INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ISTORIE

Cluburi uitate: Hulme Athenaeum » Adevărata prima echipă din Manchester: cum a fost rescrisă istoria fotbalului englez

Articol de - Publicat marti, 31 iulie 2018 15:24

Mult timp englezii au crezut că în Manchester primul club de fotbal apărut a fost Turton FC. Acum patru ani, însă, un cercetător a descoperit, însă, rădăcini mai vechi.

În noiembrie 1863, în cartierul Hulme din Manchester, un club al muncitorilor și-a făcut o echipă care s-a constituit într-o asociație fotbalistică. Pentru prima dată, fotbalul ajungea și în regiunea Lancashire, după ce în sudul Angliei apăruseră deja cluburi în ultimii șase ani.

Rescrierea istoriei

Până în 2014 se credea că Turton FC, un club fondat în 1871, este cel mai vechi club de fotbal din regiunea amintită.

Cercetătorul Gary James a reușit însă să rescrie istoria fotbalului, descoperind echipa Hulme Athenaeum. El a cercetat mult timp arhivele din întreaga Anglie și a descoperit o pagină dintr-un program de meci de epocă cu informații legate de adevărata primă echipă din Manchester.

Deplasări în alte orașe

Pentru că în acei ani Hulme Athenaeum era singurul club din zonă, jucătorii făceau numeroase deplasări în alte orașe pentru a se bucura de fotbal. Cele mai multe erau în Sheffield, dar jucătorii din Manchester se deplasau oriunde găseau echipe de fotbal.

Totuși, nevoia de deplasări a fost și cea care a dus rapid la sfârșitul echipei. Deoarece acestea erau costisitoare, clubul s-a destrămat imediat, la începutul anilor 1870. Data exactă a încetării activității nu e cunoscută.

Dispăruți prea devreme

Cel care a descoperit clubul a notat: ”În anii 1870 au început să apară o serie de cluburi în regiunea Lancashire, lângă Manchester, fapt ce a ajutat la dezvoltarea unei culturi fotbalistice. Erau câteva echipe care jucau între ele, însă în anii 1860 ele nu existau. Din acest motiv Hulme Athenaeum nu a supraviețuit, iar rugbyul a rămas sportul dominant în Manchester.”

Cu această descoperire, cercetătorul a reușit să schimbe un pic percepția și despre modul în care au apărut primele echipe de fotbal.  ”În general, în ani 1860, cluburile de fotbal apăreau în preajma școlilor publice, care stabileau și regulile. Apariția Hulme Athenaeum la un club muncitoresc schimbă însă această percepție”, a mai spus Gary.

Ce scrie în programul de meci

Pagina din programul de meci conține o serie de informații și indicații pentru microbiștii care se adunau în ziua meciului: acces la cafenea, la camera cu ziare și reviste, precum și la alte puncte de atracție (foto în galerie).

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético TetuánEintracht Braunschweig, FC Sete 34, Blackburn Rovers, Foggia 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
para.para
para.para  •  18 Septembrie 2018, 17:58
Postat de Dan Moga pe 31 Mai 2018, 22:55

https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/hulme-athenaeum-revealed-manchesters-oldest-6725387 cităm articole de acum 3 ani.?

Chiar de 4 ani :))))))))))))

1599546263656019
Dan Moga  •  31 Mai 2018, 22:55

https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/hulme-athenaeum-revealed-manchesters-oldest-6725387 cităm articole de acum 3 ani.?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează