INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: FC Sète 34! Dubla campioană franceză care a dispărut în negura fotbalului mic

Marea echipă a lui FC Sete din 1934, anul în care a reușit dubla // Foto: pari-et-gagne.com
Marea echipă a lui FC Sete din 1934, anul în care a reușit dubla // Foto: pari-et-gagne.com

Articol de - Publicat marti, 12 iunie 2018 14:04

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: FC Sète 34!

Fotbalul francez are o listă lungă de echipe care au reușit să devină campioane. Marseille și Saint-Etienne sunt cluburile care au reușit să câștige cele mai multe titluri, fiecare câte 10, însă există multe alte echipe care au simțit gustul victoriei. Majoritatea au dispărut sau se află acum în ligile inferioare.

Olympique de Cette

Unul dintre aceste cluburi este necunoscutul FC Sète 34, o echipă fondată în 1901 cu denumirea inițială Olympique de Cette. Are în palmare două titluri de campioană și două cupe ale Franței, însă în prezent evoluează în ”Championnat National 2”, a patra ligă în sistemul piramidal francez.

În primi ani după înființare, echipa a început să joace meciuri amicale și s-a înscris în  USFSA Languedoc, un campionat regional în care a devenit imediat o forță. A câștigat de șapte ori acest turneu, până în 1914, an în care competiția s-a suspendat din cauza Primului Război Mondial.

Performanțe în Cupa Franței

Echipa a revenit după război cu denumirea FC de Cette și s-a înscris în Liga de Sud-Est a Franței, competiție câștigată deasemenea de șapte ori consecutiv în perioada 1920-1926.

În 1928, numele orașului din care provine a fost schimabt din Cette în Sete, iar echipa de fotbal a preluat și ea definitiv numele FC Sete.

Tot în acest timp au apărut primele performanțe în Cupa Franței, competiție în care a ajuns în finală pentru prima dată în 1923. Traseul a fost repetat și în 1924 și 1929, totul culminând cu câștigarea trofeului în 1930.

Un sezon fantastic

Sezonul 1933/1934 a fost unul perfect pentru jucătorii de la FC Sete, micuța localitate de lângă Montpellier.

Din 1932, echipa a început să evolueze în Division 1, prima ligă franceză. Dacă în primul sezon au terminat pe locul 4, în următorul jucătorii au reușit dubla: au cucerit campionatul și s-au impus și în Cupa Franței.

O performanță asemănătoare a mai fost reușită în 1939, an în care FC Sete a cucerit al doilea titlu, fără să reușească aceeași performanță și în cupă. A fost ultimul sezon disputat înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Urmările războiului

După cel mai sângeros conflict armat din istoria lumii, clubul nu a mai reușit să se ridice la nivelul de performanță de dinainte și a luat calea ligilor inferioare. A mai jucat de câteva ori în Division 1, însă niciodată nu a reușit să se claseze mai sus de locul 10.

Prezentă mai mult în liga secundă, clubul a renunțat la statutul de echipă profesionistă și s-a reorganizat ca echipă de amatori, evoluând în campionatele regionale.

La finalul sezonului 1988/1989 echipa a fost retrogradată administrativ din cauza problemelor financiare și s-a reorganizat din nou sub denumirea FC Sète 34. În 2005 a reușit o revenire în liga secundă, după o clasare pe locul 3, însă a retrogradat imediat.

În prezent evoluează în liga a patra, fără mari perspective pentru viitor.

Jucători celebri:

  • Marc Pfertzel
  • Louis Cazal
  • Tino Costa
  • Josep Escolà
  • Désiré Koranyi

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético TetuánEintracht Braunschweig

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează