cu un nou mega-transfer: 8 milioane de lire sterline pe Andy Cole.

Echipa a fost preluată de un concern indian, însă a fost îngropată în datorii, iar în 2012 a retrogradat din nou. Acum luptă pentru o nouă revenire.

Palmares important

Deși în prezent nu se poate lupta cu giganții Angliei, Blackburn are un palmares important, mult peste unele echipe din Premier League: 3 campioante, 6 Cupei ale Angliei, o Cupă a Ligii, o Cupă Intertoto, un loc doi în Premier League, precum și multe alte trofee de o importanță mai mică.

Legendele lui Blackburn:

  • Derek Fazackerley
  • Simon Garner
  • Alan Shearer
  • Tugay Kerimoğlu
  • Ronnie Clayton
  • Ted Harper
  • Paul Robinson
  • Roque Santa Cruz
  • Craig Bellamy
  • Andy Todd
  • Damien Duff

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético TetuánEintracht Braunschweig, FC Sete 34

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
alb_rosu_in_vn
alb_rosu_in_vn  •  08 Februarie 2019, 12:38

AS Saint Etienne nu poate fi trecut in aceasta categorie din moment ce evolueaza cu destul succes in Ligue 1 (locurile 5-6 in acest moment), iar in ultimii ani a jucat si in cupele europene. E chiar deranjanta aceasta catalogare pentru suporterii acestei echipe!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează