INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: Eintracht Braunschweig! Amintirea palidă a unui mare club german

Echipa campioană a Eintracht Braunschweig // Foto: pesmitidelcalcio.com
Echipa campioană a Eintracht Braunschweig // Foto: pesmitidelcalcio.com

Articol de - Publicat marti, 08 mai 2018 16:11

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Eintracht Braunschweig, echipa cu un titlu de campioană a Germaniei în palmares!

În ultimii ani, Eintracht Braunschweig pendulează între liga secundă și liga a treia din Germania, fiind o amintire palidă a echipei care a jucat în mod constant timp de aproape 80 de ani  pe prima scenă a fotbalului nemțesc.

Club de fotbal și crichet

Clubul a fost fondat în 1895 și inițial s-a axat pe două sporturi populare în acea perioadă: avea atât echipă de fotbal, cât și de crichet. În scurt timp, a devenit una dintre cele mai puternice echipe din nordul Germaniei, iar în 1900 a fost una dintre echipele fondatoare ale Asociației Germane de Fotbal ( DFB).

Din 1904 a început să joace în primul eșalon, într-un fotbal german în care au existat mai multe prime ligi care se modificau pe măsura ce contextul geo-politic al zonei evolua. Indiferent de granițele țării sau structura fotbalului, Eintracht s-a menținut în prima ligă și de multe ori a terminat chiar pe locul 1.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, autoritățile britanice au dizolvat toate cluburile de sport din Braunschweig și au cerut formarea unui singur club care să reunească toate echipele din oraș. Prin urmare, Eintracht Braunschweig a devenit parte a noului TSV Braunschweig din noiembrie 1945.

Echipa a continuat să evolueze în primul eșalon, numit de această dată Oberliga Nord, campionat din care a retrogradat o singură dată, dar a promovat imediat înapoi.

Membru fondator al Bundesligii

Datorită stabilității financiare și a rezultatelor constante, Eintracht a rămas unul dintre cele mai bune cluburi de fotbal ale epocii. În 1963 s-a materializat intenția de a structura mai bine fotbalul german, o dată cu înființarea Bundesligii.

Pentru primul sezon de Bundesliga echipele au fost selectate în urma aplicațiilor. 46 de cluburi au aplicat să joace în noul campionat, însă doar 16 au fost primite de DFB. Printre acestea și Eintracht Braunschweig, club care a devenit astfel membru fondator al Bundesligii.

Primul campionat național

După doar patru sezoane, Eintracht a reușit să câștige primul și singurul titlu de campioană națională. S-a întâmplat în 1966/1967, iar jucătorii din Braunschweig au reușit să surclaseze echipe ca 1860 Munchen (locul 2), Borussia Dortmund (3)  și Bayern Munchen (locul 6 - cu legendarul Gerd Müller în echipă, golgeter al sezonului cu 28 de reușite, alături de Lothar Emmerich de la Dortmund).

În acel sezon, Braunschweig a reușit victorii fantastice cu Bayern, 5-2 acasă și cu Dortmund, 3-1 acasă. În total, a adunat 43 de puncte din 17 victorii și 9 egaluri, cu 2 mai mult decât 1860 Munchen. Golgeterul echipei a fost Lothar Ulsaß, cu 15 reușite.

După acest succes, echipa s-a menținut în Bundesliga, însă nu s-a mai apropiat de titlu în anii următori. A retrogradat de două ori, însă a revenit de fiecare dată imediat în primul eșalon.

Declinul

În 1985, Eintracht retrogradează în 2.Bundesliga și urmează o perioadă lungă fără contact cu prima ligă din Germania. În 1987, clubul ajunge și în liga a treia din cauza golaverajului inferior față de echipa care s-a salvat.

A promovat după un sezon, însă nu a mai avut forța să atace și revenirea în Bundesliga. Momentul cel mai dramatic s-a petrecut în vara lui 2008, an în care din cauza problemelor financiare, dar și cele legate de stadion, echipa a fost la un pas să rateze înscrierea în liga a treia.

Totuși, clubul a supraviețuit crizei financiare, iar în perioada recentă a mai reușit o promovare în Bundesliga, în 2013, însă a retrogradat după un singur sezon, de pe ultima poziție și s-a întors în al doilea eșalon, competiție în care evoluează și în prezent.

Năstase, singurul român de la Braunschweig

Printre jucătorii care au evoluat la Eintracht Braunschweig se numără și românul Valentin Năstase. Fostul fundaș a jucat la clubul german în perioada 2008-2009. Deși evolua ca fundaș, a reușit să marcheze șapte goluri în cele 25 de partide jucate.

Jucători legendari:

  • Domi Kumbela
  • Wolfgang Frank
  • Friedhelm Haebermann
  • Lothar Ulsaß
  • Walter Schemel
  • Werner Thamm
  • Jürgen Moll
  • Bernd Gersdorff
  • Ronald Worm
  • Holger Aden

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético Tetuán

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează