INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: Steaua Roșie franceză! Al doilea cel mai vechi club din Franța caută revenirea în top

Echipa Red Star în 1921, pe când făcea legea în Cupa Franței // Foto: Wikipedia
Echipa Red Star în 1921, pe când făcea legea în Cupa Franței // Foto: Wikipedia

Articol de - Publicat marti, 18 septembrie 2018 15:14

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Steaua Roșie, dar nu cea din Serbia, ci omonima din Franța, echipă care are în palmares 19 sezoane în prima ligă.

Francezii îi spun ” FC Red Star”, iar echipa tocmai a revenit în liga secundă, după ce a promovat la finalul sezonului trecut din liga a treia. Momentan, după 7 meciuri, clubul ocupă penultima poziție, locul 19 și atacă cel puțin salvarea de la retrogradare.

Fondați de o legendă a Franței

În spatele situației din prezent se află, însă, o istorie impresionantă. Steaua Roșie este al doilea cel mai vechi club din Franța: doar Le Havre a apărut mai devreme.

Fondată în 1897 de legendarul Jules Rimet și cu o tradiție de 121 ani, echipa din nordul orașului Paris a trecut prin toate fazele posibile: a fost club de amatori, semi-profesionist și apoi profesionist, a jucat în toate ligile, de la cele de amatori până la cele de top.

Membru fondator Ligue 1

Red Star se numără printre membri fondatori ai Ligue 1, iar primul sezon disputat în eșalonul suprem din Franța a fost în 1932, pe când ultimul în 1975. În această perioadă echipa a prins 19 sezoane în prima ligă.

Nu a bifat performanțe prea mari în campionat, însă a reușit să facă o figură frumoasă în Cupa Franței, competiție pe care a câștigat-o în cinci rânduri: mai întâi a câștigat cupa trei ani consecutivi în perioada 1921-123, pe urmă a mai bifat două succese în 1928 și 1942 plus finala pierdută în 1946.

În cea mai mare parte a istoriei, echipa și-a menținut un statut semi-profesionist și a jucat în Division 2 / Ligue 2, competiție în care are 34 de sezoane. Alte câteva sezoane a fost în Division 3, National, Division 4, CFA și CFA 2 (ultimele două sunt ligi inferioare).

Academie puternică

Politica Red Star a fost mereu să crească juniorii și să îi promoveze la prima echipă, iar din acest punct de vedere a reușit să dea fotbalului câțiva fotbaliști de calibru. Printre aceștia se numără Paul Nicolas sau nume mai recente ca Alex Song, Moussa Sissoko și Abou Diaby.

Campioană în ”zona ocupată”

Un moment marcant din istoria clubului s-a petrecut în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial. Germanii au invadat o mare parte din Franța, iar partea de nord era ”zonă ocupată”. Campionatele naționale au fost suspendate, însă s-au organizat noi competiții, inclusiv un turneu între echipele din ”zona ocupată”.

Steaua Roșie a putut să își păstreze cei mai buni jucători în lot, așa că a bifat multe performanțe în această perioadă, câștigând chiar și competiția. După finalul războiului, clubul a trecut printr-o perioadă marcată de scandaluri, fuziuni și retrogradări.

Revenirea la fotbalul profesionist

Clubul a fost relansat în două rânduri. Prima dată în 1978, a doua oară în 2003. Ultima oară a fost în pragul falimentului, însă a fost cumpărat de un nou patron. Au urmat câteva sezoane în ligile inferioare, după care situația s-a îmbunătățit, iar la finalul sezonului precedent FC Red Star a ajuns din nou în Ligue 2.

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético TetuánEintracht Braunschweig, FC Sete 34, Blackburn Rovers, FoggiaHulme AthenaeumPreston North End

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (5)
realcf
realcf  •  19 Septembrie 2018, 11:50

Felicitari pentru articol! Foarte interesante toate articolele despre "cluburi uitate!". Ar fi interesant un articol si despre "monstrul adormit" din Moscova... Torpedo!

2216623128371058
Constantin Murgu  •  18 Septembrie 2018, 20:51

Notingam Forest...

para.para
para.para  •  18 Septembrie 2018, 17:11

Eu zic sa lasati echipele legendare sau cele care contin in nume "Steaua" si sa va axati in continuare pe ratingul facut de voi cu ajutorul publicului vostru tinta si sa scrieti doar despre echipa voastra. De exemplu, ca tot suntem in Franta, exista si acolo o echipa cu acelasi nume ca al echipei voastre: FCSB (Fotball Club de Sussargues-Bérange). Da, adresa clubului este 36 Grand Rue Louis Bouis, 34160 Sussargues, isi joaca meciurile pe Stade Jules Rimet (aceeasi legenda care apare si in articolasul vostru), stadion propriu. Apropo, echipa francezilor e mai veche decat fcsb-ul vostru.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează